VO2max test

Äntligen var det dags för ett nytt test på Aktivitus. Jag skulle ha gjort ett test förra året men fick förhinder. Jag gjorde ett test för två år sen...

2 mars, 2021 |

Äntligen var det dags för ett nytt test på Aktivitus. Jag skulle ha gjort ett test förra året men fick förhinder. Jag gjorde ett test för två år sen men då på cykel så det är lite olika värden.


Peppad satte jag mig i bilen och körde mot Göteborg. Sophia hade berättat för mig vad jag skulle äta och hur testet skulle gå till.
Jag blev välkomnad av Mattias som var min testledare berättade mer om testerna och sedan satte vi igång.
Första testet var ett tröskeltest där hastigheten ökade var 4 minut och jag fick även ett stick i fingret var fjärde minut. Detta för att mäta laktat. Vi började i 6 min tempo och efter några höjningar hade jag ingen aning om tempot var 4:30 eller 5:30. Jag är väldigt dålig på att känna farter i min kropp. De sista höjningarna blev lite mer ansträngande och på slutet gjorde det lite ont i magen. Men det kändes som jag gjorde ett bra test. Jag kände mig stark och det var framförallt kul! Jag hatar att jag gillar att springa snabbt. Jag vill liksom hellre springa länge och långt eftersom det blir mer tid man får ha kul då.

Jag fick vila lite innan det var dags för nästa test, VO2max testet. Här var farten konstant men istället ökade lutningen på bandet varje minut. I vanliga fall sänker jag alltid tempot när jag blir trött i backarna. Jag hade en mask på mig och det kändes lite speciellt men det var lättare att springa med den än vad jag först trodde. Det kändes bra och kontrollerat men sedan dog benen rätt snabbt. På min kurva ser man även att den planar ut så det är inte säkert att jag fått ett högre värde om jag sprungit längre.
Värdet blev 63,1 och förra gången hade jag 56 men då på cykel.

Efter testerna gick vi igenom resultaten och Mattias förklarade och svarade på mina frågor. Syftet med att göra testerna för mig är att veta tränings zoner jag har. Ett pass som är tänkt lätt men som blir i fel zon kan innebära en helt annan återhämtning. Att köra för hårda pass och ha en för dålig återhämtning kan leda till onödigt hög skaderisk.

Aktivitus har även många andra tjänster förutom dessa tester. De har personlig coaching och träning och jobbar mycket med friskvård på företag.

Inlägget är ett samarbete med Aktivitus 

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X