Äntligen riktig tävling igen! Racerapport Skatås Ryggar 2021

8 juni, 2021 |

Berg- och skogstokig hobbymotionär, traillöpare och äventyrare, som springer för att njuta av naturen och ha roligt, men som också har stora horn i pannan när det vankas tävling.

Kontakt: [email protected]

Mål: Bli starkare, snabbare och uthålligare

Motto: Alla kan, bara man vill och vågar försöka

Vilken dag det blev! Helt klart roligaste dagen jag haft i år, men så makabert egentligen att bli helt lyrisk av att se människor live på en löpartävling. Det trodde jag aldrig att jag skulle få uppleva i mitt liv. Att bara få parkera där vid orienteringsstugan och höra en speaker gav mig nästan gåshud. Nummerlappsutdelning!? På riktigt? Inte virtuellt, utan på riktigt?! Nedräkning till start? En startfålla med startande deltagare, samtidigt?!?

I lördags var det första dagen sedan skitviruset slog till som jag på riktigt kände att vi är på väg att ta oss ur pandemin. Det är inte över ännu och jag har inte ens fått mitt vaccin, men känslan ändå av att se ljuset i tunneln och att restriktionerna lättar lite.

Skatås Ryggar hade ordnat med flera olika startgrupper och jag köpte in mig sent på en startplats för fem ryggar, 21 km, med start kl 12:00. Mitt på dagen en av årets varmaste dagar hittills. Jag hade egentligen tänkt att köra Jernbrukets Backyard Ultra som gick av stapeln nära där jag bor, men ångrade mig då jag vet att kör jag min första Backyard Ultra, så vill jag gå ända in i kaklet och se var min absoluta gräns går. Det blev lite dålig timeing bara några dygn innan sista passet med löpargruppen som jag är en av ledarna för.

Ser man till loppet så gjorde jag en urusel insats. Det var verkligen så otroligt mycket som gick väldigt fel och trots att jag genomfört massor med tävlingar, så kände jag mig ringrostig. Vi kan börja med morgonkvisten där jag redan när jag vaknade kände att jag låg inte helt bra till vätskemässigt. Jag har också väldigt svårt att äta ”på kommando” och är sällan hungrig på morgonen utan vill bara ha mina tre muggar med kaffe. Jag fick tvångsmata mig med äggmackor och vatten och fick inte ens i mig sista mackan pga mättnadskänsla, så rotade fram en pre-sport-gelé istället och tryckte i mig för lite mer kollisar och b-vitamin. Sedan blev jag stressad, jag hade ju en ny löparväst jag ville testa och höll på att fippla med den och fick inte av plasten från vattenflaskorna mm. Alltså sådant där strul vill man inte ha när man har en tid att passa inför en tävling. Det var överlag en väldans massa fippel innan jag kom iväg, men väl i bilen tänkte jag fortsätta fylla på med vätska eftersom jag inte var helt hydrerad. Vad glömde jag hemma? Vattenflaskan jag skulle ha i bilen. Så klart.

Felbedömde restiden till parkeringen vid tävlingen och kom dit 30 min innan start, men det är ändå skönt att vara på plats i god tid och slippa stressa med säkerhetsnålar för nummerlappen mm. Dock saknade jag just vattenflaskan där i värmen. Hade velat småsippa lite vatten eftersom jag småsvettades lite redan i solgasset. Tyvärr så småsippade jag just – på den enda vattenflaska till löparvästen som jag hade tagit med. Redan nu har vi flera misstag uppradade som skulle stå mig dyrt senare.

Precis innan start så upptäckte jag att något skramlade något så makalöst i min löparväst. What? Selfiepinnen till min GoPro var kaputt. Helt omöjligt att springa med sådant ljud! Slet loss selfiepinnen och slängde precis innan jag klev in i startfållan till min gruppstart.

