Amfibiemannen 2021 - en dag i källaren

Brukar inte lägga ner så mycket tankeverksamhet på det här med uppladdning inför lopp. Tränar kanske lite mindre men i övrigt är det samma lika som vilken vanlig vecka som helst. Äter, sover osv. Den gångna veckan blev dock allt annat än vanlig. Oförutsedda händelser ledde till ett alldeles för högt stress- och orospåslag under ...

26 juli, 2021 |

Swimrunner och löpcoach som älskar äventyr som tar mig ut till nya platser och ger uthållighet. Vill genom bloggen väcka nyfikenhet kring Swimrun, Trailrunning och ultralöpning.

Kontakt: [email protected]

Mål: Att vara så pass grundtränad att jag aktivt kan söka nya utmaningar och äventyr.

Motto: Jag kan, om jag vill!

Brukar inte lägga ner så mycket tankeverksamhet på det här med uppladdning inför lopp. Tränar kanske lite mindre men i övrigt är det samma lika som vilken vanlig vecka som helst. Äter, sover osv.

Den gångna veckan blev dock allt annat än vanlig. Oförutsedda händelser ledde till ett alldeles för högt stress- och orospåslag under en veckas tid. Lägg därtill på naggad sömn och allmänt kass känsla med ångest rasande i kroppen. Fram till samma morgon som Amfibiemannen skulle starta var det dessutom osäkert om vi ens skulle kunna åka ut.

Jag var med andra ord mentalt redan i källaren när vi klev av båten på Arholma dagen för loppet. Stämningen blev inte bättre när det där hänget med swimrunkompisar uteblev och vi istället tvingades stå i kö i gassande sol i över en timme för att hämta ut vårt startkit. Högst oklart hur det kunde ta så lång tid att checka in drygt 80 lag men något i logistiken/planeringen tyckes inte riktigt lira den här dagen.

Följden blev att vi trots att vi var ute på Arholma i god tid fick stressa på oss utrustning för att hinna med race brief, svalkande dopp och tre minuter uppvärmning. Klev ett snäpp längre ner i källaren.

Stress är inte min grej och att starta ett lopp med hög stressnivå och 3 km löp i värmen med ett skenande startfält, det är verkligen inte min grej. Not at all.

Jag hade helst velat vända på traildojan och sprungit raka vägen upp på närmsta båt hem. Vilket jag givetvis inte gjorde. Istället sprang jag snabbare än någonsin och gjorde allt för att hålla ihop det.

Höll ihop det till första simmet. Hinner tänka att det är nu det löser sig och jag kommer in i loppet. Det är i simmet jag känner mig stark. Well, not so much just denna dag. Varenda kotte runt oss försvann på fem röda och jag var inte ens i närheten av att kunna hänga på. Var som att simma i sirap och den där goa känslan jag brukar ha låg på botten någonstans. Så jag klev några steg längre ner i källaren.

Sjukt värdelöst sim och sjukt värdelös känsla. Det var ungefär i de banorna mina tankar malde upp till och genom Batteri Arholma.

Så var det dags för sim igen. Denna gång i stökigare vatten och där fanns den plötligt. Känslan att vara stark och kunna leverera. Vi simmade om lag och hade lag omkring oss. Tror jag tog några steg upp från källaren.

Upp på ö, över ö, ner och simma i stökigt vatten. Efter en stund kommer vi till det så kallade hoppet. Här kan man välja att hoppa 2-3 m eller hoppa 1 m. Väljer man det lägre hoppet får man även ett kortare sim. Väldigt märkligt. Men det är folk i vägen på avsatsen så vi hoppar från den högsta avsatsen.

Instruktionerna vi får är ”runt ön och mellan två öar”. Vi ser inte ett skit eftersom vågorna går höga och vi tumlar runt. Vilka öar, vart ska vi och var är alla andra lag? Det finns inga båtar i närheten och det är ett långt sim där jag får kämpa för att vägen fram. Ibland anar jag något lag, ibland känns det som vi är ensamma mitt ute i ingenstans. Jag hinner tänka att jag är evinnerligt glad att jag gjort några stökiga sim tidigare och att jag känner mig trygg.

