Pryltest - Altra Lone Peak 5.0

  Pryltesterna duggar tätt nu och återigen är det dags för ett märke som jag inte sprungit i på ett par år! Lone Peak-serien från Altra har tagit sig upp på...

31 mars, 2021 |

 

Pryltesterna duggar tätt nu och återigen är det dags för ett märke som jag inte sprungit i på ett par år!

Lone Peak-serien från Altra har tagit sig upp på modell 5.0 nu och även om jag känner igen mycket från 2.0 så känns mycket annorlunda också.

Konceptet är fortfarande detsamma, bred tåbox för ett naturligt rörelsemönster för tårna och noll dropp. Har man aldrig sprungit med skor med noll drop rekommenderas såklart att man tar sig lite extra tid och låter kroppen vänja sig långsamt vid den något annorlunda belastningen som man kan känna, framförallt i vaderna.

Det första som slog mig var hur mjuk skon kändes, framför allt runt hälen. Detta gör också att det är riktigt svårt att få fast hälen ordentligt. Skorna ger inte mycket support för vristerna och man känner sig ganska sliten efter längre pass.

Smågrus har en större tendens att leta sig in i Lone Peak 5.0 än andra skor jag har, antagligen på grund av den mjuka hälen och det är väldigt irriterande. Nu har ju Altra förberett för användande av gaiters men sånt vill man helst slippa springa med känner jag.

Jag hade svårt att få fast fötterna ordentligt och gled runt mycket vilket orsakade en hel del obehag med brännande fotsulor. Att kombinera Injinji-strumpor med skorna löste det mesta av problemen, aningens tjockare än de vanliga strumpor jag springer med.

Nytt för Lone Peak 5.0 är materialet till sulan. Som alltid med nya material från skoföretag så är det här det bästa som hänt och ambitionen från Altra med Ego är att den ska kännas både snabb och snärtig men samtidigt bekväm och mjuk - den heliga graalen för dämpning på en sko! Har detta lyckats? Kanske på det vetenskapliga planet men helt ärligt, jag tycker det känns som vilken annan sko som helst. Bekväm och mjuk är den absolut, snabb är den om jag väljer att springa snabbt men någon vidare snärtighet kan jag inte säga att jag märkt av.

Greppet på Lone Peak 5.0 har inte övertygat mig än. På de leriga och blöta stigar vi har nu under våren har jag verkligen inte känt någon stor tillit till att greppet kommer finnas där jag behöver det. Altra verkar ha gjort dubbarna mindre aggressiva för att modellen ska fungera på alla typer av underlag.

Leran fastnar också väldigt lätt under skorna och är väldigt svår att bli av med.

Överlag så blir betyget ändå godkänt och skorna kommer få en plats i skorotationen, mer kanske i sommar när det är torrt ute. Någon sko för användande under TdS är det troligtvis inte, så bra klickade vi inte.

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X