Hälsingevår, memory lanes och Bergslagsleden

Kokkaffe med sump, eldens sprakande ackompanjerat av forsens brus och fåglarnas glädjesång. Idag skiner solen, kanske smälter den snö som kommit de senaste dagarna. Jag och Scout har tillbringat snart en vecka i Hälsingland och levt stugliv, beaktat långsamheten och lekt i skogen. Varit troll och varg. Jag har fått tillbaka inspirationen och det där grå negativa täcket har dragit sig tillbaka och det är en lättnad att känna sig som ett barn istället för en sur, grinig bitterkärring. Till och med fötterna är inspirerade även om de ännu rör sig en smula styltigt istället för som tentakler över stenarna och rötterna. Men jag har släppt den där naggande osäkerheten, oron för att jag kanske har glömt bort hur man gör när man leker fram över stigarna. Det är ju samma sak varje år med ben som strävsamt jobbat sig fram genom snö men som inte fått dansa och kroppen behöver tid att ställa om. 

 Att vara “hem-hemma” tar mig alltid tillbaka längs the memory lane. Att köra in i Färila, förbi fotbollsplanen som nästintill varit mitt hem. Minnet av årets första träning på grus och doften av mark som torkar. Förbi macken där jag en valborg som 13-åring var full första gången och blev hemkörd av mamma. Förbi skolan där jag delvis blivit den jag är. Jag flyttade till Färila som 5-åring, innan dess var det bara jag och mamma i en liten lägenhet i Linköping. Jag minns det också. Skattjakterna där skatten var en trave biblioteksböcker och några frukter. Vi hade inte så mycket pengar då men mamma var bra på de “små” sakerna och hon läste för mig varje kväll. Men det var i Linköping, inte i Färila. Jag svänger ner på Vikstensvägen, förbi backen där jag åkt madrass nedför fler gånger än jag kan minnas. Där jag legat en natt, gråtit och undrat hur tusan jag ska orka fortsätta leva och försökt rida ut ångesten som tagit över kroppen. Jag har aldrig velat dö, bara stanna tiden och försvinna ett tag. Få vara en betraktare istället för en deltagare. Till sist varit mer en betraktare än en deltagare. Jag har svårt att relatera till “henne” och ibland känns det som flera år av livet tillhör någon annan, att jag varit där men ändå inte. Ibland tror jag att det är därför jag fastnat för ultralöpning, för att det raserar alla filter och tvingar en till här och nu. Ja, det är en labyrint av minnen och det känns konstigt att vara tillbaka på mer än bara besök, tillbaka för att skapa nya minnen och inte bara fyllas av de gamla. 

Om drygt en vecka ska jag dock lämna Hälsingland för några dagar för att springa den nästan 30 mil långa Bergslagsleden. Ska jag vara helt ärlig så börjar jag undra hur i hela friden detta ska gå till. Det är så enkelt när man ser det på papper och tar det etapp för etapp men när jag tänker på helheten… Ja, kanske har jag tagit mig vatten över huvudet, men testar man inte så vet man inte. Egentligen “ville” jag inte springa en så här lång led men Bergslagsleden verkade helt enkelt roligast och smidigast. Mest stig, bäst markerad och mest information på nätet, en bra grej om man aldrig någonsin varit i området tidigare. Men nu är jag alltså en ganska stor smula skraj. Typ en hel rabarberpaj skraj för ju längre distans, desto mer kan gå fel, och i mitt fall så går det ju för det mesta sisådär även på betydligt kortare distanser. Det är pannlampor som inte funkar. vilsespring och kamikazeöppningar. Stavar som går av, magar som strejkar… You name it. Ja, det är mycket som kan gå åt helvete och även om det inte gör det: 30 mil är långt! Det går snabbt att bli distansblind men lika snabbt att bli nedtagen på jorden igen. Senaste gången jag sprang över 30 mil hamnade jag på sjukhuset i Mora. Hamnar jag i Mora med dropp så kan man åtminstone konstatera att jag sprungit väldigt fel, även om det visserligen inte är helt osannolikt. Att jag springer väldigt fel alltså, att jag hittar till Mora är osannolikt. Grejen är att även om det ingenting går fel så vet jag fortfarande inte om jag kan. Är jag tillräckligt tränad efter vintern för att klara distansen? Är jag tillräckligt bra på att springa för att följa min plan? Det kan vara så enkelt också – att jag inte är tillräckligt tränad och inte tillräckligt bra. Det är “problemet” med att komma nästintill direkt från fjället: jag har ingen aning. Nej, jag vet verkligen inte och jag startar med mer tvivel än vanligt, kanske för att jag startar med högre krav på en nivå jag tycker att jag “borde” hålla. 