Äntligen dags för race dock! Ställde mig längst bak i min startgrupp och tänkte ta det lite piano i början. Överlag var taktiken att ta det lugnare första 11 km och sedan öka om det kändes bra på slutet. Jag vet även hur bansträckningen är och bränner man sig för hårt i början så blir de fem olika ryggarna riktigt tuffa. Jag ville inte hålla ”All In”-tempo för 21 km, utan snarare hitta ett tempo som kanske passade ett ultralopp. Jag plockade några positioner efter 1 km för att hitta mer lämplig fart och hittade en rygg på en glad och trevlig tjej som det senare visade sig att jag skulle växelvis springa framför eller bakom i en mil. Hon körde rätt så jämnt tempo, men drog av i uppförsbackarna vilket passade mig rätt bra. Jag pratade med andra löpare. Andra löpare pratade med andra löpare. Oj vad jag har saknat den gemenskapen ute på tävlingarna! Vi som inte är elitlöpare får en annan dimension där ute på stigarna.

Jag kände mig inte superpigg i löpsteget, men tyckte att det gick att rulla på. Kom till vätskestation1 vid ca 5 km, tog en klunk sportdryck och lite vatten och sedan vidare. Kom till vätskestation2 och här började det gå fel på riktigt. Jag hade redan sippat en del ur min vattenflaska och började redan nu känna mig lite törstig, men drack alldeles för lite vid vätskestationen och VARFÖR fyllde jag inte på min enda 500ml vattenflaska när jag ändå var där?!?! Det hade tagit kanske 30 sekunder stopptid att ösa i två muggar vatten, men istället stressade jag på tok för mycket då jag hade löpare som jag precis hade kommit ikapp och ville ta rygg på. Dumt nog. Jag kände mig nöjd ändå när jag lämnade stationen, men det tog inte många kilometer innan jag började bli törstig igen och plötsligt insåg mitt misstag. Dessutom hade jag bestämt mig för att trycka i mig salt vid 10-11 km, vilket i teorin var en klok idé för att undvika kramp i värmen. Tog en salttablett och krossade i munnen och svalde, men det blev ju ännu mer fel nu när jag hade för lite vatten att dra ner saltet med. Jag hamnade därefter in i stråk med solen precis ovanför och där det var vindstilla. Där var värmen riktigt påtaglig och jag kände hur kroppen jobbade med nedkylning. Det märktes på pulsen och hur min kropp betedde sig.

Jag låg rätt länge rygg på tjejen som jag gjort följe med och tackade för draghjälpen. Hon föreslog att jag skulle ta täten istället vilket jag gjorde – och ökade tempot utan att jag tänkte på det. Det tog inte många minuter innan jag hade förlorat henne bakom mig och jag fattar inte varför jag drog upp sådant tempo. Nu började misstagen onekligen samlas på hög – varför behöll jag inte samma tempo och trummade bara på i det? Törsten ökade ännu mer och nu började orken tryta. Började känna mig trögare i besluten och trött i huvudet. Jag började nästan få paniktankar kring vätska, typ högsta drömmen blev att bara få dricka något. Ge mig en bäck eller vad som.

Det var väldigt trötta ben som nådde vätskestation3 och här skedde det oundvikliga; jag svepte sportdryck och muggar med vatten för att kompensationsdricka och släcka törsten.

Alltså den kluckande magen jag lämnade den stationen med var inte att leka med. Det skvalpade som Titanic med slagsida i kistan. Tror ni jag fyllde på min vattenflaska här då? NEJ. Inte denna gången heller, suck.

Från station3 mådde jag lite dåligt på förekommen anledning och kände mig inte supermotiverad. Såg på armarna att jag var alldeles vit av saltutfällning och insåg att för längre distans än 21 km idag hade jag behövt mer salt. Sedan kom jag på att jag hade glömt en till sak – en belöning i bilen. En kall avslagen cola i en kylväska eller vad som. Det där att se fram emot på slutet, som gör att motivationen höjs. Istället kunde jag bara tänka på att den enda vattenflaskan jag hade tänkt ha i bilen, hade jag glömt hemma. Gah!

Sedan kom sista klättringen upp till Getryggen, en sista vätskestation där jag åter behövde dricka och sedan tog mig an skidbacken Brudarebacken vilket kändes bara rätt ok att nöta. Efter den var det bara rull neråt, fick upp lite mer fart i benen och kom in på upploppet mot mål där jag äntligen, ÄNTLIGEN fick känna på känslan att spurta lite. Ökade tempot och fick omedelbart flera kramkänningar i vaderna, men tryckte på i 3:40-tempo ändå in över mål.

