I huvudet på en coach för en löpargrupp

Det är nu – tyvärr – snart säsongsavslutning för vår löpargrupp Trailrunning Sweden Göteborg-Härryda. Det har varit intensiva, men heeeeeelt galet roliga veckor!

Jag var inte sen med att nappa på tanken att få köra en sådan här löpargrupp då jag sedan innan hade en tanke om att starta en egen löpargrupp för totala nybörjare och köra i egen regi. Att få göra något liknande ihop med andra ledare, kändes bara kul, så jag var inte sen med att nappa på det hela. Vi började först som två ledare, men då ytterligare två visade intresse att leda en löpargrupp i samma region, så slog vi ihop oss – och det är jag otroligt tacksam för. Dels för att gruppen blev nästan 40 deltagare och på bara två ledare så hade vi inte lyckats fördela fartgrupper osv lika bra, men den stora fördelen med att ha varit fyra ledare har varit att vi har kunnat hjälpa varandra med idéer, tips, bolla rundor, upplägg osv.

Vi fyra ledare kände egentligen inte varandra från start heller. Åsa och Lotta kände varandra sedan innan och jag och Gunilla hade träffats innan mm, men här fick vi med gemensamt mål – att skapa en go löpargrupp – också lära känna varandra. Ibland ska man kanske ha tur, men det visade sig att personkemin fanns där mellan oss, även om vi har otroligt olika bakgrunder, erfarenheter och egenskaper. Det i kombination har gjort att vi har lyckats dra lärdom av varandra och då kemin finns där så har vi haft väldans roligt ihop. Jag tror att hela gruppen känner av att vi ledare har kul och och kanske smittar det av sig? Jag måste säga att jag är otroligt tacksam över att få ha genomfört den här säsongen med just er Åsa, Lotta och Gunilla, så fantastiskt goa personer och ni förtjänar ett tack för att ni är just ni. Det är mer än en gång jag brustit ut i totalt gapskratt för något vi har hittat på eller klurat över. Underbart!

Det har dock varit mer jobb med detta än vad jag hade räknat med från starten. Först innan vi drog igång, att bara tänka igenom upplägget. Hur långa rundor ska vi ha? Ska vi kunna erbjuda en längre och en kortare distans? I vilka områden ska vi springa? Hur kan vi skapa något som attraherar en bred massa? Hur gör vi med säkerheten, vad är vår plan om någon halkar till och stukar en fot? Hur gör vi med Covid19? Alltså det är inte bara att kasta ut 40 deltagare rätt ut i en mörk skog utan att ha tänkt till lite. Även om alla har ansvar för sig själv, så litar inte minst de som är ovana och nybörjare på att vi ledare har koll. De litar på att vi ska kunna hitta och händer något oväntat som en skada, så underförstått förväntar dem sig att vi har en plan. Jag minns när vi ledare satt hemma hos mig i sommar och jag bara droppade scenariot att någon skulle kunna få en allvarlig sjukdom, ett hjärtproblem eller vad som. Att vi måste ha varandras nummer inlagda i telefonerna för att snabbt kunna nå varandra och hjälpas åt. Jag såg hur de andra ledarna typ satte fikat i halsen, men som fd brandman är jag tränad till att alltid tänka igenom värsta tänkbara scenario och vara förberedd på det. Förhoppningsvis händer det aldrig, men om det gör det, så kan skillnaden mellan att bli handlingsförlamad och att konkret agera vara just att man någon gång har mentalt förberett sig inför scenariot. Prepare for the worst – enjoy the best.

Den stora skillnaden mellan Trailrunning Swedens löpargrupper och andra löpargrupper är just att här ska man fokusera på närområdet och hitta ut på nya stigar. Det duger kanske inte att ta det lokala elljusspåret som alla hade kunnat hitta till på egen hand och erbjuda det som ett ”upptäckarpass”. Det har tagit nästan mest med tid, att verkligen sy ihop bra rundor och kunna visa ut på stigar och områden som man knappt trodde fanns. Jag har själv blivit förvånad över rundor som de andra ledarna har tagit fram, alldeles intill mina ”standardrundor”, men där de har hittat stigar som jag inte kände till och knappt sett på en karta. Hade det varit en ”vanlig” löpargrupp så hade vi kunnat göra det enkelt för oss och välja ett och samma ställe och istället variera själva passet där. Intervaller en omgång, fartlek en annan etc fast på samma stig.