Men en grej som jag mer och mer börjat inse vikten av är att värdera sina styrkor, inte bara försöka förbättra sina svagheter. Jag gillar att vara ute i naturen, bli blöt, skitig och förflytta mig långt, ändå sneglar jag allt oftare på plattlöpare som springer kortare och faller just platt. Och det är det jag ser. Inte att jag faktiskt slår ganska många löpare i min egen nisch. Det är stundvis som att jag inte tycker att det räknas, bara är nåt som jag rycker på axlarna åt. Att saker som går bra spolas av men att sånt som går sämre biter sig fast och pickar på en som en jäkla hackspett. Och jag tror att jag är lång ifrån ensam om detta så jag säger så här: Omfamna dina styrkor och träna på dina svagheter, men låt aldrig de sistnämnda ta för mycket plats! Löpning innebär så mycker olika saker och det viktigaste är trots allt: (håll i er) att ha roligt! 

Så för egen del kommer jag försöka njuta av Bergslagsleden. Att springa in våren, att få egentid men tillsammans med vänner, att få äventyra. Jag kommer att njuta av att ta mig framåt oavsett tempo och att trippa över stigarna. Än är jag inte där, benen inte där. De har strävsamt jobbat sig framåt i genom snön men glömt hur man dansar, leker, flyter. Det är fortfarande bara ett fumligt tonårsdisco. Men det kommer, jag vet det. När kroppen ger upp och slappnar av. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ultralöpare som helst springer stig och obanat. Skriver om charmen med att springa långt och länge, om att försöka förflytta mina egna gränser samt livet på fjället tillsammans med min malamute Scout.

Född: 1985

Kontakt: [email protected]

Mål: Att springa längre och snabbare och ha så roligt som möjligt längs vägen.

Motto: Det går aldrig som man tänkt sig men det blir bra ändå!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

02majallday16junalldayFeaturedBillingen Trailrace 5k5 km, 10 km, 10 km, 21 kmLandskap:Västergötland

lör22majalldayalldayFeaturedStockholms Brantaste3,3 kmLandskap:Stockholm

lör21augalldayFeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Stockholm

lör28aug04:0019:00FeaturedSalming Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

03sepallday05alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

lör09okt10:00FeaturedHoka Torekov-Båstad21,2 kmLandskap:SkåneAnmälanDeltagare

Senaste blogginläggen

 • Löparkompisen Texas Linda Doktar
  Läs mer
 • Tankar om nya UTMB Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Äntligen måndag, äntligen Trailrunning Sweden-löpgrupp! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Bergslagsleden "Det är inte så lätt som man tror" Anna Carlsson
  Läs mer
 • 30 km och aprilväder Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • "Vi lever livet framlänges men förstår det baklänges" Janne Svärdhagen
  Läs mer
 • Höga Kusten Winter Trail Bröderna Backa
  Läs mer
 • Det överprioriterade långpasset Andreas Lundblad
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
Vi är sociala
Följ våra kanaler
PlayPause
Slider

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Sinnesron✨🙏🏻

#run #runner #trailrunner #trail #trailrunnersworld #trailrunners #trailrunningsweden #insta #instagood #instarunners #runninglife #running #meditation
...

BALANCE WORK FOR RUNNERS 💪
.
Improving single leg balance with this exercise 💪
.
👉 make sure you go slow! You want that 2-3sec hold before the next step.
👉 as a runner you should aim for the feet to face forward with each step.
.
👋 tag your running friends who might like this exercise 👋
.
12 vitamins, minerals and electrolytes all in one 👇
bixhydration
bixhydration
...