Det blev en bedrövligt dålig placering, men föga förvånande då min löpförmåga försvann puts väck när jag gick låg på vätska och kände av värmen. Jag skulle ha varit bättre hydrerad innan, haft med mig vatten osv i bilen för att kunna sippa innan loppet, skulle ha planerat saltintaget kopplat till vätskestationerna samt haft med mig mer vatten i löparvästen. Alltså, använder man inte vattnet, så gör det ju inget, men att hamna i ett läge där man är törstig och försöker krama ur det sista ur vattenflaskan i halvpanik är ingen höjdare. Sedan betyder ”belöning i bilen” så mycket för min motivation om jag går ner i en dipp. Att ha något att se fram emot som bör att man ser bortom trötthet eller svackor. Lite godis, lite potatischips, en glass i en kylväska, avslagen kall cola eller vad som. Det kan få mig att springa över spikmattor.

Otroligt nyttigt dock att få väcka liv i gamla rutiner osv, jag har liksom glömt bort allt sådant här under pandemin. Alla virtuella tävlingar och allt har varit en helt annan grej med flexibla starttider och där själva tävlingsmomentet med andra löpare inte riktigt har funnits. Det var så otroligt härligt med tjejen som jag låg rygg på länge och där vi i omgångar växlade med att ta täten. Bara de där ordväxlingarna och känslan av att man delar samma grej, samma slags upplevelse och är på väg åt samma mål.

Trots en katastrofalt dålig insats och en bottenposition i resultatlistan, så firar jag ändå dagen i sig. Så otroligt roligt att få återuppleva gemenskapen i spåren, atmosfären och tävlingskänslan.

Avslutningsvis så vill jag hylla hela gänget bakom Skatås Ryggar, IFK Göteborg Orientering. Jag har kört flera events som de anordnat och det är alltid så otroligt välskött och välorganiserat. Toppenlogistik vad gäller parkering, målområde, startfålla, nummerlappsutdelning mm, men det som utmärker sig mest är banmärkningen. Den är helt i världsklass, inget annat lopp som jag har sprungit har haft så här bra banmärkning. Dels hela tiden röda märkningar som var extremt lätta att se, men sedan innan en korsning så var det ofta 1-2-3 röda märken efter varandra, typ som det kan se ut vid en tågkorsning. Sedan röd markering in på stigen man skulle in på och direkt efter ännu en ny röd markering mm. På något ställe var det en remsa tvärs över marken så man skulle uppmärksamma att banan lämnade en större led. Sedan skyltar uppsatta med information till friluftsare och andra ute i skogen om att en tävling pågår. Föredömligt! Slutligen alltid så glada och trevliga funktionärer. Jag tog mig lite tid att gå runt och tacka flera för arrangemanget. Jag vill varmt rekommenera både Skatås Ryggar samt ”Skatås Mörkaste” som går av stapeln i november och som också är ett riktigt härligt lopp.

Nu kan sommaren få börja på riktigt. Med hopp om en tillvaro utan restriktioner så småningom.

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Senaste blogginläggen

 • ÖtillÖ World Championship 2021 - del 2 Linda Doktar
  Läs mer
 • Pryltest - Adidas Terrex Speed Pro SG Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Racerapport: Järvens bana Salming Idre Fjällmaraton! Peter Lindquist
  Läs mer
 • En skada kommer alltid i fel tid men låt inte det hindra äventyret Janne Svärdhagen
  Läs mer
 • Att börja om från början Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Val d'Aran 2021 Anna Carlsson
  Läs mer
 • Felspringspolitik. Och en terapeutisk rapport från Mora Trail Andreas Lundblad
  Läs mer
 • Äntligen måndag, äntligen Trailrunning Sweden-löpgrupp! Gunilla Kidmark
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Vi är sociala

Följ våra kanaler

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Kände att jag missade Hovs Hallar när vi var i Torekov och tältade i sommar. Sprang Skåneleden Etapp 16 (Båstad - Hovs Hallar) tur och retur idag. Väldigt fin etapp och stundtals riktigt teknisk. Hovs Hallar blir man verkligen tagen av. Kommer bli fler besök.