När vi väl hittar rätt och kommer upp säger jag till Patrik att det där var långt ifrån ett nybörjarsim. Hade det varit mitt första lopp med stökigt vatten hade jag varit rädd. Speciellt när vi inte såg en tillstymmelse till säkerhetsbåtar.

Vi harvar på in absurdum på klipplöp varvat med sim och vi lyckas inte få flyt i löpet. I simmet börjar jag dessutom tidigt känna mig sliten. Det är tungt med vågorna och strömmarna.

Jag brukar välkomna simsträckorna men är så innerligt trött på dem att jag börjar längta efter rimliga löp. Där man kan springa normalt utan att tassa fram på rangliga stenar eller hasa över hala klippor. Vi har dessutom svårigheter att hitta snitslarna på flera håll då de är svåra att upptäcka och ibland sitter på konstiga ställen. Allt detta tär på krafterna och jag fattar inte för mitt liv hur vi ska klara hela dagen när det är så långt kvar.

Efter en halv evighet är vi tillbaka på Arholma och ett längre löp om knappt 2 km. Så jäkla skönt att slippa simma. Samtidigt lite jobbigt att springa. Det här med swimrun är ju kul. Superkul.

Vi tar oss över till ön med 4 km Indiana Jones-djungel. Här går det upp och ner och åt sidan. Ibland försvinner snitslarna och när man väl tappar spåret är det svårt att hitta igen eftersom snitslarna syns så dåligt. Störigt och källaren är riktigt mörk just nu. Det går så långsamt att det känns som vi går baklänges. Vid något tillfälle snubblar Patrik och jag tänker på hur skönt det är med den korta pausen vi får innan han är på benen igen.

Det är varmt, jag är trött som ett as och jag ser inte de där jäkla snitslarna. Patrik frågar om jag vill att vi ska gå en stund. Tar det genast som negativ kritik avseende min förmåga att springa snabbt. Lackar ur och säger att jag gör så gott jag kan och att vi INTE ska gå. Swimrun tar verkligen fram mina bästa sidor. Absolut.

Vi passerar två herrlag på denna miserabla del av banan och det får mig att känna lite ljus i mörkret. Det är uppenbarligen inte bara vi som gräver djupt idag. Till slut är slingan på den vedervärdigt slitiga ön över och vi simmar tillbaka till Arholma.

Nu väntar lite skönt grusvägslöp där vi kan sträcka ut stegen. Bortsett från att jag har ungefär noll ork i benen att använda till någon vidare utsträckning. Ett snärtigt herrlag passerar medan vi sluggar oss fram i vår sirapsfil.

Ner i vattnet och vi simmar om det snärtiga laget. Sådär ja. Nu växer tävlingshornen lite. Det är bra för motivationen och för att inte ge upp. Inte fullt lika långt ner i den där satans källaren nu.

Väl uppe väntar ytterligare knappt 2 km löp. Håll ihop, nu ska de inte få passera igen. Inte för att det spelar någon som helst roll egentligen men det motiverar att ha lag att sparras med.

Vi har inte ett lag i sikte när vi kollar bakåt under löpet och när vi kliver i vattnet säger Patrik att jag kan ta det lugnt eftersom vi inte har några bakom oss. Vi ser däremot ett lag framför men de är för långt bort för att vi ska hinna ikapp. Slänger ett snabbt öga bakåt och där står plötsligt tre lag. Som dykt upp ur tomma intet.

Stresspåslag deluxe och jag simmar som en kratta och drar åt vänster. Suck och stön. Nu får jag tugga hårt för att inte ge upp. Det är annars en ovana jag har, att ge upp och släppa förbi för att slippa hetsen med någon flåsandes i nacken.

Över ön och ner i vattnet. Patrik drar och jag får vila. Vi skapar en liten lucka till lagen bakom. Snabbt upp på sista ön innan sista simmet och sista löpet väntar. Det sitter en snitsel långt till höger om uppgången så vi springer ditåt. Inga fler snitslar. Hallå, vart ska vi?

Patrik tycker att vi ska gå på chans. Jag vill vända tillbaka. Vi vänder tillbaka och travar rakt ut i ett snår. Inga snitslar där heller. Vad är det här?

Nu har lagen bakom kommit upp på ön och är plötsligt än en gång ikapp oss. Jag stampar i ren frustration och strax därefter smäller det till och Patrik skriker högt. Vår överspända lina har släppt och karbinhakarna har snärtat till Patrik över låret.