Trailsnack

Vårt diskussionsforum på Facebook

 

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

2 days ago

Halloj
Jag är precis på väg tillbaka efter en skada, den klassiska hamstringen och en ganska kraftig inflammation i slemsäcken. Jag inser att jag måste bekämpa min lathet och införa styrketräning 2-3 ggr/vecka och söker efter ett vettigt program som på ett enkelt sätt täcker dom viktigaste muskelgrupperna. Några tips?
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Vet inte om det är det bästa för alla men för mig så har klassisk cirkelstyrka hemmavid varit det bästa,och även det enda som det går att få rutin på (jmnf med sporadiska gymbesök). T ex 40/15 * 3 varv: Upphopp Armhävningar Mountainclimber Utfall Ryggres Benböj Tricepspress Jumpin’ Jacks Planka Situps eller deadbug

Jag är drabbad av samma lathet men försöker bättra mig... kör nu 5 min hemma dagligen (oftast på morgonen) med plankan, armhävningar, bulgariska splits etc. Bra komplement till den "riktiga" träningen och tar ingen tid i anspråk... gäller bara att få in rutinen.😎

Jag skulle kontakta fysioterapeut, det är ju viktigt att träna rätt saker och med rätt belastning, allra helst efter/i samband med skada! 🙏🏼❤️

2 days ago

Testar en av garmin löpartränare till en halvmara den kör ett consept Run walk Run. Någon som provat detta eller har. Några tips?
Verkar ganska så bra.
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Låter som intervallträning?

Jag gillar run-walk-run, även om jag inte testat Garmins tränare. Jag brukar komma rätt långt, och passar på att äta eller dricka när jag går.

3 days ago

Bra terränglöpning i Solna? Behöver tips på bra trails i Solna, brukar springa i Ursvik och runt Brunnsviken, men behöver som sagt tips på mer fina rundor, tack. ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Häng med vår löpargrupp Stockholm Nord när de drar igång höstterminen👍. trailrunningsweden.se/lopargrupper/stockholm-nord/

Hej I en annan grupp jag är med i brukar en person lägga ut om Judarskogens naturreservat men det är kanske för långt bort och för lite Trail?

Har du strava så kan jag rekommendera deras heatmap. Där ser du hur andra har sprungit och kan sätta ihop en runda utefter det 🙂

Södra Törnskogen i Sollentuna är riktigt fint med blandad terräng, och känner man för att avsluta med ett backpass finns Väsjöbacken strax intill.😅

6 days ago

Tack för insläpp!
Jag har behov av ett lättviktstält.
Jag funderar på att springa någon led i Västergötland eller Bohuslän i sommar vecka 30 eller 31 under ett antal dagar och då sova i tält. Jag vill ta med allt för ”boende”, men inte ta med mat utan äta på ställen längst vägen. Jag behöver ett lättviktstält för min tur.

Lättviktstält är fina men också dyra! Jag är väldigt intresserad av att köpa begagnat eller hyra. Vore fantastiskt om någon i gruppen har ett lättviktstält att sälja eller hyra ut!
Jag bor i Göteborg.
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Jag har ett lättviktstält för en person. Hur mycket får det Max väga?

Kolla på ”Lanshan 1 pro”. Lätta och billiga tält från Kina, förvånansvärt bra kvalitet. Jag har ett sådant och är mkt nöjd. Kräver dock en stav/pinne för att sättas upp.

3 weeks ago

Jag har tröttnat på Altras sottiga kvalité (enligt kundtjänst hos impotören så är livslängden på 2000 kronorsdojjor 50-80 mil), så här ser det ut efter bara 50 mil, 10 mil senare hade dom dessutom spruckit på samma ställe på insidan. Det är andra paret som gör likadant så jag tänkte ge Topo en chans.
Någon som vet hur storlekarna är i jämförelse med Altra?
... Se merSe mindre

Jag har tröttnat på Altras sottiga kvalité (enligt kundtjänst hos impotören så är livslängden på 2000 kronorsdojjor 50-80 mil), så här ser det ut efter bara 50 mil, 10 mil senare hade dom dessutom spruckit på samma ställe på insidan. Det är andra paret som gör likadant så jag tänkte ge Topo en chans.
Någon som vet hur storlekarna är i jämförelse med Altra?

Kommentarer på Facebook

Ajdå, inget kul att se och höra. Har precis köpt mig ett par Lone Peak 5. Är det liknande på dom 🤔

I have both Altra and Topo, and both are the same size for me. Topo is a great choice too 👌

Altra & Topo är samma/lika i storlek.

Trist. Lite märkligt också ändå. Jag köpte mina första Altra för drygt tre år sen. Dom sprack rätt kvickt men efter det har förändringar gjorts och numera har jag inte det problemet. Är helnöjd. Räknar inte mil på skorna men jag springer mycket. Sliter ner sulan innan något speciellt händer med ovandelen.