#hokafans #hokaoneone #timetofly #mafatespeed3 #salomonrunningswe #salomonruning #paceonearth #visithalland #trailrunningsweden
...

Dag 18 av 30 #utmaning Dagliga rutiner-styrka

#runstreak 506

Sprang ikapp lite förlorade km pga tufft jobb i veckan.

#trailrunning #trailrunningsweden #gotlandtrailrun #runstreakförettfriskareliv #komochjoggapåGotland #springpåGotland #altrarunningfans #altrarunning #altra #injini #garmin
...

Tog en liten mysrunda idag och bara övade in mig lite på passet vi ska springa med löpargruppen på måndag. Tycker det är skönt att känna igen mig vid korsningar och bara ryggmärgsmässigt ta rätt väg osv. Sådana här pass är dock bara så goa. Jag hade ingen som helst aning om hur snabbt eller långsamt jag sprang. Hade ingen tid att passa. Jag reagerade någon gång över att klockan signalerade "kilometer passerad", men kollade inte vilken kilometer. Jag bara lekte mig fram i terrängen, ibland lite snabbare, ibland lite långsammare. Ibland gick jag. Ibland fotade jag. 100% på känsla för vad som kändes rätt där och då.

Hade jag varit en bättre löpare om jag hade fortsatt springa som jag gjorde då jag var asfaltslöpare och körde uppföljning/målsättning på varje pass? Ja, tveklöst. Jag hade varit snabbare, bättre och hade slagit nya personliga rekordtider. Men vet ni vad, jag väljer faktiskt att vara en sämre och långsammare löpare, men ha roligt på nästan alla pass. Det är liksom aldrig en tröskel längre till att ge mig ut och springa. Inget tvång. Ingen press. Ingen ångest för att jag inte lyckades nå dagens målsättning med passet - eftersom jag nästan aldrig har en målsättning med passet. Däremot får jag ändå till tröskelträning, intervallträning, backträning osv - fast på ett mer lekfullt sätt. Vissa pass lägger jag mig bara i perfekt tröskelfart. Andra pass busar jag med naturen och får till perfekta korta- eller långa intervaller. Ibland känner jag bara för att trycka på rejält i backar, så väl uppför som nedför. Jag fortsätter att utvecklas som löpare således och det märks när jag springer 5 mil och känner mig fräschare nu mot för vad 5 km kändes i typ samma tempo för inte så många år sedan. Framför allt så har jag dock roligt. Tänk att jag för inte så många år sedan trodde att löpning verkligen var något man bara kunde hata och avsky.

#blioslagbar #trailrunning #löpning #löparglädje #trailpeter #ultralöpare #ultratraining #runforfun #ultratrail #rörelseinatur #outdoor #naturelover #trailrunningsweden #instarun #ultrarunner #jagspringer #movementinnature #traillöpning #älskalöpning
...

Inte helt taktiskt att skaffa vita skor när oktober står för dörren men jäkligt fina är dom, ett tag till 😂🥳 ...

Trailsnack

Vårt diskussionsforum på Facebook

 

1 day ago

Jag behöver skotips. Jag springer nu i ett par Altra Superior på kortare rundor och Asics GEL-Trabuco 9 på de längre. Älskar mina Altra men gillar inte Asics. Dels för att det är dålig kvalitet men också för att dom inte riktigt passar min fot.
Så jag skulle alltså behöva ett par andra skor med lite mer dämpning än Altra Superior för mina långrundor. Jag har testat Altra Lone Peak men tror att jag behöver några med lite högre drop. Jag har ett krav och det är att dom ska passa mina breda "ankfötter" :-). Det är ju delvis därför jag gillar Altra så mycket. För att alla tår får plats.
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Har du testat Topo?

+1 på Topo Athletic. Footshape och med lite dropp 0-5 beroende på modell.

