Lars Drageryd satte nytt rekord på Bergslagsleden

43 timmar 58 minuter och 53 sekunder, så lång tid tog det för Lars Drageryd att springa Bergslagsledens 29 mil på ny rekordtid. Och han hyllar sitt supportteam.
– Laget betydde allt, det var fantastiskt att få springa med mina vänner runt mig!

Karl-Fredrik Andersson sprang Bergslagsleden på 46 timmar i juni. Han fick inte behålla sitt rekord länge. I måndags inledde Lars Drageryd sin färd i Kloten och knappt 44 timmar senare var han i mål i Stenkällegården.

Lars hyllar sitt gäng på hela 25 personer, där vissa sprang med och andra skötte support och logistik.
– De betydde allt, jag sprang inte en meter själv. Vi var ett otroligt lag! Vi hade ett rullande schema med olika ansvarsområden. Det är en lämplig sommar för detta, eftersom det inte är några tävlingar så var nästan alla tillgängliga för att hjälpa till.

Farthållarna var inte vilka som helst, i gänget hittar vi bland andra Jonas Leandersson som har fyra VM-guld i orientering.
– Att jag fick så många med mig var en förutsättning, det är inte så kul att springa själv och bli trött. Nu upplevde vi verkligen glädjen i att vara ett lag och jag är otroligt tacksam för all hjälp, det gav så mycket energi. Totalupplevelsen var det intressanta, all support och att få springa med mina vänner runt om mig. De är peppade för nya äventyr, så jag kanske får ställa upp och springa något, skrattar Lars.

Hur tränar man för att klara av att springa 29 mil på 44 timmar?
– Jag har sprungit 4–6 mil i terräng på helgerna sedan en lång tid tillbaka. Men det viktigaste för mig är styrketräningen, jag har kört generell styrka med lite extra fokus på rumpa och baksida lår. Jag har kapaciteten att springa i hög fart när terrängen är lättare, att ha lite överfart är värdefullt. Ibland när man är trött så hjälper det faktiskt att höja farten och därmed aktivera andra muskelgrupper. Nu efteråt känner jag mig okej, fötterna är svullna och jag är lite stel, men annars känns det bra.

Varför lockar Bergslagsleden?
– Jag kommer från Örebro, så jag har en lokal anknytning till leden. För ett antal år sedan gjorde min kompis Johan Röjler, OS-åkare i skridsko, på 85 timmar. Då dök tanken upp att det skulle kunna vara kul att prova. När någon sedan slog Johans rekord, började jag fila på en excelfil.

Så förra sommaren gav sig så Lars i kast med Bergslagsleden.
– Då var jag sämre förberedd, både fysiskt och i planeringen. Det var mer att ta sig igenom. Jag sprang på 62 timmar och slog det dåvarande rekordet som var på 75 timmar.

Tankarna på att försöka igen och se hur mycket det går att kapa på tiden, fanns där.
– Den här gången handlade den om en optimerad prestation. Inte minst vad gäller planering kring energiintag. Jag hade riktat in mig på det sedan april, rekordet var en bonus. Bergslagsleden är fin, den går från A till B och har tydliga etappmål – ett härligt koncept.

Största svårigheten var ryggproblemen som dök upp efter 22 mil.
– Jag fick kramp och kunde inte hålla ryggen upprätt, jag var pigg men fick gå som en fällkniv. Innan dess trodde jag på att gå under 40 timmar, men sista 5 milen fick jag gräva riktigt djupt. Så det var väl roligt att jag fick kämpa lite för det.

– Jag är mycket nöjd med att jag kunde vara i min bubbla av komplett fokus hela tiden. Jag hade ju förberett mig länge och jag var verkligen skarp i stort sett hela vägen. Jag är så glad att det funkade med tanke på alla som har ställt upp så mycket! Vi avrundade med en liten bankett igår, jag sov inget under vägen och jag har bara sovit några timmar än så länge – så snart är det nog dags.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig från juni till oktober 2020, täcker distanser från 11 till 45 kilometer och utspelade sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. 2020 års nyhet blir en avslutande jaktstart i samband med finalen på Icebug Backyard Trail. Din startposition lägger du grund för under året. Ta med dina 4 bästa poäng och gör om dem till sekunder. Först i mål vinner...!

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Shadow
Slider

Spännande lopp

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

04sep(sep 4)21:3006(sep 6)12:00FeaturedLudvika Trailweekend9 km, 10 km, 16 kmLandskap:Dalarna

lör05sep18:0020:00FeaturedMaxFastigheter Trail Run1km, 5km, 10kmLandskap:Västmanland

sön20sepalldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön18oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Fall Edition8 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör28aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

Nyhetsbrev

Inspiratörer

 • Salig på Kyrkstigen Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • 2019 vs 2020 ur ett träningsperspektiv Linda Doktar
  Läs mer
 • Första veckorna utan (tränings)-rutiner! Bröderna Backa
  Läs mer
 • Trailrunning Sweden startar löpargrupper! Välkommen till Göteborg/Härryda! Gunilla Kidmark
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Aktuella resor

HERRGÅRDSWEEKEND
DALSLAND
2-4 OKTOBER 2020
TRAILRESA TJECKIEN
12-16 MAJ 2021
IDRE FJÄLLMARATON
BUSS & BOENDE
27-29 AUGUSTI 2021
Slider

Trailrunning Sweden Store

Salomon Agile SS Tee W Cayenne
Kläder
299kr
Salming Trail 6 M Safety Yellow/Navy
Nya Trailskor

1399kr


Suunto 9 All Black
GPS-klocka

4999

3999kr

Nvii Terra TT Dk Blue/Red/Gold
Nya Trailskor

1599kr

USWE Pace 12L Black/Grey
Löparryggsäck

999kr

FiveFingers V-Trail 2.0 W Black/Yellow
Barfotaskor

1699kr

Enervit Liquid Competition
Energi

45kr

Lumonite Compass R
Pannlampa

1499kr

Icebug Acceleritas8 RB9X M TigerLily/Forest
Trailskor

1389kr

Hoka One One Speedgoat 4 W Sand/Anthracite
Trailskor

1699kr

Salomon Adv Skin 12 Set Poseidon
Löparryggsäck

1499kr

Merrell Trail Glove 5 W Aqua

779kr

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrownext arrow
Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X