Vad är kvalité?

Just nu pendlar vi lika mycket i vår träning som vädret gör här längs Norrlandskusten. Vi springer olika distanser i olika tempon, alltid utifrån dagsform och utan specifika träningsmål....

9 december, 2019 |

Just nu pendlar vi lika mycket i vår träning som vädret gör här längs Norrlandskusten. Vi springer olika distanser i olika tempon, alltid utifrån dagsform och utan specifika träningsmål. Man kan tro att vi som är väldigt tävlingsinriktade borde ha uppstyrda träningsscheman där varje pass har ett syfte, men vi gör tvärtom nu under vinterhalvåret. Men får vi då någon kvalité i vår träning? Och vad är kvalité egentligen?

Vi har varit inne på det förut, men sociala medier kan lätt leda till en viss hets och ångest när man ser hur alla andra tränar. Ibland är det såklart positivt, men ibland negativt. I vårat flöde ser vi hur väldigt många har ett syfte med varje pass. Det ska springas i ett visst tempo, i en viss pulszon eller i förutbestämda intervaller. Eller så är det en runstreak som (helst) inte ska brytas. Och allt detta ska redovisas i detalj för allmän beskådan, men det är en annan diskussion..

Vi tränar däremot inte så just nu. För att ge er lite bakgrund kan vi berätta om att vi är otroligt tävlingsinriktade och älskar att tävla, det har vi gjort mot varandra och andra i hela vårat liv. Men det betyder inte att vår träning behöver vara helt styrd. Under vår/sommar/höst har vi ett antal grundträningspass som vi förhåller oss till. Vi vet att vi behöver ha lugna långdistanspass, snabbare distanspass och lagom långa löprundor i skogen, helst i kraftigt kuperad terräng som bygger vår styrka, för att hålla oss i form. Det är inte alltid vi prioriterar speciella intervallpass, för det får vi naturligt i skogen. I övrigt tränar vi efter lust och dagsform, men vi är disciplinerade med vår träning och gör det vi ska. Vi springer framförallt väldigt mycket under sommaren, och bara det får oss att hålla formen. Under vinterhalvåret alternerar vi träningen med sådant vi tycker är roligt som ishockey, squash, lite styrketräning, alpin skidåkning och mycket längdskidåkning. Når vi vår fulla potential med den, lite mer avslappnade, inställningen till träning? Nej, kanske inte. Däremot ger det oss mer kvalité ändå, helt enligt oss själva.

Men vad är då kvalité? Är det ett träningsschema som ska följas till punkt och pricka, oavsett hur kroppen känns? Det kan det absolut vara för många som vill, eller faktiskt behöver, ha träningen styrd för att passen ska bli av eller de som motiveras av detta. Det är det däremot inte för oss. Träningen tar för mycket energi av oss om vi ska följa träningsscheman, pulszoner eller intervallfarter. Vi gillar att logga vår träning, ha koll på km tider och puls, men vi styrs inte av det. Ibland går passen långsammare än tänkt, ibland fortare. Ofta flyttar vi fokus från klockan och kollar bara på tider efter passen för att få en summering. Ibland springer vi utan klocka.

Känner man sin kropp vet man vad den behöver, oavsett om det är hårda eller lugna pass. Att springa efter lust och dagsform, för att sedan ha mer energi än när man började passet, är kvalité för oss. Det betyder inte att vi inte tar ut oss ordentligt eller utmanar oss, men vi väljer att inte lägga energi på sådant som kan störa ett pass. Då kan vi anpassa träningen till livets vardag och andra måsten, och vi blir sällan stressade över hur mycket vi tränar per vecka. Vi vet att vissa veckor tränar vi väldigt mycket, ibland lagom och ibland lite mindre. Men vi håller vår träning på en nivå som gör att vi fortfarande kan tävla och prestera, och vi vet att vi utvecklas av det. Men framförallt mår vi bra året om och vi har oerhört sällan (om ens någon gång) skador till följd av exempelvis överbelastning.

Vad som är rätt eller fel är olika från person till person. Kvalité för oss är något helt annat för andra. Ett tips är att börja fundera över vad kvalité verkligen är för dig!

 

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X