Beyond Mount Everest

Det blev höjdmeter som räckte till Mount Everest och en bit till innan Musikhjälpen var över i söndags kväll, eventet Skrapan 144 timmar bara växte och växte i popularitet...

18 december, 2019 |

Det blev höjdmeter som räckte till Mount Everest och en bit till innan Musikhjälpen var över i söndags kväll, eventet Skrapan 144 timmar bara växte och växte i popularitet ju längre veckan gick. Vilket engagemang det blev, hur lockande en galen idé kan bli för många, när den är tillräckligt udda och dessutom för ett riktigt bra ändamål.

När man nu fick chansen att pröva löpning i en lång trappa riktigt ordentligt så visade det sig vara en en riktigt bra träningsform. Intensiv intervallträning för "pumpen" och syresättningen av hela kroppen, men mycket skonsamt för fötter, vader och knän eftersom det inte blir några stötar alls som när man springer. Det gick faktiskt också att få lite variation, tro det eller ej, eftersom det blir väldigt stor skillnad om man tar kraftfulla kliv två steg i taget eller om man småspringer på varje steg. Kliven går fortare men belastar höfter och lår mer, de driver upp pulsen mer. Att små-springa på varje trappsteg är mycket snällare och det går att få ett mycket uthålligare flyt. Det fanns gott om tid att experimentera och jämföra, förhållandena var ju exakt lika varje varv och det bekräftade tydligt vad som gäller i en vanlig backe, snabba och kortare steg är på sikt mycket effektivare än stora kliv.

Gråväder ute, som det varit länge nu, men inne i trappan är allt lika

Utmaningen jag hade tagit på mig var att nå Mount Everest under veckan, på de 12 timmar jag bokat in mig på, det gick snabbare än jag trodde så det fick bli en plan B, att hinna samla 10.000 höjdmeter. Det blev t.o.m. en plan C när det fanns tid kvar att runda av upp till 150 varv. 150 varv i ett trapphus på 12 timmar, lite andra siffror på det är att det blev 3.000 våningar, 50.400 trappsteg för att nå de 10.500 höjdmeterna. Jag blev långt i från själv med denna galna idé, det var ett 10-tal andra som också "gjorde" Mount Everest, en som gjorde det 2 ggr och 2 som gjorde det non-stop under knappt 12 timmar.

Alla sprang inte lika mycket, men vi var många, vi lyckades hålla igång med folk i trapphuset dygnet runt i 144 timmar, det lär ha varit över 600 personer som var där och sprang eller gick. Tillsammans fick vi ihop 10.115 varv i trappan, det är 708 mil uppåt, det motsvarar väldigt långt ut i rymden, långt förbi t.ex. International Space Station som snurrar runt ca 400 mil ovanför oss. Man kan uppnå mycket tillsammans och dessutom var det ju inte höjdmeterna som var det viktiga denna gång, det var bössan till Musikhjälpen som fylldes på i rask takt under veckan, den insamlingen stannade på strax över 118.000 kronor!!

Stort, stort tack till Rodde och Martin för initiativet och allt jobb under veckan, till Hotel Plaza för att vi fick vara där och för all support som fanns dygnet runt och till Öppna Kanalen som sände live non-stop med talkshow varje kväll. Det blir svårt att få till ett mera udda löpevent i stan efter detta, men man skall inte bli förvånad när det händer, här finns kreativitet.

Nu blir det skönt att komma ut i friska luften på de riktiga stigarna igen. Jag testade en liten runda i går och kunde bara konstatera att det är BLÖTT, det har regnat i 2 månader snart. De stigarna jag sprang på har aldrig varit så blöta under alla år jag sprungit på dem, men det blir bra träning nu, det lär vara blött i Wales också om en dryg månad, då är det dags för en ny utmaning, på riktiga berg.

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X