Jag har samma behov som du. Ankfötter med behov av dämpning och drop. (Dessutom storlek 36, vilket är extra svårt att få tag på 🙁). Jag hade ett par Inov8 Parkclaw som jag älskade. Lagom drop, superbred tåbox, skön dämpning men ändå ”markkontakt” och jättebra grepp på alla underlag. MEN skon slets ut på tok för snabbt. Sulan var intakt, men tyget utvändigt och invändigt blev sönderslitet på nolltid. Inte prisvärda med andra ord. Sedan har jag klickat hem och provat ett antal skor som enligt tester och beskrivningar ska vara breda men inte är det… Något par som passat på foten, men inte passat min löpstil (landar på fram-/mellanfot). Till sist fastnade jag för Salomon Speedcross 5 Wide, men blev besviken för att de har uselt grepp på trädrötter. Sedan har jag även köpt ett par Merrell Moab Speed gtx på rea. Tänkte de kunde vara varma och sköna när snögloppet kommer. De är rymliga och sköna, men dålig löpkänsla! Känns klumpiga att springa i, så de används nu för skogspromenader. På väg springer jag i mitt fjärde par (tror jag) Hoka Clifton Wide. Provade Hoka Speedgoat för terräng, men de var för smala. Någon här i gruppen tipsade mig nyligen om Hoka Evo Jaws. Det kanske blir nästa att testa. Lycka till!

Måste rekommendera norda 001, aningen bredare än speedgoat framtill men känns inte alls lika klumpiga betydligt med dämpning än Salomon, ruskigt bra grepp också. Tyvärr snordyra men dom verkar ha en betydligt bättre livslängd än dom flesta skor och är bättre för miljön än dom flesta👍

Om du gillar Altra så ta ett par med lite mer dämpning och stoppa in en hälkil. Fick tipset om hälkil efter att ha sålt mina splitternya Lone Peak på grund av smärta när jag sprang även korta sträckor (ovan med 0 drop). Nu har jag sprungit även längre rundor med Superior och hälkil och det var 👌🏼.

Om du väntar till oktober kanske New Balance Fresh Foam More Trail V2 vore ett alternativ. Asfaltsvarianten av denna modell är snormjuk utan att man sjunker ned i den och har väldigt bred tåbox för att vara av traditionell form. 4 mm drop.

Altra olympus, super sköna för långa rundor

Topo

Säger som andra, Topo. Jag har bara haft de hemma för test, upplevde det som jäkligt sköna, men lite klumpiga. Sprang dock aldrig med dom, då jag kände ganska omgående att de skulle returneras. Bikester.se har Topo.

7 hours ago

Magnus Rabe säkrar seger även i Black River Run (BRR) och befäster sig som Sveriges bästa 💯 miles traillöpare genom att vinna samtliga tävlingar i "The-Swedish-100-Miles-Challenge" 🎩🥇🎉
Detta blir en rejäl putsning av totaltiden som troligen kommer stå sig länge 💪🏻😃
Heja Magnus!!! 🏃🏼‍♂️

https://facebook.com/100057114018014/posts/…Inatt säkrade Magnus Rabe från Varberg segern i BRR 💯 miles med 33 min marginal till 2:an Martin Scharp.
Magnus tar med detta även hem den sista deltävlingen i "The Swedish 100 Miles Challange" och vinner därmed samtliga deltävlingar. Han putsar därmed det tidigare sammanlagda rekordet med god marginal.
Vad det nya rekordet lyder och hur mycket kapning av det gamla rekordet det blir får vi återkomma med när detta står klart.
Stort Grattis Magnus, vilken uppvisning!!!
👏🏻👏🏻👏🏻🏃🏼‍♂️🎉🎉🎉😃
Sluttid i årets BRR:
160,00 km; 14:52:51; 5:35 min/km 🥇

Liveresultat under loppet:


Grand Slam:
http://blackriverrun.se/TheSwedish100milesChalleng…;
... Se merSe mindre

Magnus Rabe säkrar seger även i Black River Run (BRR) och befäster sig som Sveriges bästa 💯 miles traillöpare genom att vinna samtliga tävlingar i The-Swedish-100-Miles-Challenge 🎩🥇🎉
Detta blir en rejäl putsning av totaltiden som troligen kommer stå sig länge 💪🏻😃
Heja Magnus!!! 🏃🏼‍♂️

https://www.facebook.com/100057114018014/posts/303000301613768/?d=n

Kommentarer på Facebook

5.35 galet snabbt 😮

1 day ago

Jag undrar över hur ni torkar era skor?

