Om ansträngningar...eller....livet är inte en lek

Det är jobbigt att röra på sig. Att förflytta sin kropp kräver energi och någonstans väljer vi gärna den lätta vägen. Vi tar rulltrappan istället för att...

20 mars, 2021 |

Det är jobbigt att röra på sig. Att förflytta sin kropp kräver energi och någonstans väljer vi gärna den lätta vägen. Vi tar rulltrappan istället för att utmana oss i trappan eller så tar vi bilen trots att det går lika bra att cykla eller gå. Människan är till sin natur bekväm samtidigt som våra kroppar är till för att röra på sig. Vi vet om det och all forskning visar på att fysisk, pulshöjande aktivitet är bra inte bara för kroppen utan även för välmående och intellektuell förmåga.

Det finns flera skäl till att röra på sig och löpning är nog ett av de enklaste (och billigaste) sättet att få en pulshöjande effekt. Utrustningen är inte hutlöst dyr och du behöver inte ens ett medlemskap för att kunna utöva löpning. Det gäller bara att ta sig ut. Först kortare sträckor i långsamt tempo. Därefter utmana dig själv att komma lite längre i samma långsamma tempo för att därmed utvecklas som löpare. Du känner kanske att detta är jobbigt och det är poängen. Detta är ingen nyhet utan Aristoteles lär ha sagt följande:

Det finns bara lycka där det finns dygd och seriös ansträngning, för livet är inte en lek.

Aristoteles som levde under 300-talet före vår tideräkning var säkerligen ingen atlet men han är och var något på spåret. Livet är inte en lek, snarare en riktigt tuff utmaning för var och en av oss och i allt vi företar oss måste vi anstränga oss till det yttersta för att det ska bli bra. Det kan handla om relationer, karriär, uppfostran och inte minst i detta sammanhang...träning. Poängen med löpning är att det kräver en hel del ansträngning för att du ska utvecklas. Löpningen kan dessutom fungera som ett verktyg för att orka anstränga sig inom livets andra områden. Är det inte just detta livet handlar om? Att söka lyckan (ett svårt och flyktigt begrepp) eller kanske mening? Många tror att lyckan kommer av sig själv, det gör den inte. Även detta svåra tillstånd kräver ansträngningar på livets alla plan. Jag är av den uppfattningen att tur inte existerar, tur är något man förtjänar. Genom ansträngningar kommer en person att lyckats så mycket bättre än den som inte anstränger sig. Är det tur att den personen lyckas? Knappast, den förtjänar den “turen” då personen ifråga har arbetat för att nå dit.

Jag anser mig själv vara en seriös löpare men resan dit har inte varit någon slumpmässig historia utan det har krävt många timmar ute i löpspåret, ibland flera gånger på en dag. Det har krävt en hel del val mellan att stanna hemma och sitta i soffan eller ta sig ut trots regn, kyla och blåst. Jag har i de flesta fallen valt det senare trots att det tagit emot. Jag gör det inte för att jag skall bli bäst på löpning utan för att jag vet att det är viktigt, för mig själv men även för min omgivning. Det har krävts seriös ansträngning men jag ångrar inte en meter av dessa hundratals mil av löpning som jag lägger bakom mig år efter år. Det är så många gånger jag suttit på trappan vid dörren och sakta knutit mina löparskor för att jag egentligen inte vill ut och springa, kanske för att vädret är uselt eller för att jag har haft en tuff dag. Men jag tar mig ändå ut för jag vet att det är värt ansträngningen och att jag dessutom kommer att må bättre när jag sedan kommer hem igen. Känslan efteråt är något fantastiskt då kropp och själ känns förenade och man är mer samlad och starkare än innan man tog sig ut. Viljan fungerar lite tveeggat ibland. Å ena sidan vill inte kroppen ut och springa, å andra sidan vill den det visst. Jag har ett val...jag gör ett val. Och jag kompromissar inte.

Livet är inte en lek...livet är en utmaning för oss alla och om vi inte tar oss an dessa utmaningar kommer vi varken att lyckas eller bli lyckliga eller finna mening. Om vi väljer att följa minsta motståndets lag så leder det oss ner i en negativ spiral och ju längre tid vi följer denna inslagna väg ju svårare blir det att ta sig ur den. Kanske går vår målmedvetenhet djupare än så? Det latinska ordet Conatus som nyttjades flitigt av Stoikerna under 300-talet före vår tideräkning och framåt och som enkelt översatt betyder “att sträva” kan kanske visa oss på ett annat perspektiv på oss människor? Stoikerna (stoicismen en filosofisk skola som grundades år 301 f.Kr. av Zenon från Kition) kom att tala om “ själens rörelse mot ett objekt, och från vilken en fysisk handling resulterar”. Conatus som begrepp har sysselsatt filosofer därefter under antiken, medeltiden fram till idag. 1600-talsfilosofen Thomas Hobbes menar att känslan är början på rörelse och viljan som summan av alla känslor. Denna ”vilja” utgör en kropps conatus. Människan har en inneboende kraft som aktiveras av något, kanske känsla, kanske förnuft. Ibland talas det om något gudomligt medan Gottfried Leibniz skriver att “Conatus är för rörelse som en punkt är för rymden, eller som ett för evigheten, för det är början och slutet på rörelse” medan Arthur Schopenhauer talar om “Vilja att leva”.

Jag drivs nog av Conatus och oavsett hur filosofer vill förklara detta begrepp så hamnar jag i “att sträva”. Jag strävar mot något och i min löpning handlar strävan hela tiden om att bli en bättre människa. Inte bara utifrån de fysiska perspektiven utan även som individ. Conatus handlade mycket om vilja och strävsamhet. Jag tror att vi blir bättre människor i vår strävan, eller som Schopenhauer skriver “viljan vill fullständigt och i all tid”. Om vi inte längre vill något...är det då värt att leva ett liv? Vilja är ansträngning och jag vill aldrig sluta att anstränga mig för det handlar om något mycket större än ömma muskler eller utmattning. Det handlar om mig...och dig min löparvän.

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X