En fantastisk höst med Trailrunning Sweden löpargrupp Göteborg/Härryda!

Vi ledare för Trailrunning Swedens löpgrupp Göteborg/Härryda. Jag, Åsa, Lotta och Peter.

Wow! Vilken glädje! Vi har just avslutat vår första termin som ledare med Trailrunning Swedens löpgrupp Göteborg/Härryda och jag är fylld av lycka, tacksamhet och stolthet. Vi har lagt ner många timmar på att planera, provspringa och reflexmarkera och att sedan se löparnas glädje och leenden efter varje genomfört löppass…ja det ger oss massor av energi att göra vårens löpningar lika upplevelserika!

Underbar utsikt från Råberget i Mölnlycke! Men när löparna sprang här var det i mörker, kanske tar vi med denna turen i vår så att de också får njuta av vyn.

Det har varit fantastiskt roligt att som ledare för Trailrunning Swedens löpgrupp Göteborg/Härryda träffa våra löpare varje måndag under hösten. På 12 olika platser i vår närmiljö har vi visat våra speciella stigar, våra finaste utkiksplatser och reflexbanor. Och vet du vad, vi fortsätter i vår! Så bor du i närheten får du hänga på låset när anmälan öppnar efter nyår.

Detta! Mjuk löpning i grön mossa.

När vi ledare träffades i somras för att planera höstens löpturer var vårt fokus traillöpning med upplevelse, glädje och gemenskap. Vi ville locka både nya och erfarna löpare till att upptäcka skogen och stiglöpningen tillsammans med oss och tack vare att vi var flera ledare kunde vi även erbjuda tre fartgrupper. Och det lyckades vi med. Våra löpare under hösten har varit en skön blandning av snabba asfaltslöpare, erfarna ultratraillöpare, motionärslöpare och helt nya löpare som vill komma igång med träningen på ett roligt och skonsamt sätt. De har efter dagsform kunnat välja mellan de tre fartgrupperna men vi har nästan alltid sprungit lika långt och delat samma upplevelse.

De första tillfällena i augusti och september var behagligt varma och den låga kvällssolen lyste upp skogen för oss hela rundan. Allt eftersom veckorna gick blev det mörkare och helt plötsligt överraskades vi av totalmörker de sista kilometrarna när vi sprang hem från utsikten på Getryggen. Efter det hade vi alla pannlampor med, och jag stoppade även ned en extra i löparryggan ifall någon lampa skulle ladda ur under löpningen. Tack till Silva som gett oss fin rabatt på utrustning i höst.

Pannlampsskenen på rad i mörka skogen.

Våra löpturer har varit runt 7-9 km, några gånger har Lotta som leder den snabbaste gruppen erbjudit förlängning av turen för de som velat, och vi har varit i rörelse mellan 1 – 1,5 h. Vi har förlagt start/mål vid större parkeringar och sedan sprungit på både omarkerade smala slingrande stigar och markerade leder och även lite grus- och skogsväg men undvikit asfalt så mycket som möjligt. Ledarna Lotta och Åsa är orienterare och för att variera löpturerna har de även lagt in kortare passager av helt obanad löpning, alltså ut i blåbärsriset, under låga grangrenar och genom sankmark. -”Kan man springa här?” hade en av våra löpare frågat sig när vi lämnade stigen och sprang rakt in i skogen. -”Ja, det kan man ju!” konstaterade hon leende efter passet.

Omväxlande löpning och spännande natur, vi har letat efter stigar med det lilla extra.

Vi har försökt tänka progression under höstens löppass. De enklare och något kortare rundorna i början för att alla ska kunna vänja sig vid att springa på knöliga stigar. Du vet, korta steget, lyft på fötterna, planera fotisättnng och hjälp till med armarna för att hålla balansen. Allt eftersom veckorna har gått har distanserna blivit lite längre, stigarna lite mer kuperade och tekniskt svårare, inte minst för att vi har sprungit i skenet från våra pannlampor, och höstregnet har gjort stigarna till lervälling och bäckar. Ja, man kan säga att vi långsamt har vant våra löpare vid det en del annars tycker är det mest besvärliga med höstlöpning – mörker, regn, kraftig blåst och riktigt blöta och hala stigar.

