Etapp 24:3 på Sörmlandsleden

Har sprungit lite väl få pass längs Sörmlandsleden de senaste månaderna. Det var därmed lite extra kul och peppigt att få ge sig ut på en etapp som jag bara sprungit en liten bit på tidigare. Den gången sprang jag den dessutom i mörker så uppfattade inte alltför mycket av omgivningarna vid det tillfället.

Just denna dag väljer vi att springa etapp 24:3 baklänges och därmed starta vid Svalboviken och springa mot Kvarntorp. En noga utvald etapp då det ska bli varmt och vi kommer springa längs Näshultasjön (läs möjlighet till svalkande bad).

Etappen börjar med en ganska brant stigning som vi väljer att gå uppför för att hålla tempo och ansträngning nere. Idag är en njutningsdag och inte en ”ta sig fram så fort som möjligt”-dag. Väl uppe tar vi en avstickare till en utsiktsplats där man kan blicka ut över sjön som vi kommer att hålla oss till under dagen.

Grusvägen leder oss till leden och vi möts av en häftig bäckravin (rändel). Det kommer senare visa sig att bäckraviner (och grusväg) tycks vara ett signum för den här etappen. Äntligen får vi springa in i skogen och hej vad det går.

Först därefter börjar vi rulla in i skogen längs leden för att snabbare än kvickt komma ut på en grusväg där vi blir bortdirigerade från leden. Dagen till ära är en del av leden upptagen av ett gäng sockersöta Highland cattle-kor som ska flyttas från en hage till en annan.

Lagom till att vi fått upp känslan är vi åter ute på en snutt grusväg med vassa stenar som far runt under fötterna. Tack och lov vänder det snart in i skogen igen och denna gång möts vi av naturens skafferi som skiftar i rött och blått i mängder. Har nog aldrig sett så mycket blåbär och lingon precis bredvid stigen.

Efter lite härligt mjuk stig kommer vi åter ut på grusväg med samma ogästvänliga underlag. Suck och stön. Denna gång ringlar vi längs grusväg en längre bit och strax innan vi får vända in i skogen hittar vi dagens andra bäckravin.

Vi tar oss tid att stanna och fota när vi ser något vi blir nyfikna på och tempot känns behagligt. Det som dock börjar göra sig påmint är värmen och jag börjar längta efter att komma ner till sjön igen. Vid något tillfälle tror jag att min vätskeflaska läcker då det stänker mot benet när jag springer. Inser snabbt att det snarare är västen som är dyblöt av svett och släpper ifrån sig.

Efter att ha klättrat över ett par stättor och genom en hage så bär det av genom en miljö som är helt väsensskild från de tidigare. Höga och täta lövträd som stänger ute allt ljus. Det är som att springa i en tunnel och känslan av höst är överhängande då marken är full av murkna löv.

Sträckan är inte särskilt lång och belöningen efter tunnelpassagen är en rastplats med möjlighet att gå ut i sjön och hälla vatten över sig själv. Uppfriskande och jag försöker framför allt kyla ner huvudet.

Efterföljande grusvägslöp är överkomligt och vi befinner oss strax nere i ytterligare en mörk passage med en herrans massa rötter. Patrik konstaterade att det inte är särskilt fint eller roligt att springa just där. Jag är inte fullt lika nedslagen men hoppas på lite roligare vyer och underlag.

Sedan väntar…. grusväg! Av den snällare typen. Men ärligt talat, grusväg är inte jättekul. För att få fart på adrenalinet drar leden in i en hage där det dagen till ära står ett stort gäng kor med kalvar. På leden. Runt leden. Och hela bunten kör arga leken med oss. Well ok.

Efter att vi gått en långsam stor lov runt gänget drar de plötsligt igång ett fasligt råmande. Vi stannar inte för att ta reda på vad de försöker säga oss men känslan är att de tycker att vi inkräktar (vilket vi ju gör).

Fortsätter ett bra tag genom olika hagar innan vi kommer in på herr bävers mark. Vi stannar och svalkar oss än en gång i sjön och tar oss sedan över rötter och sten längs stranden och förbi bäverhyddan som är imponerande välbyggd. Herr bäver har dessutom kryddat leden med små slukhål som dyker upp både här och där.

Vi når en äng och hittar dagens tredje bäckravin. Vi funderar lite på om det är här Näcken hänger när vattnet flödar. Nu är det snustorrt och alldeles stilla.

Strax efter ravinen når vi dagens vändpunkt, Kvarntorp. Här festar vi till det med ett bad och det seglar genast upp som dagens höjdpunkt. Hade lätt kunnat stanna tiden där och då för det finns nog inget bättre än ett dopp i en sommarljum sjö efter att ha sprungit i tryckande värme.

Summa summarum. En etapp med bäckraviner, grusvägar, bad, bäverhydda, kor och mängder av blåbär och lingon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Swimrunner och löpcoach som älskar äventyr som tar mig ut till nya platser och ger uthållighet. Vill genom bloggen väcka nyfikenhet kring Swimrun, Trailrunning och ultralöpning.

Född: 1979

Kontakt: [email protected]

Mål: Att vara så pass grundtränad att jag aktivt kan söka nya utmaningar och äventyr.

Motto: Jag kan, om jag vill!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

lör16jan10:00FeaturedLåtsasloppet Vintern3 km, 7 km, 11 km, 21 kmAnmälan

sön28feb10:00FeaturedLåtsasloppet Halvan6 km, 14 km, 23 km, 42 kmAnmälan

sön21maralldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör27mar10:00FeaturedHoka Torekov-Båstad21,2 kmLandskap:SkåneAnmälanDeltagare

sön18apralldayFeaturedIsaberg 50010,5 kmLandskap:Småland

12majallday16alldayFeaturedTrailresa TjeckienAnmälanInfo

01jul(jul 1)15:0004(jul 4)13:00FeaturedLöparweekend SälenLandskap:DalarnaAnmälanInfo

lör28aug04:0019:00FeaturedSalming Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

03sepallday05alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

Senaste blogginläggen

 • Pryltest - Inov-8 X-Talon Ultra 260 Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Valp och utebliven löpning Linda Doktar
  Läs mer
 • En fantastisk höst med Trailrunning Sweden löpargrupp Göteborg/Härryda! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • November testar oss rejält Bröderna Backa
  Läs mer
 • Vallåsen Everest Challenge Anna Carlsson
  Läs mer
 • I huvudet på en coach för en löpargrupp Peter Lindquist
  Läs mer
 • 666 The Number Of The Runstreak Fysparet
  Läs mer
 • Upplandsstigar vid Siggefora Tony Hoffstrom
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
TRAILRESA
TJECKIEN
12-16 MAJ 2021

I samarbete med

LÖPARWEEKEND
SÄLENFJÄLLEN
1-4 JULI 2021

I samarbete med

BUSS & BOENDE
SALMING IDRE FJÄLLMARATON
27-29 AUGUSTI 2021

I samarbete med

Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X