In i vinternatten igen

Nu är det dags igen, dags att ta sig an den långa natten...på riktigt. Till helgen åker jag och Kerstin till Wales för vår tredje start i Marmot Dark...

22 januari, 2020 |

Nu är det dags igen, dags att ta sig an den långa natten...på riktigt. Till helgen åker jag och Kerstin till Wales för vår tredje start i Marmot Dark Mountains, i år är vi troligen de enda svenskarna som åker dit. Vi var på plats både 2016 och 2017, då gick tävlingen i norra England men i år är det Snowdonia National Park i norra Wales som gäller.

Det är 8:e gången för denna tävling som nästan alltid lyckats träffa mer eller mindre extremt väder och det är lite av hela poängen. När man arrangerar ett Mountain Marathon och istället för 2 dagar på vår eller höst lägger det som en nonstopp tävling en hel natt mitt i vintern så är det just det som lockar, det skall vara utmanande. Tänk fjällorientering på natten, i dimma, regn eller snöstorm. Båda gångerna som vi varit på plats har det varit en mindre snöstorm. Det gäller att ha koll på orientering för att hitta rätt på en bana som är ca 5 mil lång.

Nu när tävlingen går i Wales för första gången så har man lyckats hitta ett riktigt öde hörn av Snowdonia där inte många rör sig. Det innebär väldigt få stigar och andra spår, det blir mest ljung och gräs i olika former på fjällvidderna, det pratas om midjehög ljung. Det lär vara brant på sina ställen också, fryser det till och kommer snö så ingår isyxa i utrustningskravet, det har fått bli ett tillskott i löpargarderoben.

Läser man banläggarens beskrivning av terrängen så är det inte bara vädret som kan bli tufft i år...

"Expect wild and remote terrain for the 2020 event! This is going to be a tough one! The terrain is notoriously rough and trackless over large areas, and although you might not believe this when you are traversing the ground, the courses have been planned to avoid the worst areas.

Det är lite av det här som väntar oss, men i mörker, med dimma, regn och kanske snö.

Vår start går kl 20.45 svensk tid, vi har start-nr 10 i Elite klassen. Ja vi är kanske inte riktigt på Elit nivå längre, men det är ju längsta banan och när vi ändå åker dit kan man ju inte välja något kortare. Vill någon följa oss på natten eller kolla läget när ni vaknar på söndag så går det att följa oss via den GPS sändare alla har. Länk till denna "dot watching" kommer finnas på hemsidan.

Vill ni ha lite känsla av vad det är frågan om kan ni läsa min race rapport från 2017. Nu är det en ny utmaning som väntar och målet är givetvis att vara bland de ca 30% som fullföljer och att inte göra några stora klantiga missar på vägen som det blev ett par förra gången.

Marmot Dark Mountain 2017

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X