Missanpassad eller massinpassad?

I said to myself ’Oh, son You may be lost in more ways than one But I’ve a feeling that it’s more fun Than knowing exactly where you are’ Passenger Oändliga äro de gånger...

21 december, 2019 |

I said to myself ’Oh, son
You may be lost in more ways than one
But I’ve a feeling that it’s more fun
Than knowing exactly where you are’
Passenger

Oändliga äro de gånger då jag känt mig missanpassad och ägnat allt för mycket tid åt att försöka massinpassa mig. Ibland har det varit nödvändigt, ibland har det varit mer eller mindre hälsofarligt. Idag kan det fortfarande komma stunder då jag önskar att jag vore lite mer massinpassad. Men de stunder jag uppskattat min missanpassning har numera ett enormt övertag. Till er som undrar vad det här har med Traillöpning att göra säger jag: 

Jag har nog ALDRIG skrivit ett inlägg som handlar så mycket om löpning som det här.

Massinpassning

Skolan. En plats där vi i mångt och mycket, på gott och ont, lär oss allt som finns att lära om massinpassning. Själv tror jag att jag skötte det relativt bra, trots allt. Idag kan jag undra hur det gick till. ”Bra” är väl för övrigt en definitionsfråga. Min personliga utveckling sattes mer eller mindre på paus medan den akademiska utvecklingen tog fart långt förbi vad någon i min släkt någonsin har åstadkommit. Och med facit i hand önskar jag nästan att jag är den sista såväl som den första. TILL ALLA LÄRARE: Jag vet att ni är många där ute som vänder Er ut och in för att möta varje barns behov på deras villkor. Det är inte Ert fel att jag ibland gått vilse i massinpassningen.

Ironiskt nog är det för en gångs skull klassens apa som kommer göra bäst resultat på provet...

Jag tänker på han jag tror hette Markus,
Han som hade en V8 i bröstet
Jag minns när dom sa ’Nu får du skylla dig själv, nu blir det 7-9’
Markus bara grät och grät
Och vi blev vilka som helst
L Winnerbäck

Bild: UNICEF/Shehzad Noorani

Skola, på gott och ont

Att ha vuxit upp i ett land som Sverige är få förunnat. Att vi alla fick (nästan) samma tillgång till utbildning, (nästan) oberoende av klass, kön och hudfärg är något som vi måste värna om. Men massinpassningen, den är jag bara delvis tacksam för.

Omfamna missanpassningen

Ännu färre är vi som fått chansen (eller kanske rentav tvingats) att omfamna vår missanpassning och hitta vår egen väg genom livet. Min egen resa i den riktningen började i 25-årsåldern och jag hoppas att den aldrig slutar. Den kunde ha dröjt ännu längre men en rad trauman gav mig inget val. Döden stod där och frågade ”Ska du börja leva eller ska du göra slut på det?”. Tack, döden! En allt för lång stund kändes det andra alternativet enklare. Och det hade det nog faktiskt varit. Men enkelt är inte alltid bäst.

PDG2016
En av alla de situationer jag ALDRIG hade hamnat i om jag blivit kvar i massinpassningen. Bild: Tim Lloyd
Jan Stenmark är en av alla som omfamnat sin missanpassning på ett mycket bra sätt.

Vila i Massinpassningen

Numera omfamnar jag mina missanpassningar mer eller mindre varje dag. Men med detta sagt har jag inte helt lämnat massinpassningen. Ibland kan det vara skönt att ”vila” medströms för att orka fortsätta röra sig mot strömmen. Och i vissa enstaka situationer är faktiskt massinpassningen lika rätt för mig som för “de vanliga”. Då passar jag självklart på att massinpassa mig så mycket jag bara orkar. Tills jag måste vila från det.

Det är skönt att vara full ibland så man kan bete sig som vanligt folk
Markus Nilsson Rau

Missanpassningen driver oss framåt

Vissa trivs bra med massinpassningen och kan leva hela livet däri utan att någonsin tvivla. Det är starkt i sig. Jag kan uppriktigt vara avundsjuk. Men bland de som förändrat världen är det nog inte direkt massinpassningen som är den gemensamma nämnaren. Själv har jag tillräckligt med självinsikt (tro det eller ej) för att förstå att jag inte kommer förändra världen i någon större bemärkelse. Men min egen lilla värld, den ska jag minsann fortsätta förändra så mycket jag bara orkar! Ju mer jag gör det,

  • Desto bättre mår jag
  • Desto mer orkar jag engagera mig i andra
  • Desto bättre presterar jag, på alla plan

Så varför göra något annat?

Det finns kanske en person på denna planet som just nu personifierar missanpassningens fördelar mer än någon annan. Det hon gör är inte normalt. Och bara vi som provat samtliga av hennes idrotter förstår hur stort det är. RÖSTA I JERRINGPRISET! NU! Bild: Sven Alexandersson

Det var nog allt för idag,
Vi hörs om en kvart – fjorton da’r!

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X