I ösregn och kraftig blåst sprang vi reflexbanan upp på och runt Getryggen i Skatås. Tuff löpning på alla sätt, men roligt tillsammans med andra i behaglig fart.

Terminens sista löppass sprang vi i måndags på en reflexbana vid Herkulesgården i Mölndal. De snabbare grupperna sprang 9 km, den lugnare 7 km, och ca en kilometer bestod av mosslöpning över Rambo mosse. Du som sprungit på mosse vet att det är något av det jobbigaste man kan göra, underlaget är mjukt, blött och otroligt svårt att läsa av i pannlampsskenet. Ibland bär grästuvorna, ibland sjunker man ner till låret. Men samtidigt är det otroligt roligt! Det är härligt att inte bry sig om att man blir genomblöt, att man ramlar, fastnar och får dra sig upp med hjälp av medlöparna. Det kanske inte går fort men pulsen blir hög och man arbetar med hela kroppen.  -”Det här var ju mycket roligare än jag trodde!” sa en av mina löpare när vi kommit över mossen och hade fast mark under fötterna igen. -”Varför är man rädd för att bli blöt egentligen?” Ja, varför undviker vi regn och vattenpölar när det är så uppfriskande och upplivande att forcera igenom och glädjas över att man kan och orkar? Och det är väldigt bra både för kontinuiteten och motivationen att fortsätta springa under hela året, kortare och lugnare vissa perioder för att återhämta sig, men att ändå fortsätta bygga långsiktig god hälsa med sin träning. Jag hoppas att våra löpare kommer att fortsätta att springa genom hela vintern även i kyla, snö och is.

En kort vila mitt på mossen. Foto: Agnes Leffler

Efter nyår kommer anmälningarna till vårens löpgrupper att öppna och i mars startar vi vårterminen. Vi kommer att använda en del av höstens stigar igen, de vi har sprungit i mörker ska bli jättekul att visa för löparna i dagsljus men såklart vill vi även förnya oss och springa på nya platser och se nya utsikter. Förhoppningsvis kommer vi att springa några lopp tillsammans och arrangera andra löpevent med långpass och myslöpningar. Då i ljuvlig vårskog…underbart!

Vi älskar traillöpning och har väldigt roligt tillsammans, hoppas att vi kan förmedla det till våra löpare.

Vem riktar sig Trailrunning Swedens löpgrupper till? Vi vill gärna nå ut till nya löpare. Det är något av det roligaste som finns att få visa vackra naturområden och den sköna, lugna löpningen för löpare som aldrig tidigare upplevt den typen av löpning. Vi vill även nå till erfarna löpare, de som behöver omväxling beträffande omgivning och underlag, till de som uppskattar sällskap och nya löparvänner. Tack vare att vi är fyra ledare kan vi anpassa fart och distans så att vi ger möjlighet att springa fort och ansträngande när man vill det men även att kunna ta det lugnare när kropp och knopp behöver det. Varmt välkommen till våren!

Vi vill locka nya traillöpare till skogen.

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Född: 1971

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

02majallday16junalldayFeaturedBillingen Trailrace 5k5 km, 10 km, 10 km, 21 kmLandskap:Västergötland

lör22majalldayalldayFeaturedStockholms Brantaste3,3 kmLandskap:Stockholm

lör21augalldayFeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Stockholm

lör28aug04:0019:00FeaturedSalming Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

03sepallday05alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

lör09okt10:00FeaturedHoka Torekov-Båstad21,2 kmLandskap:SkåneAnmälanDeltagare

Senaste blogginläggen

 • Löparkompisen Texas Linda Doktar
  Läs mer
 • Tankar om nya UTMB Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Äntligen måndag, äntligen Trailrunning Sweden-löpgrupp! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Bergslagsleden "Det är inte så lätt som man tror" Anna Carlsson
  Läs mer
 • 30 km och aprilväder Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • "Vi lever livet framlänges men förstår det baklänges" Janne Svärdhagen
  Läs mer
 • Höga Kusten Winter Trail Bröderna Backa
  Läs mer
 • Det överprioriterade långpasset Andreas Lundblad
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
Vi är sociala
Följ våra kanaler
PlayPause
Slider

