En fantastisk höst med Trailrunning Sweden löpargrupp Göteborg/Härryda!

Wow! Vilken glädje! Vi har just avslutat vår första termin som ledare med Trailrunning Swedens löpgrupp Göteborg/Härryda och jag är fylld av lycka, tacksamhet och stolthet. Vi har lagt...

18 november, 2020 |
Vi ledare för Trailrunning Swedens löpgrupp Göteborg/Härryda. Jag, Åsa, Lotta och Peter.

Wow! Vilken glädje! Vi har just avslutat vår första termin som ledare med Trailrunning Swedens löpgrupp Göteborg/Härryda och jag är fylld av lycka, tacksamhet och stolthet. Vi har lagt ner många timmar på att planera, provspringa och reflexmarkera och att sedan se löparnas glädje och leenden efter varje genomfört löppass...ja det ger oss massor av energi att göra vårens löpningar lika upplevelserika!

Underbar utsikt från Råberget i Mölnlycke! Men när löparna sprang här var det i mörker, kanske tar vi med denna turen i vår så att de också får njuta av vyn.

Det har varit fantastiskt roligt att som ledare för Trailrunning Swedens löpgrupp Göteborg/Härryda träffa våra löpare varje måndag under hösten. På 12 olika platser i vår närmiljö har vi visat våra speciella stigar, våra finaste utkiksplatser och reflexbanor. Och vet du vad, vi fortsätter i vår! Så bor du i närheten får du hänga på låset när anmälan öppnar efter nyår.

Detta! Mjuk löpning i grön mossa.

När vi ledare träffades i somras för att planera höstens löpturer var vårt fokus traillöpning med upplevelse, glädje och gemenskap. Vi ville locka både nya och erfarna löpare till att upptäcka skogen och stiglöpningen tillsammans med oss och tack vare att vi var flera ledare kunde vi även erbjuda tre fartgrupper. Och det lyckades vi med. Våra löpare under hösten har varit en skön blandning av snabba asfaltslöpare, erfarna ultratraillöpare, motionärslöpare och helt nya löpare som vill komma igång med träningen på ett roligt och skonsamt sätt. De har efter dagsform kunnat välja mellan de tre fartgrupperna men vi har nästan alltid sprungit lika långt och delat samma upplevelse.

De första tillfällena i augusti och september var behagligt varma och den låga kvällssolen lyste upp skogen för oss hela rundan. Allt eftersom veckorna gick blev det mörkare och helt plötsligt överraskades vi av totalmörker de sista kilometrarna när vi sprang hem från utsikten på Getryggen. Efter det hade vi alla pannlampor med, och jag stoppade även ned en extra i löparryggan ifall någon lampa skulle ladda ur under löpningen. Tack till Silva som gett oss fin rabatt på utrustning i höst.

Pannlampsskenen på rad i mörka skogen.

Våra löpturer har varit runt 7-9 km, några gånger har Lotta som leder den snabbaste gruppen erbjudit förlängning av turen för de som velat, och vi har varit i rörelse mellan 1 - 1,5 h. Vi har förlagt start/mål vid större parkeringar och sedan sprungit på både omarkerade smala slingrande stigar och markerade leder och även lite grus- och skogsväg men undvikit asfalt så mycket som möjligt. Ledarna Lotta och Åsa är orienterare och för att variera löpturerna har de även lagt in kortare passager av helt obanad löpning, alltså ut i blåbärsriset, under låga grangrenar och genom sankmark. -"Kan man springa här?" hade en av våra löpare frågat sig när vi lämnade stigen och sprang rakt in i skogen. -"Ja, det kan man ju!" konstaterade hon leende efter passet.

Omväxlande löpning och spännande natur, vi har letat efter stigar med det lilla extra.

Vi har försökt tänka progression under höstens löppass. De enklare och något kortare rundorna i början för att alla ska kunna vänja sig vid att springa på knöliga stigar. Du vet, korta steget, lyft på fötterna, planera fotisättnng och hjälp till med armarna för att hålla balansen. Allt eftersom veckorna har gått har distanserna blivit lite längre, stigarna lite mer kuperade och tekniskt svårare, inte minst för att vi har sprungit i skenet från våra pannlampor, och höstregnet har gjort stigarna till lervälling och bäckar. Ja, man kan säga att vi långsamt har vant våra löpare vid det en del annars tycker är det mest besvärliga med höstlöpning - mörker, regn, kraftig blåst och riktigt blöta och hala stigar.

I ösregn och kraftig blåst sprang vi reflexbanan upp på och runt Getryggen i Skatås. Tuff löpning på alla sätt, men roligt tillsammans med andra i behaglig fart.

Terminens sista löppass sprang vi i måndags på en reflexbana vid Herkulesgården i Mölndal. De snabbare grupperna sprang 9 km, den lugnare 7 km, och ca en kilometer bestod av mosslöpning över Rambo mosse. Du som sprungit på mosse vet att det är något av det jobbigaste man kan göra, underlaget är mjukt, blött och otroligt svårt att läsa av i pannlampsskenet. Ibland bär grästuvorna, ibland sjunker man ner till låret. Men samtidigt är det otroligt roligt! Det är härligt att inte bry sig om att man blir genomblöt, att man ramlar, fastnar och får dra sig upp med hjälp av medlöparna. Det kanske inte går fort men pulsen blir hög och man arbetar med hela kroppen.  -"Det här var ju mycket roligare än jag trodde!" sa en av mina löpare när vi kommit över mossen och hade fast mark under fötterna igen. -"Varför är man rädd för att bli blöt egentligen?" Ja, varför undviker vi regn och vattenpölar när det är så uppfriskande och upplivande att forcera igenom och glädjas över att man kan och orkar? Och det är väldigt bra både för kontinuiteten och motivationen att fortsätta springa under hela året, kortare och lugnare vissa perioder för att återhämta sig, men att ändå fortsätta bygga långsiktig god hälsa med sin träning. Jag hoppas att våra löpare kommer att fortsätta att springa genom hela vintern även i kyla, snö och is.

En kort vila mitt på mossen. Foto: Agnes Leffler

Efter nyår kommer anmälningarna till vårens löpgrupper att öppna och i mars startar vi vårterminen. Vi kommer att använda en del av höstens stigar igen, de vi har sprungit i mörker ska bli jättekul att visa för löparna i dagsljus men såklart vill vi även förnya oss och springa på nya platser och se nya utsikter. Förhoppningsvis kommer vi att springa några lopp tillsammans och arrangera andra löpevent med långpass och myslöpningar. Då i ljuvlig vårskog...underbart!

Vi älskar traillöpning och har väldigt roligt tillsammans, hoppas att vi kan förmedla det till våra löpare.

Vem riktar sig Trailrunning Swedens löpgrupper till? Vi vill gärna nå ut till nya löpare. Det är något av det roligaste som finns att få visa vackra naturområden och den sköna, lugna löpningen för löpare som aldrig tidigare upplevt den typen av löpning. Vi vill även nå till erfarna löpare, de som behöver omväxling beträffande omgivning och underlag, till de som uppskattar sällskap och nya löparvänner. Tack vare att vi är fyra ledare kan vi anpassa fart och distans så att vi ger möjlighet att springa fort och ansträngande när man vill det men även att kunna ta det lugnare när kropp och knopp behöver det. Varmt välkommen till våren!

Vi vill locka nya traillöpare till skogen.

 

 

 

 

 

 

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X