Jag har exakt samma problem med mina Altras! De kunde användas knappt ett år. Men mina gamla Merrells hänger med efter 3 år! Ganska stor skillnad.

Jag reklamerade ett par Duo som knappt höll i 20 mil. Har nu använt Altra Torin i ett drygt år och de har hållt bra.

Jag har samma problem men inte med alla modeller. Det märks att de jobbar med det. Bland annat med Torin som nu i plushvarianten håller väldigt bra. Problemet är väl som vanligt att ju mjukare och skönare sko ju vekare material måste man använda. En hård och stabil sko håller i allmänhet betydligt längre tycker jag. Det gäller väl för tillverkaren att hitta den perfekta balansen.

Jag skulle ha tagit en halv storlek större i Topo (ultrafly)

Körde salming förut, de såg ut sådär efter 10-mil.

Bedrövligt. Älskar Altra men har blivit jävligt duktig på att laga dem med kite-fix

Köpte ett par Topo blev aldrig kompid med varken mpassform, grepp eller kvalitet, de gick också sönder. Kika på inov8 G270! Asgrym sko, ngt smalare än altra, sjukt bra grepp på häll och rötter men lite snåla dobbar. Följsam och rolig att springa i. Vad har du gör strl i king mt2?

Finns det några skor som håller? Ärligt talat tycker jag det verkar som om det alltid är någon som klagar på kvalitén på skor... oavsett märke. Just att de går hål på sidan precis där de böjs under löpning verkar vara ett återkommande tema. Nästan alla skor jag har haft (vilket nästan uteslutande varit Merrell Trail Glove de senaste 7-8 åren) har förr eller senare pajat precis på det stället. Uppskattningsvis någonstans runt 100-150 mil.. vissa skor håller bättre, vissa sämre. Men generellt struntar jag i det. Så länge skon fungerar så är ju inte några hål någon större fara. Lite jobbigt med sten som letar sig in.. men med hål letar de sig ju gärna ut också. Mina skor har väl gått någonstans i harangen 400-500 mil innan byte... så en 300 mil med hål i sidan.

View more comments

1 week ago

Hej! Tack för insläpp! Ngn som har erfarenhet av Brooks Caldera 5? ... Se merSe mindre

1 week ago

Kynnefjäll Bohusleden Hedekas Kasebo tips om ni gillar fin natur med bra fikaplatser. ... Se merSe mindre

Kynnefjäll Bohusleden Hedekas Kasebo tips om ni gillar fin natur med bra fikaplatser.

Kommentarer på Facebook

Kolla in min löpning aktivitet på Garmin Connect. #beatyesterday connect.garmin.com/modern/activity/6699512642

Där brukar jag också springa, dock halva sträckan 😅

Tack för bra tips 👍🏼

Hämta fler

Poddar

Här samlar vi alla för Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden. Trevlig lyssning!

 

Strava

Gå med i Trailrunning Swedens klubb på Strava och peppa ihop!

 

Stora Trailskoguiden 2021. https://trailrunningsweden.se/utrustning/trailskor/

Positiva nyheter - Traillöpning får SM-status och första mästerskapet redan i höst! https://trailrunningsweden.se/2021/03/31/ultratrail-far-sm-status/

Vi har tagit fram Orienteringsskolan. En serie på fyra delar för dig som är nyfiken på att lära dig mer om orientering. https://trailrunningsweden.se/orientering/

AMAZING FUN. I dived into trail running with @trailrunningswe. We thrashed through the woods by torchlight like excited children and it was THE BEST. I was the only non Swedish speaker and I understood literally nothing but we bonded on the pure thrill o… https://instagr.am/p/CMh_SoaFG9U/

Sveriges 50 bästa orienterare kan inte klassas som ”elit” när Smittskydd Stockholm får avgöra. https://orienteringsmagasinet.se/artiklar/natt-sm-får-avslag-ett-hån-mot-både-vår-idrott-och-våra-elitlöpare/

Bäst i fyra sporter och VM står inför dörren för @ToveAlexanderss https://trailrunningsweden.se/2021/02/22/dubbla-segrar-for-tove-i-helgen/

Nyhetsbrev

Prenumerera på våra nyhetsbrev och få tillgång till specialerbjudanden.

 

Meny

X
X