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Vaknade med en känsla av orkar jag springa idag? Det fick bli 7,5 km på grusrundan med mina Altra rivera. Bredvid mig hade jag min virtuella kattunge som sprang duktigt och sa den också klarar det. När vi sprungit 7,5 km tyckte vi båda att det var dags för #stretching och att njuta av vårblomningen. I kväll blir det #poweryoga med #poweryogaflow

#löparglädje #löpare #löprunda #trailrunning #trailrunningsweden #traillöpning #löpningärkul #träningsglädje #träningsmotivation #springandetjejer #springsnyggt #springa #pannbenslöpning #pannben #pannbensträning #motivation #morgonträning #vårlöpning #jagspringer #jagärenlöpare #träningsinspiration #helthy #momstraining #jagnjuteravvärmen #altrarivera2021 #altra
...

Här kommer ännu en medlöpare till mitt FKT på Skåneleden SL1 nu i helgen som kommer med start på torsdag 13 maj kl 12:00 i Sölvesborg.

Den tjejen, Jessica Ståhl-Norris jessicastahlnorris är en grymt duktig tjej som jag lärt känna det senaste året lite mer. Hon bor i Båstad och känner till varje sten längs kusten till Ängelholm. Därför skall vi springa Båstad-Ängelholm tillsammans.
En pigg i glad tjej som ska få hålla låda så jag inte somnar de sista milen i en buske längs med havet.

Ha en fin måndag.
/Niclas

#swedenrunners #altrarunning_nordic #trailrunningsweden #ultraniclas #fastestknowntime #jagspringer #runtoinspire #trailrunning #älskalöpning #skåneleden #ultrarunning #myjourney #nevergiveup #umarasports #racetracker #kvikbackebol #gealdrigupp #runnersworldswe #magasinspring #smilesnotmiles #runnerslife
...

Illstorp , Sverige | 10 maj, 2021: Sista tiden har vi sprungit mest inne i skogarna utan stig. Vi har varit extremt leriga i perioder Balou och jag till a.hedlund s förtret. Idag torkade vi upp och drog sen alla till havet där vi kutade på stranden, badade å sen åt glass.

Gött liv.

#Home #österlen #trailrunning #löpning #älskalöpning #running #ultrarunning #trailrunningsweden #traildog #canicross #nature #farm #nikon #dji
...

🖤Ynnest🖤 att få ha det här runt hörnet, att kunna springa här! Unnet vet just nu inga gränser!
#heden #tvedöra #försommarkväll #sommat2021
#trail #trailrunning #trailrunningsweden #running #runner #löpare #löpning #yogarunner #torekovbåstad #löpardejt #löparbff #runwithrivs #teamrivs #asicsfrontrunner #asicsfrontrunner2021 #backyardultra #swedenrunners #acticveberöd #actic #runningwomen #löparfys #springsnyggt #strongertogether #löparenssjäl
...

For the past 8 years I have done 15min of strength work almost every single day. I usually mix in hard training runs with easy strength workouts and easy runs with harder workouts.
Today was a easy run day so I did this workout. Link in the bio 👋

Tag a friend who doesn’t do strength work and needs to get started ☺️
...

Vilken härlig kväll. Värmen är här och korta ben och linne på kvällens löptur.
Samtidigt som yngste sonen hade sin löpträning fick både jag och maken bekänna färg i Olstorps böljande spår 😅
Jag fortsatte med mitt koncept: 5 min löpning - 2 min gång x 10 idag.
Jag har också lagt ifrån mig klockan och just nu, det bästa jag gjort. Använder en app där jag ställer in tiderna och som vägleder när jag ska börja springa/gå.
Springer helt på känsla, inga krav och känner mig så avslappnad 😊
—————————
#älskalöpning
#rörelseglädje
#salomonrunningswe
#salomon
#craftsportswearswe
#trailrunningsweden
#rudyproject
#running
#timetoplay
...

