Kilian Jornet springer bana i 24 timmar

Kilian Jornet är en av världens främsta och mest framgångsrika traillöpare, nu kommer han ner från bergen för att testa sin uthållighet på jämnt underlag. På en friidrottsbana i norska Måndalen springer han ett 24 timmarslopp.

Kilian ser fram emot en ny typ av utmaning.
– Jag motiveras av att gå utanför min komfortzon, prova olika saker och se vad jag är kapabel till  oavsett om det är att klättra på hög höjd eller springa på platt mark. Träningen inför det här är ett bra test och ett tillfälle att lära mig mer om näringsintag och farthållning, och sedan tillämpa det i mina olika aktiviteter, även inom alpinism, säger han.

Jornet har haft siktet inställt på 24-timmarsutmaningen i några månader, men vill inte sätta upp några mål för hur långt han kan springa. Det officiella världsrekordet innehas av Yiannis Kouros, som 1997 sprang 303,5 kilometer (188,590 miles) på 24-timmar. Något Jornet kallar en ”helt galen” prestation.

 Det är så många kilometer att jag inte ens kan visualisera det. Jag har sett Yiannis varvtider och jag vill försöka hålla samma tempo så länge jag kan. De första tio timmarna kommer att gå lite snabbare och sedan sänks tempot varje timme därefter, jag har en plan och jag vet hur snabbt jag vill springa varje timme. Det viktiga är att inte få några muskelproblem och kunna äta tillräckligt för att hålla engerginivån, säger Kilian.

Jornet har tagit råd från tränare och fysioterapeuter när han har lagt in mer tempo i sin träning.
 Som bergsidrottare har jag en stark motor, så kondition och uthållighet finns. Det jag måste jobba med är hastigheten, eftersom mina ben inte är vana vid att röra sig så snabbt. För att förbereda mig har jag kört tre pass varje vecka med fokus på fart, antingen på bana eller på väg. Sättet du springer på när det är platt skiljer sig väldigt mycket från hur du springer i bergen, där du lyfter benen högre eftersom du passerar över hinder och sätter ner fötterna på olika ställen när terrängen förändras.

Förberedelserna har handlat om att minimera skador som kan komma med den repetitiva rörelsen vid löpning på platt underlag. Faktum är att han tvingades skjuta upp 24-timmarsförsöket på grund av skadekänningar som dök upp inför hans första 10 km väglopp, Hytteplanmila-loppet i mitten av oktober där han sprang på 29.59.

 Den största utmaningen är att kunna träna konsekvent utan att få skador, eftersom övergången till plan mark är mycket svår för musklerna. De senaste månaderna har varit lite frustrerande då jag gått från skada till skada till skada. Jag har haft bra träningsperioder, men sedan blivit tvungen att vila. Efter 10 km-loppet var jag tvungen att vila helt igen. Nu är planen att göra en bra träningsvecka för att se hur min kropp känns, sedan vila och återhämta mig inför försöket.

I sitt 24-timmarslopp ska Jornet springa med Salomons nya vägsko S/LAB Phantasm, som släpps våren 2021. Han har använt skon i flera månader under sina träningspass på bana.

 Jag testade prototyperna av S/LAB Phantasm för ett år sedan och nu använder jag samma sko som kommer att finnas tillgänglig i butik under våren. Det är en lätt, mycket reaktiv och välbalanserad sko med bra dämpning, vilket är viktigt när du springer länge på hårt underlag. Greppet är riktigt bra, även i våta förhållanden, vilket är viktigt.

För att göra loppet officiellt kommer också flera duktiga norska ultralöpare att tävla. Löparna kommer att byta håll på banan var fjärde timme. Men det är fortfarande oklart exakt när loppet ska äga rum, eftersom det är väderberoende. Planen är den 2122 november. På @salomon och @killianjornet på Instagram och Facebook hittar du info när det är dags. Loppet livestreamas på www.Salomon.com/phantasm24

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Utvalda event

lör16jan10:00FeaturedLåtsasloppet Vintern3 km, 7 km, 11 km, 21 kmAnmälan

sön28feb10:00FeaturedLåtsasloppet Halvan6 km, 14 km, 23 km, 42 kmAnmälan

sön21maralldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör27mar10:00FeaturedHoka Torekov-Båstad21,2 kmLandskap:SkåneAnmälanDeltagare

sön18apralldayFeaturedIsaberg 50010,5 kmLandskap:Småland

12majallday16alldayFeaturedTrailresa TjeckienAnmälanInfo

01jul(jul 1)15:0004(jul 4)13:00FeaturedLöparweekend SälenLandskap:DalarnaAnmälanInfo

lör28aug04:0019:00FeaturedSalming Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

03sepallday05alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

Inspiratörer

 • Pryltest - Inov-8 X-Talon Ultra 260 Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Valp och utebliven löpning Linda Doktar
  Läs mer
 • En fantastisk höst med Trailrunning Sweden löpargrupp Göteborg/Härryda! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • November testar oss rejält Bröderna Backa
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Aktuella resor

TRAILRESA
TJECKIEN
12-16 MAJ 2021

I samarbete med

LÖPARWEEKEND
SÄLENFJÄLLEN
1-4 JULI 2021

I samarbete med

BUSS & BOENDE
SALMING IDRE FJÄLLMARATON
27-29 AUGUSTI 2021

I samarbete med

Slider

Trailrunning Sweden Store

Hoka One One Rincon 2
Nya Trailskor
1499kr
Salming Trail 6 M Safety Yellow/Navy
Nya Trailskor

1399kr

M Tiger Sports DS Trail
Pannlampa

1699kr

Salming Elements 3
Trailskor

1249kr

USWE Pace 12L Black/Grey
Löparryggsäck

999kr

Icebug Oribi5 BUGrip M WinterGreen
Vintersko

1999kr

Enervit Liquid Competition
Energi

45kr

Petzl Swift RL Orange
Pannlampa

1199kr

Icebug Acceleritas8 RB9X M TigerLily/Forest
Trailskor

1389kr

Hoka One One Speedgoat 4 W Sand/Anthracite
Trailskor

1699kr

USWE Nordic 4 White
Löparryggsäck

999kr

Icebug Pytho4 Bugrip Black/Ruby

1399kr

previous arrownext arrow
Slider
X
X