En fantastisk höst med Trailrunning Sweden löpargrupp Göteborg/Härryda!

Vi ledare för Trailrunning Swedens löpgrupp Göteborg/Härryda. Jag, Åsa, Lotta och Peter.

Wow! Vilken glädje! Vi har just avslutat vår första termin som ledare med Trailrunning Swedens löpgrupp Göteborg/Härryda och jag är fylld av lycka, tacksamhet och stolthet. Vi har lagt ner många timmar på att planera, provspringa och reflexmarkera och att sedan se löparnas glädje och leenden efter varje genomfört löppass…ja det ger oss massor av energi att göra vårens löpningar lika upplevelserika!

Underbar utsikt från Råberget i Mölnlycke! Men när löparna sprang här var det i mörker, kanske tar vi med denna turen i vår så att de också får njuta av vyn.

Det har varit fantastiskt roligt att som ledare för Trailrunning Swedens löpgrupp Göteborg/Härryda träffa våra löpare varje måndag under hösten. På 12 olika platser i vår närmiljö har vi visat våra speciella stigar, våra finaste utkiksplatser och reflexbanor. Och vet du vad, vi fortsätter i vår! Så bor du i närheten får du hänga på låset när anmälan öppnar efter nyår.

Detta! Mjuk löpning i grön mossa.

När vi ledare träffades i somras för att planera höstens löpturer var vårt fokus traillöpning med upplevelse, glädje och gemenskap. Vi ville locka både nya och erfarna löpare till att upptäcka skogen och stiglöpningen tillsammans med oss och tack vare att vi var flera ledare kunde vi även erbjuda tre fartgrupper. Och det lyckades vi med. Våra löpare under hösten har varit en skön blandning av snabba asfaltslöpare, erfarna ultratraillöpare, motionärslöpare och helt nya löpare som vill komma igång med träningen på ett roligt och skonsamt sätt. De har efter dagsform kunnat välja mellan de tre fartgrupperna men vi har nästan alltid sprungit lika långt och delat samma upplevelse.

De första tillfällena i augusti och september var behagligt varma och den låga kvällssolen lyste upp skogen för oss hela rundan. Allt eftersom veckorna gick blev det mörkare och helt plötsligt överraskades vi av totalmörker de sista kilometrarna när vi sprang hem från utsikten på Getryggen. Efter det hade vi alla pannlampor med, och jag stoppade även ned en extra i löparryggan ifall någon lampa skulle ladda ur under löpningen. Tack till Silva som gett oss fin rabatt på utrustning i höst.

Pannlampsskenen på rad i mörka skogen.

Våra löpturer har varit runt 7-9 km, några gånger har Lotta som leder den snabbaste gruppen erbjudit förlängning av turen för de som velat, och vi har varit i rörelse mellan 1 – 1,5 h. Vi har förlagt start/mål vid större parkeringar och sedan sprungit på både omarkerade smala slingrande stigar och markerade leder och även lite grus- och skogsväg men undvikit asfalt så mycket som möjligt. Ledarna Lotta och Åsa är orienterare och för att variera löpturerna har de även lagt in kortare passager av helt obanad löpning, alltså ut i blåbärsriset, under låga grangrenar och genom sankmark. -”Kan man springa här?” hade en av våra löpare frågat sig när vi lämnade stigen och sprang rakt in i skogen. -”Ja, det kan man ju!” konstaterade hon leende efter passet.

Omväxlande löpning och spännande natur, vi har letat efter stigar med det lilla extra.

Vi har försökt tänka progression under höstens löppass. De enklare och något kortare rundorna i början för att alla ska kunna vänja sig vid att springa på knöliga stigar. Du vet, korta steget, lyft på fötterna, planera fotisättnng och hjälp till med armarna för att hålla balansen. Allt eftersom veckorna har gått har distanserna blivit lite längre, stigarna lite mer kuperade och tekniskt svårare, inte minst för att vi har sprungit i skenet från våra pannlampor, och höstregnet har gjort stigarna till lervälling och bäckar. Ja, man kan säga att vi långsamt har vant våra löpare vid det en del annars tycker är det mest besvärliga med höstlöpning – mörker, regn, kraftig blåst och riktigt blöta och hala stigar.

I ösregn och kraftig blåst sprang vi reflexbanan upp på och runt Getryggen i Skatås. Tuff löpning på alla sätt, men roligt tillsammans med andra i behaglig fart.