Trailsnack

Vårt diskussionsforum på Facebook

 

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

3 days ago

Halloj
Jag är precis på väg tillbaka efter en skada, den klassiska hamstringen och en ganska kraftig inflammation i slemsäcken. Jag inser att jag måste bekämpa min lathet och införa styrketräning 2-3 ggr/vecka och söker efter ett vettigt program som på ett enkelt sätt täcker dom viktigaste muskelgrupperna. Några tips?
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Vet inte om det är det bästa för alla men för mig så har klassisk cirkelstyrka hemmavid varit det bästa,och även det enda som det går att få rutin på (jmnf med sporadiska gymbesök). T ex 40/15 * 3 varv: Upphopp Armhävningar Mountainclimber Utfall Ryggres Benböj Tricepspress Jumpin’ Jacks Planka Situps eller deadbug

Jag är drabbad av samma lathet men försöker bättra mig... kör nu 5 min hemma dagligen (oftast på morgonen) med plankan, armhävningar, bulgariska splits etc. Bra komplement till den "riktiga" träningen och tar ingen tid i anspråk... gäller bara att få in rutinen.😎

Jag skulle kontakta fysioterapeut, det är ju viktigt att träna rätt saker och med rätt belastning, allra helst efter/i samband med skada! 🙏🏼❤️

4 days ago

Testar en av garmin löpartränare till en halvmara den kör ett consept Run walk Run. Någon som provat detta eller har. Några tips?
Verkar ganska så bra.
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Låter som intervallträning?

Jag gillar run-walk-run, även om jag inte testat Garmins tränare. Jag brukar komma rätt långt, och passar på att äta eller dricka när jag går.

5 days ago

Bra terränglöpning i Solna? Behöver tips på bra trails i Solna, brukar springa i Ursvik och runt Brunnsviken, men behöver som sagt tips på mer fina rundor, tack. ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Häng med vår löpargrupp Stockholm Nord när de drar igång höstterminen👍. trailrunningsweden.se/lopargrupper/stockholm-nord/

Hej I en annan grupp jag är med i brukar en person lägga ut om Judarskogens naturreservat men det är kanske för långt bort och för lite Trail?

Har du strava så kan jag rekommendera deras heatmap. Där ser du hur andra har sprungit och kan sätta ihop en runda utefter det 🙂

Södra Törnskogen i Sollentuna är riktigt fint med blandad terräng, och känner man för att avsluta med ett backpass finns Väsjöbacken strax intill.😅

1 week ago

Tack för insläpp!
Jag har behov av ett lättviktstält.
Jag funderar på att springa någon led i Västergötland eller Bohuslän i sommar vecka 30 eller 31 under ett antal dagar och då sova i tält. Jag vill ta med allt för ”boende”, men inte ta med mat utan äta på ställen längst vägen. Jag behöver ett lättviktstält för min tur.

Lättviktstält är fina men också dyra! Jag är väldigt intresserad av att köpa begagnat eller hyra. Vore fantastiskt om någon i gruppen har ett lättviktstält att sälja eller hyra ut!
Jag bor i Göteborg.
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Jag har ett lättviktstält för en person. Hur mycket får det Max väga?

Kolla på ”Lanshan 1 pro”. Lätta och billiga tält från Kina, förvånansvärt bra kvalitet. Jag har ett sådant och är mkt nöjd. Kräver dock en stav/pinne för att sättas upp.

3 weeks ago

Jag har tröttnat på Altras sottiga kvalité (enligt kundtjänst hos impotören så är livslängden på 2000 kronorsdojjor 50-80 mil), så här ser det ut efter bara 50 mil, 10 mil senare hade dom dessutom spruckit på samma ställe på insidan. Det är andra paret som gör likadant så jag tänkte ge Topo en chans.
Någon som vet hur storlekarna är i jämförelse med Altra?
... Se merSe mindre

Jag har tröttnat på Altras sottiga kvalité (enligt kundtjänst hos impotören så är livslängden på 2000 kronorsdojjor 50-80 mil), så här ser det ut efter bara 50 mil, 10 mil senare hade dom dessutom spruckit på samma ställe på insidan. Det är andra paret som gör likadant så jag tänkte ge Topo en chans.
Någon som vet hur storlekarna är i jämförelse med Altra?

Kommentarer på Facebook

Ajdå, inget kul att se och höra. Har precis köpt mig ett par Lone Peak 5. Är det liknande på dom 🤔

I have both Altra and Topo, and both are the same size for me. Topo is a great choice too 👌

Altra & Topo är samma/lika i storlek.