Mina skor är nästan alltid våta efter turen, dvs de behövs torkas.

Jag har ett par Salomon Speedcross 4.

Jag brukar ta en morgontur fyra/fem dagar i veckan på ca 7/8 km, dvs jag springer på smala skogsstigar med stenar rötter mm (mina fötter blir blöta när jag springer i genom gräs med dagg!).

När jag startar min tur vill jag göra det med torra fötter.
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Du skulle säker vinna på att ha två par skor. Bra att variera sig när man springer lite mer.

Ta ut innersulan och tryck i tidningspapper direkt efter turen. Ta bort pappret efter ett par timmar eller när du kommer från jobbet. Låt lufttorka över natten.

Tar ut sullan. I mer smellwell kuddar

Köp en skotork. De som blåser varmluft blir inte så varma att skorna tar skada, och om man ställer timern så är man ju i kontroll även om man är orolig

Säkert helt obra för skorna men jag sliter ofta ut dem oavsett och i skogen känns dämpning rätt skit samma. Jag ställer alla blöta skor på elementet i hallen.

Jag tar ut sulorna och matar i tidningspapper. Byter papper efter en timme. Torrt dagen efter även om skorna varit dyngsura.

Tycker det är skönt med halvtorra skor, format sig bättre på foten. I synnerhet på stig och i obanad terräng är det skönt.

Gör inte som jag och kör in en hårtork i skorna. Hårtorken blev överhettad och motorn smälte sönder.🙈😬

Skotork!

Skotork, 3 skor vxl mellan.

Luftar dem ute först, ur med innesulan bara. Sedan kör jag med en skotork från Jula som har 4 rör, ett utblås vid hälen och ett utblås i tåboxen och låg värme så torkar de skonsamt. Kör samma rutin när jag tvättar skorna, tvättar tre par just nu i en hink med ättika och vatten för att få dem luktfria och fräscha.

Skotork. Har hört att det inte är bra för skorna men det är väldigt effektivt 😁

Kör också skotork. Jag använder den här, som inte blir särskilt varm (lätt ljummen möjligtvis), mer som en fläkt. Torkar över natten ungefär. Har inte sett några negativa effekter hittils. www.decathlon.se/skotork-therm-ic-id_8330888.html

Jag sköljer skorna och använder nagelborste som tar bort smutsen. Sedan till skotorken. Låter kanske besvärligt men tar inte mer 2-3 minuter. Torken går varm flera gånger i veckan och hållit i många år. Har en billigare variant som liknar denna. Brukar trycka i två slangar i varje sko. www.biltema.se/hem/skovard/skotorkar/skotork-2000044312

Tar oftast bara ur sulorna och låter de självtorka. En gång per månad tvättar jag dom med såpa i ljummet vatten. Är de dyngsura köra jag en klassiskt skotprk med 4 snablar. Har även en tork som denna (bild) som jag lägger skorna på, uppochner ibland. 400W

Jag tar ut innersulan, hänger den på tork och sedan i med klassiska pjäxvärmare/pjäxtorkare. Vet inte om det är bra eller dåligt för skorna men de torkar fort.

Jag fick med uv-värmare med ett par kängor jag köpte och stoppar i dem i skorna direkt. De är suveräna. Sök på genzo skotork 👍

En riktigt gamnal skotork som blåser runstempererad luft gör jobbet hemma hos mig. Den är från 90-talet och har funkat till barnskor och löparskor sedan dess. En bra investering! 😊

View more comments

2 days ago

Tar gärna emot tips på bra skor att använda när det är blött i spåren. Då sten och rötter blir väldigt hala. ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Kolla VJ Sports skor. De har absolut bästa greppet! Här finns några modeller. Jag gillar XTRM. trailrunningsweden.se/utrustning/trailskor/vj/

VJ's är helt underbara på slirigt underlag - Jag kör med VJ Ultra när det bjuds på lite brötig terräng. www.vjsport.fi/se/ultra.html

Icebug har skor med bra grepp.