Jag tror att vi lyckades få med oss mer erfarna och rutinerade löpare just pga detta, att vi kunde visa dem nya ställen att springa på, som de själva kan köra sina träningspass på. Dvs de har inte sprungit med oss kanske för att utveckla sin löpning genom ”springatillsjagkräksintervaller”, utan de mer erfarna har sprungit med oss för att få inspiration till egna pass och för gemenskapen.

Det jag känner mig mest stolt över, överlag, är just att vi verkar ha lyckats skapligt med att få ut helt oerfarna löpare ut på stigarna. Både totala nybörjare på stiglöpning men också nybörjare och/eller deltagare som har haft längre uppehåll från löpning.

Detta är det jag var tydlig med från start till de andra ledarna; jag vill inte att vi skapar ännu en löpargrupp som bara vana löpare vågar delta i.

Jag ville verkligen kunna få slå hål på myten om att man måste redan vara en löpare för att delta i en löpargrupp. Jag vet själv hur jag agerar när jag kommer till ett publikt löpevent, typ Göteborgsvarvets träningsgrupper och då de frågar vad man springer en mil på. Jag sågar alltid mig själv vid fotknölarna och väljer en långsammare grupp än den jag borde stå i, pga rädsla att bli sist, vara den som sinkar gruppen eller vad som. Det är så typiskt svenskt ibland tyvärr, att vi inte vill tro på oss själva, utan istället nedvärdera oss själva. ”Hur ska jag kunna följa med, jag som inte har tränat så mycket sista halvåret” osv. Det som verkligen har gett mig massor med energi nu i sensommar/höst har varit att vi har fått med oss många osäkra löpare som har kört pass på pass på pass samtidigt som vi har fått med oss erfarna och rutinerade, riktigt duktiga och meriterade löpare som också har kört samma pass. Jag är helt övertygad om att hade vi annonserat löpargruppen som att ”här kör vi stenhårda intervaller”, så hade vi tappat massor med deltagare som aldrig hade vågat anmäla sig. Det hade andats ”gruppen för tränade individer”, även om intervallträning är ett ypperligt redskap för att ta en inte alltför tränad person till en ny nivå konditionsmässigt. Det sätter dock fokus på prestation plötsligt före fokus på ”upptäcka, upplevelser” osv. Med det sagt, så vill jag säga att det är så vi har resonerat i vår löpargrupp, andra löpargrupper kanske vill ha just den tvisten och verkligen fokusera på att utveckla sig löpmässigt mm. En sak jag också är så glad över (och var nervös inför) är att de mer meriterade och duktigare löparna har varit så avslappnade. Det kan annars lätt bli en slags ”elitism” där man vill framhäva hur bra man är, tala om för alla vad de måste tänka på osv. I vår grupp har inget sådant förekommit och jag måste ge en eloge till er lite mer erfarna löpare för att ni har varit ödmjuka och även hjälpt till att sprida pepp till alla andra. Kudos!

För varje ny traillöpare som vi lyckas odla, så blir i varje fall jag genuint glad. Att se fler människor ägna sig åt rörelse i natur värmer mitt trailhjärta.

Har allt bara varit så jäkla bra då? Nej, verkligen inte! Vi har fått en halvtidsutvärdering genom enkätsvar och kommer att få en fulltidsutvärdering med. Kan direkt konstatera att utmaningen med att ha en bred löpargrupp för alla möjliga förmågor, är att det blir också väldigt många olika förväntningar. Startar man en löpargrupp där man aviserar att här ska vi springa oss kräktrötta i backintervaller enbart, så får man deltagare som förväntar sig just det och kan lättare uppfylla förväntningarna. Vi har fått en utmaning i just bredden på gruppen med att försöka få alla ”så nöjda som det bara går”. Med nästan 40 deltagare med så helt olika nivåer, erfarenheter osv, så skulle vi nästan ha behövt vara 20 ledare för att ge alla en optimal upplevelse. 10 olika fartgrupper, med en fram, en bak osv. Det går bara inte och jag brukar säga att 100% nöjda deltagare som är nöjda med allt, det går inte att få. Vi gör detta på vår fritid trots allt, vid sidan om jobb, familjeliv och allt annat. Vi har dock fått väldigt bra och konstruktiv feedback till oss, allt från att nybörjare önskar mer hjälp på vad man ska tänka kring (löpsteg, utrustning etc) till information runt/kring passen osv. Jag har över 20 års erfarenhet som ledare/chef i mitt yrkesliv och det viktigaste verktyget i hela verktygslådan är just att få feedback från dem man leder.