Trist. Lite märkligt också ändå. Jag köpte mina första Altra för drygt tre år sen. Dom sprack rätt kvickt men efter det har förändringar gjorts och numera har jag inte det problemet. Är helnöjd. Räknar inte mil på skorna men jag springer mycket. Sliter ner sulan innan något speciellt händer med ovandelen.

Jag har exakt samma problem med mina Altras! De kunde användas knappt ett år. Men mina gamla Merrells hänger med efter 3 år! Ganska stor skillnad.

Jag reklamerade ett par Duo som knappt höll i 20 mil. Har nu använt Altra Torin i ett drygt år och de har hållt bra.

Jag har samma problem men inte med alla modeller. Det märks att de jobbar med det. Bland annat med Torin som nu i plushvarianten håller väldigt bra. Problemet är väl som vanligt att ju mjukare och skönare sko ju vekare material måste man använda. En hård och stabil sko håller i allmänhet betydligt längre tycker jag. Det gäller väl för tillverkaren att hitta den perfekta balansen.

Jag skulle ha tagit en halv storlek större i Topo (ultrafly)

Körde salming förut, de såg ut sådär efter 10-mil.

Bedrövligt. Älskar Altra men har blivit jävligt duktig på att laga dem med kite-fix

Köpte ett par Topo blev aldrig kompid med varken mpassform, grepp eller kvalitet, de gick också sönder. Kika på inov8 G270! Asgrym sko, ngt smalare än altra, sjukt bra grepp på häll och rötter men lite snåla dobbar. Följsam och rolig att springa i. Vad har du gör strl i king mt2?

Finns det några skor som håller? Ärligt talat tycker jag det verkar som om det alltid är någon som klagar på kvalitén på skor... oavsett märke. Just att de går hål på sidan precis där de böjs under löpning verkar vara ett återkommande tema. Nästan alla skor jag har haft (vilket nästan uteslutande varit Merrell Trail Glove de senaste 7-8 åren) har förr eller senare pajat precis på det stället. Uppskattningsvis någonstans runt 100-150 mil.. vissa skor håller bättre, vissa sämre. Men generellt struntar jag i det. Så länge skon fungerar så är ju inte några hål någon större fara. Lite jobbigt med sten som letar sig in.. men med hål letar de sig ju gärna ut också. Mina skor har väl gått någonstans i harangen 400-500 mil innan byte... så en 300 mil med hål i sidan.

View more comments

1 week ago

Hej! Tack för insläpp! Ngn som har erfarenhet av Brooks Caldera 5? ... Se merSe mindre

Hämta fler

Poddar

Här samlar vi alla för Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden. Trevlig lyssning!

 

Strava

Gå med i Trailrunning Swedens klubb på Strava och peppa ihop!

 

Stora Trailskoguiden 2021. https://trailrunningsweden.se/utrustning/trailskor/

Positiva nyheter - Traillöpning får SM-status och första mästerskapet redan i höst! https://trailrunningsweden.se/2021/03/31/ultratrail-far-sm-status/

Vi har tagit fram Orienteringsskolan. En serie på fyra delar för dig som är nyfiken på att lära dig mer om orientering. https://trailrunningsweden.se/orientering/

AMAZING FUN. I dived into trail running with @trailrunningswe. We thrashed through the woods by torchlight like excited children and it was THE BEST. I was the only non Swedish speaker and I understood literally nothing but we bonded on the pure thrill o… https://instagr.am/p/CMh_SoaFG9U/

Sveriges 50 bästa orienterare kan inte klassas som ”elit” när Smittskydd Stockholm får avgöra. https://orienteringsmagasinet.se/artiklar/natt-sm-får-avslag-ett-hån-mot-både-vår-idrott-och-våra-elitlöpare/

Bäst i fyra sporter och VM står inför dörren för @ToveAlexanderss https://trailrunningsweden.se/2021/02/22/dubbla-segrar-for-tove-i-helgen/

Nyhetsbrev

Prenumerera på våra nyhetsbrev och få tillgång till specialerbjudanden.

 

Meny

X
X