Sex svenska löpare i Big Dogs Backyard Ultra

Bigs Backyard Ultra är ursprungsloppet bland Backyard Ultras. Loppet som arrangeras av Gary Cantrell (Lazarus Lake) genomförs på hans egen mark i samhället Bell Buckle i Tennessee.

I Bigs Backyard Ultra får endast 75 löpare starta och av dessa är faktiskt hela sex löpare svenskar. Som deltagare får man ansöka om en plats och tävlingsledaren ”Laz” väljer på egen hand ut 55 personer som han anser lämpliga för loppet. Resterande 20 platser fördelas till vinnare av så kallade ”Golden Tickets” på andra Backyard Ultras runt om i världen.

Pernilla Otto sprang 30 varv på Älvdalen Backyard Ultra 2018 och ansökte därefter om en plats i loppet.
– Ett dygn efter att jag ansökte fick jag ett mail från ”Laz” där det stod att jag fick en plats och jag tipsade då Lisa Amundssson om att ansöka som gjorde 33 varv i samma lopp. Nu kommer vi båda att stå på startlinjen i Bell Buckle, vilket känns otroligt spännande.

Övriga svenskar är Niclas Gällentoft och Torbjörn Gyllenbring, som båda vunnit varsin Golden Ticket under året, Anna Carlsson och Fotrallyvinnaren PerOla Övid Axelsson.
– Vi tävlar individuellt och är konkurrenter i loppet. Självklart har vi ändå nytta av varandra och kan pusha och stötta under loppet. Det är väldigt avgörande för att orka hålla ut länge i denna typ av lopp. Det är först när det är två man kvar som det ska avgöras och det är då det taktiska spelet verkligen slår in, berättar Pernilla.

Något mål om antalet varv hon vill genomföra har hon dock inte.
– Det funkar inte att sätta upp ett sånt mål. Då läggar kroppen av när man uppnått det. Utmaningen är just att inte sätta upp mentala begränsningar. Jag har haft lite skadeproblem under året, men har också längtat efter just det här loppet i ett år. Jag känner ingen särskild press och tror att det kan gå riktigt bra.

Det var just på Bigs Backyard Ultra som Johan Steene i fjol slog världsrekordet genom att genomföra 68 varv. Han tilldelades även utmärkelsen ”Årets prestation” inom svensk traillöpning efter bedriften.

Om Backyard Ultra
Konceptet Backyard Ultra bygger på ”last man standing” och innebär att löparna springer distansen 1/24 av 100 miles, dvs cirka 6706 meter och startar om var 60:e minut. Sedan gäller det att hålla sig kvar i tävlingen så länge som möjligt. Det är tvåan i loppet som avgör hur många varv det blir för efter att han/hon gett upp återstår bara ett varv till för vinnaren. Sverige är även det land i världen där det  arrangeras flest Backyard Ultra lopp.

I Big Dogs Backyard Ultra facebook-grupp kan du följa loppet

Läs mer om Backyard Ultra här

Läs Anna Carlssons reflektioner inför loppet här

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spännande lopp

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön19apralldayFeaturedIsaberg 50010,5 kmLandskap:Småland

lör09majalldayalldayFeaturedKolmårdstrailen0,5 km, 6 km, 10 km, 21 kmLandskap:Östergötland

sön17majalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Spring Edition6 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

Nyhetsbrev

Senaste podcasts

Inspiratörer

 • De viktigaste inläggen är svårast att skriva Andreas Lundblad
  Läs mer
 • Motivation saknas! Fysparet
  Läs mer
 • Nytt distansrekord! Malin Tidqvist
  Läs mer
 • Gott Nytt Träningsår! Gunilla Kidmark
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
2020
PlayPause
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X