Etapp 24:3 på Sörmlandsleden

Har sprungit lite väl få pass längs Sörmlandsleden de senaste månaderna. Det var därmed lite extra kul och peppigt att få ge sig ut på en etapp...

23 augusti, 2020 |

Har sprungit lite väl få pass längs Sörmlandsleden de senaste månaderna. Det var därmed lite extra kul och peppigt att få ge sig ut på en etapp som jag bara sprungit en liten bit på tidigare. Den gången sprang jag den dessutom i mörker så uppfattade inte alltför mycket av omgivningarna vid det tillfället.

Just denna dag väljer vi att springa etapp 24:3 baklänges och därmed starta vid Svalboviken och springa mot Kvarntorp. En noga utvald etapp då det ska bli varmt och vi kommer springa längs Näshultasjön (läs möjlighet till svalkande bad).

Etappen börjar med en ganska brant stigning som vi väljer att gå uppför för att hålla tempo och ansträngning nere. Idag är en njutningsdag och inte en ”ta sig fram så fort som möjligt”-dag. Väl uppe tar vi en avstickare till en utsiktsplats där man kan blicka ut över sjön som vi kommer att hålla oss till under dagen.

Grusvägen leder oss till leden och vi möts av en häftig bäckravin (rändel). Det kommer senare visa sig att bäckraviner (och grusväg) tycks vara ett signum för den här etappen. Äntligen får vi springa in i skogen och hej vad det går.

Först därefter börjar vi rulla in i skogen längs leden för att snabbare än kvickt komma ut på en grusväg där vi blir bortdirigerade från leden. Dagen till ära är en del av leden upptagen av ett gäng sockersöta Highland cattle-kor som ska flyttas från en hage till en annan.

Lagom till att vi fått upp känslan är vi åter ute på en snutt grusväg med vassa stenar som far runt under fötterna. Tack och lov vänder det snart in i skogen igen och denna gång möts vi av naturens skafferi som skiftar i rött och blått i mängder. Har nog aldrig sett så mycket blåbär och lingon precis bredvid stigen.

Efter lite härligt mjuk stig kommer vi åter ut på grusväg med samma ogästvänliga underlag. Suck och stön. Denna gång ringlar vi längs grusväg en längre bit och strax innan vi får vända in i skogen hittar vi dagens andra bäckravin.

Vi tar oss tid att stanna och fota när vi ser något vi blir nyfikna på och tempot känns behagligt. Det som dock börjar göra sig påmint är värmen och jag börjar längta efter att komma ner till sjön igen. Vid något tillfälle tror jag att min vätskeflaska läcker då det stänker mot benet när jag springer. Inser snabbt att det snarare är västen som är dyblöt av svett och släpper ifrån sig.

Efter att ha klättrat över ett par stättor och genom en hage så bär det av genom en miljö som är helt väsensskild från de tidigare. Höga och täta lövträd som stänger ute allt ljus. Det är som att springa i en tunnel och känslan av höst är överhängande då marken är full av murkna löv.

Sträckan är inte särskilt lång och belöningen efter tunnelpassagen är en rastplats med möjlighet att gå ut i sjön och hälla vatten över sig själv. Uppfriskande och jag försöker framför allt kyla ner huvudet.

Efterföljande grusvägslöp är överkomligt och vi befinner oss strax nere i ytterligare en mörk passage med en herrans massa rötter. Patrik konstaterade att det inte är särskilt fint eller roligt att springa just där. Jag är inte fullt lika nedslagen men hoppas på lite roligare vyer och underlag.

Sedan väntar.... grusväg! Av den snällare typen. Men ärligt talat, grusväg är inte jättekul. För att få fart på adrenalinet drar leden in i en hage där det dagen till ära står ett stort gäng kor med kalvar. På leden. Runt leden. Och hela bunten kör arga leken med oss. Well ok.

Efter att vi gått en långsam stor lov runt gänget drar de plötsligt igång ett fasligt råmande. Vi stannar inte för att ta reda på vad de försöker säga oss men känslan är att de tycker att vi inkräktar (vilket vi ju gör).

Fortsätter ett bra tag genom olika hagar innan vi kommer in på herr bävers mark. Vi stannar och svalkar oss än en gång i sjön och tar oss sedan över rötter och sten längs stranden och förbi bäverhyddan som är imponerande välbyggd. Herr bäver har dessutom kryddat leden med små slukhål som dyker upp både här och där.

Vi når en äng och hittar dagens tredje bäckravin. Vi funderar lite på om det är här Näcken hänger när vattnet flödar. Nu är det snustorrt och alldeles stilla.

Strax efter ravinen når vi dagens vändpunkt, Kvarntorp. Här festar vi till det med ett bad och det seglar genast upp som dagens höjdpunkt. Hade lätt kunnat stanna tiden där och då för det finns nog inget bättre än ett dopp i en sommarljum sjö efter att ha sprungit i tryckande värme.

Summa summarum. En etapp med bäckraviner, grusvägar, bad, bäverhydda, kor och mängder av blåbär och lingon.

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X