Varumärket som tappade bort sin hållbarhet

Den träningsklocka som nu följt med mig på 1 113 pass köpte jag i juli 2015. Ambit3 Peak Sapphire HR var då den bästa träningsklockan på marknaden. I de allra flesta avseenden är den, dryt 4 år senare, fortfarande det. Eller åtminstone den näst bästa och definitivt den bästa från sin tillverkare. Jag har genom åren rekommenderat, hjälpt vänner att beställa klockor, taggat tillverkaren i inlägg och på många sätt varit en frivillig ambassadör för varumärket. Fram tills nu. Detta inlägg skriver jag främst för att jag vet att det finns en grupp människor av okänd storlek som tror på mig och som till viss del vill göra som jag gör. Det är då hemskt viktigt för mig att berätta varför jag inte vill bidra till detta, trots att jag fortfarande tränar med min fantastiska Ambit (nedan kallad ”Ann-Britt”) på armen.

En näve pulsband

Pulsband är känslig elektronik som i mitt fall nästan dagligen utsätts för fukt och salter och ibland inte ens hinner torka mellan passen. Det är inte alls konstigt att man då och då behöver reparera eller rentav byta ut dem. Så är det hos alla tillverkare. Genom åren har jag samlat på mig en hög med pulsband till Ann-Britt. Ett att använda när det andra ligger i tvätten eller att sova med för att slippa gammel träningssvett i sängen. Ett annat som ersättning för ett krånglande pulsband när jag var utomlands och inte hade möjlighet att skicka in för reparation. Osv. I juni i år hade jag inte längre något pulsband som fungerade felfritt så jag tränade några månader utan pulsdata medan jag prokastrinerade inskickandet till service. Dittills hade jag alltid fått bra hjälp med att reparera såväl klockor som tillbehör. Ibland till en liten kostnad och ibland gratis, beroende på garantiomfattning och orsaker etc.

Ambit3 Peak Sapphire HR har funnits i fem år men är fortfarande bäst eller näst bäst på marknaden.

Ett "erbjudande" om att laga ett av mina pulsband...

An ”offer” you can’t accept

Men så kom ändå den dag då jag skickade dem till Finland på service. Efter 2-3 månader utan pulsdata började jag bli sugen på att se hur kroppen svarat på träningen och inte minst att kunna analysera sömnen igen. Någon vecka senare fick jag en rapport från felsökningen med tillhörande kostnadsförslag för reparationen. För ett av banden skulle det räcka att byta själva bältet samt sändarens batteri, vilket de ville ha 78.89 Euro för. De andra två var så pass fuktskadade att sändaren behövde bytas ut. Detta ville de ha 95.37 Euro för. Per styck.

Tillhörande fakta (ni får räkna själva):
– Att köpa ett nytt komplett pulsband kostar mellan 550 och 720 kronor beroende på var du köper det
– Ett bälte utan sändare kostar omkring 250 kronor att köpa nytt, hos den dyraste leverantören (tillverkarens egen webshop)
– Det dyraste CR2025-batteri jag hittar på nätet kostar cirka 50 kronor

De stulna pulsbanden

Att reparera mina pulsband skulle alltså kosta nästan 3000 kronor, vilket känns lite orimligt dyrt jämfört med att köpa nya för 1500-2000. Eftersom några av remmarna verkade fungera kändes det bättre att begära hem dem utan reparation. Håll i Er, nu börjar den sjuka delen av inlägget.

 • Tillverkaren ville ha 41.02 Euro STYCK för att skicka tillbaka pulsbanden I TRASIGT SKICK.
 • Sa jag att en ny rem kostar 250 kronor och ett nytt komplett pulsband kostar 550-720?
 • Det tredje alternativet jag fick var att ”återvinna” pulsbanden och bli erbjuden 20% rabatt på nya från tillverkarens webshop, där de kostar 11-45% mer än i övriga näthandeln.

Mina pulsband ligger alltså kvar hos Suunto och jag har fått 3 påminnelser om att välja alternativ. Men det kan de f-n göra själva.

Polar Vantage V HR är den bästa träningsklockan på marknaden.

Den borttappade hållbarheten

Amer Sports, som är samlingsnamnet för några varumärken inklusive ovan nämnda men ej namngivna klocktillverkare. De vill hemskt gärna, som de flesta andra, utge sig för att bry sig om såväl miljö som sina kunder. Nya som trogna. Men ser jag inte riktigt denna linje genom mina senaste erfarenheter. Sista tiden har jag läst på och forskat och frågat mig fram lite. Polar som just nu tillverkar den bästa träningsklockan på marknaden, Vantage V HR, har helt okej reparationspolicy än så länge. Även om de med all rätt har börjat ta betalt för att reparera klockor efter garantitiden. Den största bristen i den senaste generationen sportklockor är GPS-nogrannhet, så även hos Polar. Bäst var/är GPS-nogrannheten i Ambit3 och Polar V800, en nivå som vi kanske aldrig kommer nå igen? Men sedan något år tillbaka rekommenderar jag Polar Vantage V HR till alla som funderar på att byta sin eller skaffa en träningsklocka. Sedan några månader har jag blivit ännu mer övertygad. Men, kanske allra viktigast:

Innan du köper en ny pryl, fråga dig ”Behöver jag den här?”

Det var nog allt för denna gången,
Vi hörs om en kvart – fjorton da’r!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten.

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Shadow
Slider

Om äventyr, nomadliv, löpning, skidåkning i Sverige, Europa och Världen. Andreas bloggar även flitigt om teorin att springa tillräckligt långsamt för att kunna vinna.

Född: 1986

Kontakt: [email protected]

Mål: Att vara redo för vad som helst, när som helst, med vem som helst

Motto: Life is about collecting true stories your grandchildren will never believe

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

lör03oktalldayalldayFeaturedHärnö Trail7 km, 14 km, 21 kmLandskap:Ångermanland

lör10oktalldayFeaturedRya Åsar Trail Run11,6 kmLandskap:Västergötland

sön18oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Fall Edition8 km, 16 kmLandskap:Göteborg

sön21maralldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör28aug04:0019:00FeaturedSalming Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

Senaste blogginläggen

 • Förändringar Anna Carlsson
  Läs mer
 • Pryltest - Nike Wildhorse 6 Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Årets bästa månad Bröderna Backa
  Läs mer
 • Icebug Xperience - West Coast Trail "Wood and Island" Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Kan en skada inspirera? Peter Lindquist
  Läs mer
 • Etapp 24:3 på Sörmlandsleden Linda Doktar
  Läs mer
 • Salig på Kyrkstigen Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • 10 månader mot 10 mil Fysparet
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
HERRGÅRDSWEEKEND
DALSLAND
2-4 OKTOBER 2020

I samarbete med

TRAILRESA
TJECKIEN
12-16 MAJ 2021

I samarbete med

LÖPARWEEKEND
SÄLENFJÄLLEN
1-4 JULI 2021

I samarbete med

BUSS & BOENDE
SALMING IDRE FJÄLLMARATON
27-29 AUGUSTI 2021

I samarbete med

Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X