Jag köpte Topo, deras Ultra terräng med bred tåbox, testat på hala klippor och stenar , funkar bra.

Altra Lonepeak eller King

Har sprungit i otaliga sorters skor och bäst grepp hittills utan metalldubb har VJ erbjudit. Makalöst bra grepp på blöta stenar, rötter och spångar. Icebug kommer stark tvåa. Tråkiga är bara att har man väl testat ett par skor med bra grepp, så får man otroligt svårt att gilla andra skor efteråt när man märker hur halkiga de är i jämförelse.

Då är det låg sula som gäller👍 Föreslår Icebug spirit 8, hårdare stabilare sula, underbart grepp. VJ Intgrator. Mjukare sula underbart grepp. Mvh orienterare

+1 på VJ; har XTRM, MAXx och Spark. XTRM och spark har lägre drop och aggressivare sula, XTRM och MAXx har rockplate samt kevlar i ovantyget, XTRM lite smalare läst. Spark är nyaste trailmodellen och lättast, XTRM populär bland swimrunners. Springer Max 20k med XTRM och Spark, 15 och uppåt i MAXx. Ultra har jag provat på, och den har klart mest dämpning. På hala stockar biter dock inget gummi, så alternativ 1 är att lära sig hoppa över, alternativ 2 att köra heldubbat och alternativ 3 att skruva i 1-2 dubbar mitt under sulan - ungefär vid hålfoten.

Jag säger också VJ ultra eller icebug 😀

Altra mt 2, vibram sula. Har aldrig halkat med dom

Använder mina dubbade vinterskor ibland, funkar kanon när det är blött och rötter.. på sten får man fäste oxå... ibland.. inte😃

Jag tycker Saucony Peregrine funkar bra på allt utom is

View more comments

7 days ago

Efter att ha sprungit runt i skogen med mina gamla Salomon skor (dålig sula) så känner jag att det är dags att införskaffa sig ett par nya.

Jag har tittat på Salomon Speedcross 5 (med eller utan Goretex) & Salomon Wild Wildcross.

Någon som har erfarenhet av dessa skor? Jag springer till 90% i skogen så behöver ett par skor som klarar av leriga, blöta & lite tuffare underlag!
... Se merSe mindre

Efter att ha sprungit runt i skogen med mina gamla Salomon skor (dålig sula) så känner jag att det är dags att införskaffa sig ett par nya.

Jag har tittat på Salomon Speedcross 5 (med eller utan Goretex) & Salomon Wild Wildcross.

Någon som har erfarenhet av dessa skor? Jag springer till 90% i skogen så behöver ett par skor som klarar av leriga, blöta & lite tuffare underlag!

Kommentarer på Facebook

Välj bort Goretex så mår fötter och skor bättre. Och miljön.

Är inne på mitt 3:e par speedcross 5, är supernöjd och dom passar min fot och mitt löpsteg perfekt 🤩

Kolla in cross. Lägre drop. Grymt bra sula. De har gjort cross 2 lite längre. Både ettan o tvåan finns där ute.

Jag springer med speedcross och det funkar fint. 👍 jag har inte goretex då jag föredrar att vatten kan ta sig ur skon och inte bli tung. Jag springer i sån terräng så blöt blir skon hur som helst.

Speedcross 5 är utmärkt till hundpromenader (och faktist till cykling också) men rätt kass som löpsko. Gäller både med och utan goretex. Tidigare modeller var bättre. Kolla in Cross pro istället, bättre markkontakt.

köpte speedcross för löpning blev en "vanlig sko" då jag inte tyckte om den som löparsko. Jag har använder Salming eller Icebug. Men viktiga är inte vad andra tycker. Känner man att skon sitter bra och du LITAR på den när det gäller fäste på underlag så ska man välja den skon.

