Etapp 24:3 på Sörmlandsleden

Har sprungit lite väl få pass längs Sörmlandsleden de senaste månaderna. Det var därmed lite extra kul och peppigt att få ge sig ut på en etapp som jag bara sprungit en liten bit på tidigare. Den gången sprang jag den dessutom i mörker så uppfattade inte alltför mycket av omgivningarna vid det tillfället.

Just denna dag väljer vi att springa etapp 24:3 baklänges och därmed starta vid Svalboviken och springa mot Kvarntorp. En noga utvald etapp då det ska bli varmt och vi kommer springa längs Näshultasjön (läs möjlighet till svalkande bad).

Etappen börjar med en ganska brant stigning som vi väljer att gå uppför för att hålla tempo och ansträngning nere. Idag är en njutningsdag och inte en ”ta sig fram så fort som möjligt”-dag. Väl uppe tar vi en avstickare till en utsiktsplats där man kan blicka ut över sjön som vi kommer att hålla oss till under dagen.

Grusvägen leder oss till leden och vi möts av en häftig bäckravin (rändel). Det kommer senare visa sig att bäckraviner (och grusväg) tycks vara ett signum för den här etappen. Äntligen får vi springa in i skogen och hej vad det går.

Först därefter börjar vi rulla in i skogen längs leden för att snabbare än kvickt komma ut på en grusväg där vi blir bortdirigerade från leden. Dagen till ära är en del av leden upptagen av ett gäng sockersöta Highland cattle-kor som ska flyttas från en hage till en annan.

Lagom till att vi fått upp känslan är vi åter ute på en snutt grusväg med vassa stenar som far runt under fötterna. Tack och lov vänder det snart in i skogen igen och denna gång möts vi av naturens skafferi som skiftar i rött och blått i mängder. Har nog aldrig sett så mycket blåbär och lingon precis bredvid stigen.

Efter lite härligt mjuk stig kommer vi åter ut på grusväg med samma ogästvänliga underlag. Suck och stön. Denna gång ringlar vi längs grusväg en längre bit och strax innan vi får vända in i skogen hittar vi dagens andra bäckravin.

Vi tar oss tid att stanna och fota när vi ser något vi blir nyfikna på och tempot känns behagligt. Det som dock börjar göra sig påmint är värmen och jag börjar längta efter att komma ner till sjön igen. Vid något tillfälle tror jag att min vätskeflaska läcker då det stänker mot benet när jag springer. Inser snabbt att det snarare är västen som är dyblöt av svett och släpper ifrån sig.

Efter att ha klättrat över ett par stättor och genom en hage så bär det av genom en miljö som är helt väsensskild från de tidigare. Höga och täta lövträd som stänger ute allt ljus. Det är som att springa i en tunnel och känslan av höst är överhängande då marken är full av murkna löv.

Sträckan är inte särskilt lång och belöningen efter tunnelpassagen är en rastplats med möjlighet att gå ut i sjön och hälla vatten över sig själv. Uppfriskande och jag försöker framför allt kyla ner huvudet.

Efterföljande grusvägslöp är överkomligt och vi befinner oss strax nere i ytterligare en mörk passage med en herrans massa rötter. Patrik konstaterade att det inte är särskilt fint eller roligt att springa just där. Jag är inte fullt lika nedslagen men hoppas på lite roligare vyer och underlag.

Sedan väntar…. grusväg! Av den snällare typen. Men ärligt talat, grusväg är inte jättekul. För att få fart på adrenalinet drar leden in i en hage där det dagen till ära står ett stort gäng kor med kalvar. På leden. Runt leden. Och hela bunten kör arga leken med oss. Well ok.

Efter att vi gått en långsam stor lov runt gänget drar de plötsligt igång ett fasligt råmande. Vi stannar inte för att ta reda på vad de försöker säga oss men känslan är att de tycker att vi inkräktar (vilket vi ju gör).

Fortsätter ett bra tag genom olika hagar innan vi kommer in på herr bävers mark. Vi stannar och svalkar oss än en gång i sjön och tar oss sedan över rötter och sten längs stranden och förbi bäverhyddan som är imponerande välbyggd. Herr bäver har dessutom kryddat leden med små slukhål som dyker upp både här och där.

Vi når en äng och hittar dagens tredje bäckravin. Vi funderar lite på om det är här Näcken hänger när vattnet flödar. Nu är det snustorrt och alldeles stilla.

Strax efter ravinen når vi dagens vändpunkt, Kvarntorp. Här festar vi till det med ett bad och det seglar genast upp som dagens höjdpunkt. Hade lätt kunnat stanna tiden där och då för det finns nog inget bättre än ett dopp i en sommarljum sjö efter att ha sprungit i tryckande värme.

Summa summarum. En etapp med bäckraviner, grusvägar, bad, bäverhydda, kor och mängder av blåbär och lingon.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten.

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Shadow
Slider

Swimrunner och löpcoach som älskar äventyr som tar mig ut till nya platser och ger uthållighet. Vill genom bloggen väcka nyfikenhet kring Swimrun, Trailrunning och ultralöpning.

Född: 1979

Kontakt: [email protected]

Mål: Att vara så pass grundtränad att jag aktivt kan söka nya utmaningar och äventyr.

Motto: Jag kan, om jag vill!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

lör03oktalldayalldayFeaturedHärnö Trail7 km, 14 km, 21 kmLandskap:Ångermanland

lör10oktalldayFeaturedRya Åsar Trail Run11,6 kmLandskap:Västergötland

sön18oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Fall Edition8 km, 16 kmLandskap:Göteborg

sön21maralldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör28aug04:0019:00FeaturedSalming Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

Senaste blogginläggen

 • Pryltest - Nike Wildhorse 6 Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Långpass på höstfjäll Anna Carlsson
  Läs mer
 • Årets bästa månad Bröderna Backa
  Läs mer
 • Icebug Xperience - West Coast Trail "Wood and Island" Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Kan en skada inspirera? Peter Lindquist
  Läs mer
 • Etapp 24:3 på Sörmlandsleden Linda Doktar
  Läs mer
 • Salig på Kyrkstigen Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • 10 månader mot 10 mil Fysparet
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
HERRGÅRDSWEEKEND
DALSLAND
2-4 OKTOBER 2020

I samarbete med

TRAILRESA
TJECKIEN
12-16 MAJ 2021

I samarbete med

LÖPARWEEKEND
SÄLENFJÄLLEN
1-4 JULI 2021

I samarbete med

BUSS & BOENDE
SALMING IDRE FJÄLLMARATON
27-29 AUGUSTI 2021

I samarbete med

Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X