Så, ja, det har varit nervöst, det har varit tidskrävande, men det har varit så helt sjukt galet roligt att få ha varit med om denna sensommar och höst som en av fyra ledarna för vår löpargrupp. Att fortsätta göra detta under 2021 är inte ens något jag tvekar över. Den energin som gruppen ger tillbaka är lite svår att förklara, men jag personligen har fått en och annan ny löparvän från gemenskapen. Att bara se en och annan deltagare le, sprida kärlek, kanske kommentera efteråt att de tyckte det var fina stigar och ett bra pass – det ger SÅÅÅÅ mycket tillbaka in på mitt ”må bra och ha kul”-konto i livet.

Om någon funderar på att starta en lokal löpargrupp i Trailrunning Swedens regi och har funderingar, frågor eller så och bara vill bolla, så tveka inte att kontakta mig så kan jag berätta mer om hur vi gjorde i vår löpargrupp och ge min syn och mina erfarenheter på det hela. Dra bara iväg ett mail till [email protected]

Du som funderar på om du ska våga delta i vår löpargrupp Göteborg-Härryda i vår? Tveka inte! Är du osäker så kontakta mig så ser jag till att du kan få kontakt med någon av de löpare som själva var osäkra på om de skulle delta och som nu är med. Så får du höra vad de har tyckt och hur det hela har varit.
Allt gott!
(ps spana in filmen nedan så får ni en glimt av våra upplevelser i gruppen! ds)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Berg- och skogstokig hobbymotionär, traillöpare och äventyrare, som springer för att njuta av naturen och ha roligt, men som också har stora horn i pannan när det vankas tävling.

Född: 1977

Kontakt: [email protected]

Mål: Bli starkare, snabbare och uthålligare

Motto: Alla kan, bara man vill och vågar försöka

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

lör16jan10:00FeaturedLåtsasloppet Vintern3 km, 7 km, 11 km, 21 kmAnmälan

sön28feb10:00FeaturedLåtsasloppet Halvan6 km, 14 km, 23 km, 42 kmAnmälan

sön21maralldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör27mar10:00FeaturedHoka Torekov-Båstad21,2 kmLandskap:SkåneAnmälanDeltagare

sön18apralldayFeaturedIsaberg 50010,5 kmLandskap:Småland

12majallday16alldayFeaturedTrailresa TjeckienAnmälanInfo

01jul(jul 1)15:0004(jul 4)13:00FeaturedLöparweekend SälenLandskap:DalarnaAnmälanInfo

lör28aug04:0019:00FeaturedSalming Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

03sepallday05alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

Senaste blogginläggen

 • Pryltest - Inov-8 X-Talon Ultra 260 Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Valp och utebliven löpning Linda Doktar
  Läs mer
 • En fantastisk höst med Trailrunning Sweden löpargrupp Göteborg/Härryda! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • November testar oss rejält Bröderna Backa
  Läs mer
 • Vallåsen Everest Challenge Anna Carlsson
  Läs mer
 • I huvudet på en coach för en löpargrupp Peter Lindquist
  Läs mer
 • 666 The Number Of The Runstreak
  Läs mer
 • Upplandsstigar vid Siggefora Tony Hoffstrom
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
TRAILRESA
TJECKIEN
12-16 MAJ 2021

I samarbete med

LÖPARWEEKEND
SÄLENFJÄLLEN
1-4 JULI 2021

I samarbete med

BUSS & BOENDE
SALMING IDRE FJÄLLMARATON
27-29 AUGUSTI 2021

I samarbete med

Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X