Terminens sista löppass sprang vi i måndags på en reflexbana vid Herkulesgården i Mölndal. De snabbare grupperna sprang 9 km, den lugnare 7 km, och ca en kilometer bestod av mosslöpning över Rambo mosse. Du som sprungit på mosse vet att det är något av det jobbigaste man kan göra, underlaget är mjukt, blött och otroligt svårt att läsa av i pannlampsskenet. Ibland bär grästuvorna, ibland sjunker man ner till låret. Men samtidigt är det otroligt roligt! Det är härligt att inte bry sig om att man blir genomblöt, att man ramlar, fastnar och får dra sig upp med hjälp av medlöparna. Det kanske inte går fort men pulsen blir hög och man arbetar med hela kroppen.  -”Det här var ju mycket roligare än jag trodde!” sa en av mina löpare när vi kommit över mossen och hade fast mark under fötterna igen. -”Varför är man rädd för att bli blöt egentligen?” Ja, varför undviker vi regn och vattenpölar när det är så uppfriskande och upplivande att forcera igenom och glädjas över att man kan och orkar? Och det är väldigt bra både för kontinuiteten och motivationen att fortsätta springa under hela året, kortare och lugnare vissa perioder för att återhämta sig, men att ändå fortsätta bygga långsiktig god hälsa med sin träning. Jag hoppas att våra löpare kommer att fortsätta att springa genom hela vintern även i kyla, snö och is.

En kort vila mitt på mossen. Foto: Agnes Leffler

Efter nyår kommer anmälningarna till vårens löpgrupper att öppna och i mars startar vi vårterminen. Vi kommer att använda en del av höstens stigar igen, de vi har sprungit i mörker ska bli jättekul att visa för löparna i dagsljus men såklart vill vi även förnya oss och springa på nya platser och se nya utsikter. Förhoppningsvis kommer vi att springa några lopp tillsammans och arrangera andra löpevent med långpass och myslöpningar. Då i ljuvlig vårskog…underbart!

Vi älskar traillöpning och har väldigt roligt tillsammans, hoppas att vi kan förmedla det till våra löpare.

Vem riktar sig Trailrunning Swedens löpgrupper till? Vi vill gärna nå ut till nya löpare. Det är något av det roligaste som finns att få visa vackra naturområden och den sköna, lugna löpningen för löpare som aldrig tidigare upplevt den typen av löpning. Vi vill även nå till erfarna löpare, de som behöver omväxling beträffande omgivning och underlag, till de som uppskattar sällskap och nya löparvänner. Tack vare att vi är fyra ledare kan vi anpassa fart och distans så att vi ger möjlighet att springa fort och ansträngande när man vill det men även att kunna ta det lugnare när kropp och knopp behöver det. Varmt välkommen till våren!

Vi vill locka nya traillöpare till skogen.

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Född: 1971

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

lör16jan10:00FeaturedLåtsasloppet Vintern3 km, 7 km, 11 km, 21 kmAnmälan

sön28feb10:00FeaturedLåtsasloppet Halvan6 km, 14 km, 23 km, 42 kmAnmälan

sön21maralldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör27mar10:00FeaturedHoka Torekov-Båstad21,2 kmLandskap:SkåneAnmälanDeltagare

sön18apralldayFeaturedIsaberg 50010,5 kmLandskap:Småland

12majallday16alldayFeaturedTrailresa TjeckienAnmälanInfo

01jul(jul 1)15:0004(jul 4)13:00FeaturedLöparweekend SälenLandskap:DalarnaAnmälanInfo

lör28aug04:0019:00FeaturedSalming Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

03sepallday05alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

Senaste blogginläggen

 • Pryltest - Inov-8 X-Talon Ultra 260 Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Valp och utebliven löpning Linda Doktar
  Läs mer
 • En fantastisk höst med Trailrunning Sweden löpargrupp Göteborg/Härryda! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • November testar oss rejält Bröderna Backa
  Läs mer
 • Vallåsen Everest Challenge Anna Carlsson
  Läs mer
 • I huvudet på en coach för en löpargrupp Peter Lindquist
  Läs mer
 • 666 The Number Of The Runstreak
  Läs mer
 • Upplandsstigar vid Siggefora Tony Hoffstrom
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
TRAILRESA
TJECKIEN
12-16 MAJ 2021

I samarbete med

LÖPARWEEKEND
SÄLENFJÄLLEN
1-4 JULI 2021

I samarbete med

BUSS & BOENDE
SALMING IDRE FJÄLLMARATON
27-29 AUGUSTI 2021

I samarbete med

Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X