Ibland tänkte jag… vad ska andra tro?

Kroatien 2019, Trailrunning Sweden

Efter en helt underbar och dessutom den jobbigaste resa jag gjort har det tagit ett tag för mig att reflektera vad som hände! I min närmaste bekantskapskrets finns en person som är min största glädje men också mitt största orosmoln. Detta med tanke på hög vikt och atypisk autism.  

Jag ångrar ibland att jag frågade personen om hen ville följa med på en trail- resa tillsammans med mig då jag i min sinnevärld tänkte att det kommer bli en fin upplevelse som vi får dela tillsammans.

Naturligtvis blev det en helt underbar resa och även en av mina jobbigaste resor jag gjort!

Alla trail- mål vi hade satt upp klarade vi!

Då jag tidigare åkt själv eller med annan medresenär så visste jag att det är helt underbart att gå in i sin ”bubbla”, njuta av naturen, den fysiska ansträngningen och lyckan av att kunna ta sig framåt på två ben, oavsett fart. Att åka på trail- resa där man träffar en massa spännande människor, med egna utmaningar, historia och bakgrund är oerhört inspirerande och jätteroligt. Det går inte att förklara hur vansinnigt roligt och givande det är. Även om man är en grupp som springer, så springer man alltid själv, hur konstigt det än låter så är det så. Att ”traila” i grupp så springer man ensam tillsammans!

Men denna trail- resan blev något helt annat. Jag kände mig aldrig delaktig i gruppen (som jag tidigare gjort) eftersom jag hela tiden fick parera min medresenärs atypiska autism och dess utmaningar. Jag fick motivera min medresenär att klara sina mål och jag såg glädjen i måluppfyllelsen. Att min medresenär hade en helt egen tankeverksamhet ute i trail- spåret än vad jag hade gjorde mig förbryllad, ”hjärn- trött” (då jag försökte komma på vad som försiggår i huvudet på personen) och frustrerad. Jag fick lära mig mer om den ädla konsten av tålamod och lågaffektivt bemötande ute i den vackra naturen och på efterföljande gemensamma middagar mm.

Jag tänkte i min värld att jag hoppas att jag aldrig mer får uppleva trail på detta vis och samtidigt var jag överlycklig över min medresenärs målmedvetna lycka att kunna vistas ute i skog och mark, klara av sina utmaningar och mål. Det var helt enkelt helt underbart och samtidigt en fullständig psykisk kollaps, för mig….

Jag hade sett fram emot en resa att fysiskt tillsammans klara av målen, att vi kanske hade fått hjälpa varandra och pusha varandra mot våra trail- mål ute i naturen. I stället blev det en fysisk besvikelse (för mig) men en psykiskt påfrestande mental resa att förstå vad min medresenär gick igenom, både fysisk och psykiskt.

Det gör mig så ledsen, att jag inte förstår och jag insåg att jag aldrig kommer riktigt att förstå. Vi tänker och upplever allt på olika sätt. Vi hanterar utmaningar (och motgångar) på olika sätt och vi upplever verkligheten helt annorlunda ifrån varandra.

Jag är både glad och sorgsen över den resa vi gjorde tillsammans. Samtidigt har jag förstått att det för min medresenär betydde ALLT och har gjort STOR inverkan på hens fysiska/psykiska ”jag” då hen har fått uppleva natur, nya omgivningar, resandets ädla konst, upptäckter, hantera andra människor runt omkring och måluppfyllelser. Jag vet att denna resan är en sporre för hen att fortsätta ”traila” i naturen och framtiden ser ljus ut. Jag får vara glad för att jag ”frälst” en ”tvekare” till en ”beliver”! 

Trail och naturupplevelser ger oanade KRAFTER att klara av vardagens utmaningar!

Oavsett fart!

 

 

2 svar till “Ibland tänkte jag… vad ska andra tro?”

 1. Anna-Lena skriver:

  Du är en otrolig och positiv kämpe Annika!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annika är motionären från Trollhättan som alltid tillbringat mycket tid i naturen. Hon är inte den snabbaste traillöparen, men brinner för att få andra att våga sig ut på stigarna oavsett om det är jogging eller promenadtakt.

Född: 1964

Kontakt: [email protected]

Mål: Det närmaste förestående är 28 km på 2XU Idre Fjällmaraton den 24 augusti 2019 under 10 min/km

Motto: Det viktiga är inte hur snabbt man tar sig fram utan att njuta av sin framfart.

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön19apralldayFeaturedIsaberg 50010,5 kmLandskap:Småland

lör09majalldayalldayFeaturedKolmårdstrailen0,5 km, 6 km, 10 km, 21 kmLandskap:Östergötland

sön17majalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Spring Edition6 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

Senaste podcasts

Senaste blogginläggen

 • De viktigaste inläggen är svårast att skriva Andreas Lundblad
  Läs mer
 • Motivation saknas! Fysparet
  Läs mer
 • Nytt distansrekord! Malin Tidqvist
  Läs mer
 • Gott Nytt Träningsår! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Vad har 2020 att bjuda på då? Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Vill du lära dig pull-ups? Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Vinterpepp och Icebug fotografering Bröderna Backa
  Läs mer
 • Sörmlandsleden mellan jul och nyår Patrik Söderqvist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Trailresa Tjeckien

Löparweekend Sälenfjällen

Idre Fjällmaraton
buss & boende

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X