Vad är kvalité?

Just nu pendlar vi lika mycket i vår träning som vädret gör här längs Norrlandskusten. Vi springer olika distanser i olika tempon, alltid utifrån dagsform och utan specifika träningsmål. Man kan tro att vi som är väldigt tävlingsinriktade borde ha uppstyrda träningsscheman där varje pass har ett syfte, men vi gör tvärtom nu under vinterhalvåret. Men får vi då någon kvalité i vår träning? Och vad är kvalité egentligen?

Vi har varit inne på det förut, men sociala medier kan lätt leda till en viss hets och ångest när man ser hur alla andra tränar. Ibland är det såklart positivt, men ibland negativt. I vårat flöde ser vi hur väldigt många har ett syfte med varje pass. Det ska springas i ett visst tempo, i en viss pulszon eller i förutbestämda intervaller. Eller så är det en runstreak som (helst) inte ska brytas. Och allt detta ska redovisas i detalj för allmän beskådan, men det är en annan diskussion..

Vi tränar däremot inte så just nu. För att ge er lite bakgrund kan vi berätta om att vi är otroligt tävlingsinriktade och älskar att tävla, det har vi gjort mot varandra och andra i hela vårat liv. Men det betyder inte att vår träning behöver vara helt styrd. Under vår/sommar/höst har vi ett antal grundträningspass som vi förhåller oss till. Vi vet att vi behöver ha lugna långdistanspass, snabbare distanspass och lagom långa löprundor i skogen, helst i kraftigt kuperad terräng som bygger vår styrka, för att hålla oss i form. Det är inte alltid vi prioriterar speciella intervallpass, för det får vi naturligt i skogen. I övrigt tränar vi efter lust och dagsform, men vi är disciplinerade med vår träning och gör det vi ska. Vi springer framförallt väldigt mycket under sommaren, och bara det får oss att hålla formen. Under vinterhalvåret alternerar vi träningen med sådant vi tycker är roligt som ishockey, squash, lite styrketräning, alpin skidåkning och mycket längdskidåkning. Når vi vår fulla potential med den, lite mer avslappnade, inställningen till träning? Nej, kanske inte. Däremot ger det oss mer kvalité ändå, helt enligt oss själva.

Men vad är då kvalité? Är det ett träningsschema som ska följas till punkt och pricka, oavsett hur kroppen känns? Det kan det absolut vara för många som vill, eller faktiskt behöver, ha träningen styrd för att passen ska bli av eller de som motiveras av detta. Det är det däremot inte för oss. Träningen tar för mycket energi av oss om vi ska följa träningsscheman, pulszoner eller intervallfarter. Vi gillar att logga vår träning, ha koll på km tider och puls, men vi styrs inte av det. Ibland går passen långsammare än tänkt, ibland fortare. Ofta flyttar vi fokus från klockan och kollar bara på tider efter passen för att få en summering. Ibland springer vi utan klocka.

Känner man sin kropp vet man vad den behöver, oavsett om det är hårda eller lugna pass. Att springa efter lust och dagsform, för att sedan ha mer energi än när man började passet, är kvalité för oss. Det betyder inte att vi inte tar ut oss ordentligt eller utmanar oss, men vi väljer att inte lägga energi på sådant som kan störa ett pass. Då kan vi anpassa träningen till livets vardag och andra måsten, och vi blir sällan stressade över hur mycket vi tränar per vecka. Vi vet att vissa veckor tränar vi väldigt mycket, ibland lagom och ibland lite mindre. Men vi håller vår träning på en nivå som gör att vi fortfarande kan tävla och prestera, och vi vet att vi utvecklas av det. Men framförallt mår vi bra året om och vi har oerhört sällan (om ens någon gång) skador till följd av exempelvis överbelastning.

Vad som är rätt eller fel är olika från person till person. Kvalité för oss är något helt annat för andra. Ett tips är att börja fundera över vad kvalité verkligen är för dig!

 

Ett svar till “Vad är kvalité?”

 1. Jonas skriver:

  Bra sammanfattning (av kvalité)!
  Tror det var Jonas Buud som såg all sin träning som kvalitét,oavsett pass…! 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tvillingbröder som helst springer tillsammans och tränar för att prestera genom att uppleva. Vill inspirera fler till att våga utmana sig själva och ha löpningen som en naturlig del i vardagen.

Född: 1990

Kontakt: [email protected]

Mål: Anta större utmaningar och utvecklas varje år med en aktiv livsstil

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön19apralldayFeaturedIsaberg 50010,5 kmLandskap:Småland

lör09majalldayalldayFeaturedKolmårdstrailen0,5 km, 6 km, 10 km, 21 kmLandskap:Östergötland

sön17majalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Spring Edition6 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

Senaste podcasts

Senaste blogginläggen

 • Spring med vilken kropp du vill! Peter Lindquist
  Läs mer
 • In i vinternatten igen Bo Johansson
  Läs mer
 • Förenkla vardagen med matkasse Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • De viktigaste inläggen är svårast att skriva Andreas Lundblad
  Läs mer
 • Motivation saknas! Fysparet
  Läs mer
 • Nytt distansrekord! Malin Tidqvist
  Läs mer
 • Gott Nytt Träningsår! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Vad har 2020 att bjuda på då? Niclas Bergqvist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Trailresa Tjeckien

Löparweekend Sälenfjällen

Idre Fjällmaraton
buss & boende

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X