Varumärket som tappade bort sin hållbarhet

Den träningsklocka som nu följt med mig på 1 113 pass köpte jag i juli 2015. Ambit3 Peak Sapphire HR var då den bästa träningsklockan på marknaden. I de allra flesta avseenden är den, dryt 4 år senare, fortfarande det. Eller åtminstone den näst bästa och definitivt den bästa från sin tillverkare. Jag har genom åren rekommenderat, hjälpt vänner att beställa klockor, taggat tillverkaren i inlägg och på många sätt varit en frivillig ambassadör för varumärket. Fram tills nu. Detta inlägg skriver jag främst för att jag vet att det finns en grupp människor av okänd storlek som tror på mig och som till viss del vill göra som jag gör. Det är då hemskt viktigt för mig att berätta varför jag inte vill bidra till detta, trots att jag fortfarande tränar med min fantastiska Ambit (nedan kallad ”Ann-Britt”) på armen.

En näve pulsband

Pulsband är känslig elektronik som i mitt fall nästan dagligen utsätts för fukt och salter och ibland inte ens hinner torka mellan passen. Det är inte alls konstigt att man då och då behöver reparera eller rentav byta ut dem. Så är det hos alla tillverkare. Genom åren har jag samlat på mig en hög med pulsband till Ann-Britt. Ett att använda när det andra ligger i tvätten eller att sova med för att slippa gammel träningssvett i sängen. Ett annat som ersättning för ett krånglande pulsband när jag var utomlands och inte hade möjlighet att skicka in för reparation. Osv. I juni i år hade jag inte längre något pulsband som fungerade felfritt så jag tränade några månader utan pulsdata medan jag prokastrinerade inskickandet till service. Dittills hade jag alltid fått bra hjälp med att reparera såväl klockor som tillbehör. Ibland till en liten kostnad och ibland gratis, beroende på garantiomfattning och orsaker etc.

Ambit3 Peak Sapphire HR har funnits i fem år men är fortfarande bäst eller näst bäst på marknaden.

Ett "erbjudande" om att laga ett av mina pulsband...

An ”offer” you can’t accept

Men så kom ändå den dag då jag skickade dem till Finland på service. Efter 2-3 månader utan pulsdata började jag bli sugen på att se hur kroppen svarat på träningen och inte minst att kunna analysera sömnen igen. Någon vecka senare fick jag en rapport från felsökningen med tillhörande kostnadsförslag för reparationen. För ett av banden skulle det räcka att byta själva bältet samt sändarens batteri, vilket de ville ha 78.89 Euro för. De andra två var så pass fuktskadade att sändaren behövde bytas ut. Detta ville de ha 95.37 Euro för. Per styck.

Tillhörande fakta (ni får räkna själva):
– Att köpa ett nytt komplett pulsband kostar mellan 550 och 720 kronor beroende på var du köper det
– Ett bälte utan sändare kostar omkring 250 kronor att köpa nytt, hos den dyraste leverantören (tillverkarens egen webshop)
– Det dyraste CR2025-batteri jag hittar på nätet kostar cirka 50 kronor

De stulna pulsbanden

Att reparera mina pulsband skulle alltså kosta nästan 3000 kronor, vilket känns lite orimligt dyrt jämfört med att köpa nya för 1500-2000. Eftersom några av remmarna verkade fungera kändes det bättre att begära hem dem utan reparation. Håll i Er, nu börjar den sjuka delen av inlägget.

 • Tillverkaren ville ha 41.02 Euro STYCK för att skicka tillbaka pulsbanden I TRASIGT SKICK.
 • Sa jag att en ny rem kostar 250 kronor och ett nytt komplett pulsband kostar 550-720?
 • Det tredje alternativet jag fick var att ”återvinna” pulsbanden och bli erbjuden 20% rabatt på nya från tillverkarens webshop, där de kostar 11-45% mer än i övriga näthandeln.

Mina pulsband ligger alltså kvar hos Suunto och jag har fått 3 påminnelser om att välja alternativ. Men det kan de f-n göra själva.

Polar Vantage V HR är den bästa träningsklockan på marknaden.

Den borttappade hållbarheten

Amer Sports, som är samlingsnamnet för några varumärken inklusive ovan nämnda men ej namngivna klocktillverkare. De vill hemskt gärna, som de flesta andra, utge sig för att bry sig om såväl miljö som sina kunder. Nya som trogna. Men ser jag inte riktigt denna linje genom mina senaste erfarenheter. Sista tiden har jag läst på och forskat och frågat mig fram lite. Polar som just nu tillverkar den bästa träningsklockan på marknaden, Vantage V HR, har helt okej reparationspolicy än så länge. Även om de med all rätt har börjat ta betalt för att reparera klockor efter garantitiden. Den största bristen i den senaste generationen sportklockor är GPS-nogrannhet, så även hos Polar. Bäst var/är GPS-nogrannheten i Ambit3 och Polar V800, en nivå som vi kanske aldrig kommer nå igen? Men sedan något år tillbaka rekommenderar jag Polar Vantage V HR till alla som funderar på att byta sin eller skaffa en träningsklocka. Sedan några månader har jag blivit ännu mer övertygad. Men, kanske allra viktigast:

Innan du köper en ny pryl, fråga dig ”Behöver jag den här?”

Det var nog allt för denna gången,
Vi hörs om en kvart – fjorton da’r!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om äventyr, nomadliv, löpning, skidåkning i Sverige, Europa och Världen. Andreas bloggar även flitigt om teorin att springa tillräckligt långsamt för att kunna vinna.

Född: 1986

Kontakt: [email protected]

Mål: Att vara redo för vad som helst, när som helst, med vem som helst

Motto: Life is about collecting true stories your grandchildren will never believe

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön19apralldayFeaturedIsaberg 50010,5 kmLandskap:Småland

lör09majalldayalldayFeaturedKolmårdstrailen0,5 km, 6 km, 10 km, 21 kmLandskap:Östergötland

sön17majalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Spring Edition6 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

Senaste podcasts

Senaste blogginläggen

 • De viktigaste inläggen är svårast att skriva Andreas Lundblad
  Läs mer
 • Motivation saknas! Fysparet
  Läs mer
 • Nytt distansrekord! Malin Tidqvist
  Läs mer
 • Gott Nytt Träningsår! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Vad har 2020 att bjuda på då? Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Vill du lära dig pull-ups? Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Vinterpepp och Icebug fotografering Bröderna Backa
  Läs mer
 • Sörmlandsleden mellan jul och nyår Patrik Söderqvist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Trailresa Tjeckien

Löparweekend Sälenfjällen

Idre Fjällmaraton
buss & boende

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X