Jag har speedcross 5 utan gortex och är supernöjd. 👍😊

Har speedcross 5 och tycker om dem i grov terräng, inte för grusväg eller asfalt, då är de inte bra och slits fort. Köpte speedcross utan Goretex den här gången och jag blir blöt om fötterna, förra paret var äldre modell speedcross med goretex och höll mig nästan alltid torr om fötterna.

Har speedcross 5 och gillar dem! Mitt andra par. De sitter bra på foten och är trygga att springa med på de flesta underlag. Jag bytte från hoka speedgoat, ett märke som jag hade haft i 2 år, då jag behövde mer drop för ena hälens skull. Salomons drop är 10 mm medan hokas är 4 mm. Gore-tex är för min del helt onödigt. Jag blir blöt om fötterna om det är blött men jag fryser inte av det och blir ändå svettig inifrån. Men, jag har förstått att de som springer i snöslask uppskattar Gore-tex. Det är ju kallare då och man blir kanske inte lika varm inifrån.

Inget GT! Blir aldrig torrt om det kommer in väta. Utan GT så torkar det snabbt och är mycket mer ventilerad att springa i.

Jag är besviken på Speedcross 5 tycker de är snorhala på trädrötter.

View more comments

2 days ago

Maken överraskade helt spontant med en lättviktspannlampa inför vintern!

Jag googlade bums efter reflexbanor i Skatås/Göteborg, men hittade bara inlägg från 2018 som senast.

Tips på reflexbanor som är ”aktiva” nu?
... Se merSe mindre

Maken överraskade helt spontant med en lättviktspannlampa inför vintern! 

Jag googlade bums efter reflexbanor i Skatås/Göteborg, men hittade bara inlägg från 2018 som senast. 

Tips på reflexbanor som är ”aktiva” nu?

Kommentarer på Facebook

reflexbanor.com GMOK’s reflexrunda i Skatås är aktiv.

Tjoloholms slott brukar ha en fin runda på ca 6km

Om du orkar ta dig till Trollhättan så har vi en jättefin reflexbana här. Går att springa både som 7km och 11km.

Tjolöholms slott som nämnt ovan har en supertrevlig runda. Sedan har du reflexbana i Skatås över Getryggen mm, lite svårt att förklara men man kan komma in på den från Bertilssons parkering t.ex.. Du har också en bana som utgår från Herkulesgården och går över Rambo mosse mm men har för mig att den är 9 km och inte bara 4 km som det står på kartan ovan (kan vara en förlängning). I gruppen FK Herkules kan man säkert fråga om mer info. Rundan vid Finnsjön är nice också, kuperad men fin (finns på kartan/siten ovan).

Ta kontakt med närliggande orienteringsklubb. De flesta har reflexbanor ute. 😊

Lackarebäck o Herkules är utmanande, tekniska reflexbanor i Mölndal. Rekommenderas!

Poddar

Här samlar vi alla för Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden. Trevlig lyssning!

 

Strava

Gå med i Trailrunning Swedens klubb på Strava och peppa ihop!

 

En av Sveriges mest meriterade löpare, @idanilssi är tillbaka efter långdragna skadebekymmer. https://trailrunningsweden.se/2021/07/19/ida-nilsson-jag-orkar-vara-trott-lange/

Löpargruppen i Göteborg-Härryda - vilken dundersuccé. Fullbokad inför hösten med 50 löpare på nån timme. https://trailrunningsweden.se/lopargrupper/goteborg-harryda/

Fem tjejer tycker till om nya MOAB FLIGHT från Merrell. https://trailrunningsweden.se/2021/06/10/moab-flight/

Intervju med Sebastian Ljungdahl. https://trailrunningsweden.se/2021/06/04/fran-oldrickare-till-skyrunner/

Jämn kamp mellan Fredrik Bakkman och Sebastian Ljungdahl i @skatasryggar . Karin Nilsson vann damklassen.

Efter positiva besked kring höstens motionslopp har det lagts till många spännande lopp i Trailkalendern. https://trailrunningsweden.se/trailkalendern

Nyhetsbrev

Prenumerera på våra nyhetsbrev och få tillgång till specialerbjudanden.

 

Meny

X
X