Tankar om nya UTMB

Då var det så dags igen för UTMB att förnya sig! Denna gången har man allierat sig med Ironman för att skapa UTMB World Series. Och precis som förra...

8 maj, 2021 |

Då var det så dags igen för UTMB att förnya sig! Denna gången har man allierat sig med Ironman för att skapa UTMB World Series. Och precis som förra gången får man dåliga vibbar!

Kvar finns Running Stones, en sten = en plats i lotteriet till den stora finalen i Chamonix. Nytt är ett Performance Index från tävlingar med i serien, liknande ITRA:s. Borta verkar poängsystemet vara.

Loppen delas nu in i fyra olika nivåer:

- UTMB® World Series Finals
Dags att utse drottningar och kungar, på tre olika distanser! OCC - 50km, CCC - 100km och UTMB 100 miles

- UTMB® World Series Majors
Som en sorts kontinentfinal där man vid målgång minst dubblar sin chans att komma till finalen, antar att det betyder två eller tre Running Stones vid dessa lopp. Det kommer vara minst ett lopp per distans (50km - 100km - 100 miles).

- UTMB® World Series Events
Hela listan på lopp har inte publicerats än men just nu ser det ut såhär:
UTMB® Mont-Blanc (Frankrike, Italien, Schweiz), Val d'Aran by UTMB® (Spanien), Thailand by UTMB® (Thailand), Panda Trail by UTMB® (Kina), Gaoligong by UTMB® (Kina), Tarawera™ Ultramarathon by UTMB® (Nya Zealand), Ultra-Trail Australia™ by UTMB® (Australien) och mozart 100® by UTMB® (Österrike)

Lopp som redan nu finns under UTMB / Ironman paraplyet, lämpligt nog. Dessa lopp genererar en Running Stone vid målgång.

- UTMB® World Series Qualifiers
Merparten av loppen hittar vi här, beskrivs som en inkörsport till serien och sporten. Några Running Stones finns inte att hämta här utan man får lite vagt beskrivet privilegierad tillgång till World Series Events, vad som nu menas med det.

Jag tycker det är en trist väg att gå. En väg som enbart har valts för att fylla fickorna med pengar för organisationerna bakom.

Utan att ha hela listan på lopp i UTMB World Series Events så kan man ju räkna med två saker:
* Chanserna man har att samla poäng/stenar har sjunkit ordentligt i och med det här systemet.
* Så länge intresset är på topp för UTMB så kommer startplatserna till dessa lopp vara sjukt eftertraktade och det kommer antagligen vara väldigt svårt att ens få en plats här.

Kanske borde man inte bli förvånad över det här draget från UTMB ändå. Förra året startades Spartan Trail World Championship, något behövde göras och med tanke på hur byUTMB-loppen utökats så var väl en världsserie nästa steg.

Och på tala om Spartans serie, där finns några lopp som verkligen ser coola ut. Extra kul att KIA Fjällmaraton är med, där dyker man ju faktiskt själv upp i sommar!

Personligen kommer jag nog släppa tanken på att en dag stå på startlinjen till UTMB och istället vara nöjd med att jag i år får chansen att testa på delar av banan under TdS.

Vad tycker ni om UTMB:s nya upplägg?

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X