Det får fart på oss och vi rusar vidare i den enda riktning som återstår. Vi hittar fram till sista simmet och nu gäller det verkligen att inte tappa fokus. Jag drar åt vänster som om det hade väntade en härlig tårtbuffe åt det hållet. Det gör det inte så jag får räta upp oss flera gånger under de dryga 400 meter vi ska ta oss.

Slänger ett snabbt öga bakåt när vi kliver upp och damlaget som är bakom har en bit kvar. Men de har sprungit ikapp tidigare på grusväg så nu är det full gas som gäller. Full gas är i detta läge att puttra fram efter bästa förmåga. Vi gasar (puttrar) tills vi möts av banans enda riktiga uppförsbacke. Går några steg innan vi åter börjar springa. 1250 meter känns obeskrivligt långt och jag är så trött att ryggen krampar. Som en evighets evighet.

Så plötsligt är det över och vi har klivit över mållinjen. Känner mig tom på känslor. Är mest trött och lite glad att det äntligen är över. Självförtroende som var stärkt från de senaste loppen har fått sig en liten törn trots att jag med facit i hand vet att vi gjorde ett hyfsat lopp.

Nu ska jag bara hitta trappan upp ur källaren.

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Senaste blogginläggen

 • ÖtillÖ World Championship 2021 - del 2 Linda Doktar
  Läs mer
 • Pryltest - Adidas Terrex Speed Pro SG Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Racerapport: Järvens bana Salming Idre Fjällmaraton! Peter Lindquist
  Läs mer
 • En skada kommer alltid i fel tid men låt inte det hindra äventyret Janne Svärdhagen
  Läs mer
 • Att börja om från början Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Val d'Aran 2021 Anna Carlsson
  Läs mer
 • Felspringspolitik. Och en terapeutisk rapport från Mora Trail Andreas Lundblad
  Läs mer
 • Äntligen måndag, äntligen Trailrunning Sweden-löpgrupp! Gunilla Kidmark
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Vi är sociala

Följ våra kanaler

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Runstreak day 3️⃣0️⃣0️⃣
Since the 1:st of December -20 I have been running at least 3 km every day. I did a summary today and my total is 3 164 km which gives me an average of 10.55 km per day.
It started as a “December -20 challenge thing” to run every day for 31 days with my running buddy tommyswing, then 100 days became the goal and now I think the goal is to reach 365 days. But then I guess the same December challenge starts again … so will see where it all lands. So far the runstreak has made me stronger, faster, injury-free and I noticed that I also recover faster after tougher efforts. So do I never rest from training? Of course I do, and those days I just run 3 km very very slowly 😊
Have you ever tried a runstreak?

📷 my runstreak buddy tommyswing

#BeUnbreakable #Spartan #SpartanGlobalBA21 #SpartanRace #SpartanUK #SpartanEurope #SpartanTraining Spartan JaybirdSport #PowerYourPassion TheSkinAgent #JagÄrBekväm VJSportShoes #TheBestGripOnThePlanet #EFIOCR #TSMRunning #Runacademy Salomon #TimeToPlay SalomonSverige SauconyRunClub #Marathon #Ultra #Runstreak #IdreFjällmaraton #BliOslagbar #TrailRunningSweden #TrailRunning #Trail #Skyrunning #OCR
...

🏅 En sån här kan bli din tillsammans med den klassiska Härnö Trail-buffen 💯 Nu går vi in i slutspurten! Anmäl dig om du inte gjort det än, eller ta med dig en kompis! Anmälan via länken i bio 👆🏼

#härnötrail
#mitthärnösand
mitt_harnosand hemabharnosand icamaxiharnosand
umarasports
finapab
gansvikschoklad
#cramohärnösand
#trstrailtour #trailrunningsweden trailrunningswe #traillöpning
...

Y el séptimo día... Subió más fotacas a Facebook 😎

Esta vez la que dispara 📸 es lauorva, de OrvaSisters&Co 🏢

Pronto subiremos más, ¡así que no nos quitéis ojo! 👀

#correcomounjabalí #correcomounajabalina #alamedatrail #torresdelaalameda #trailrunningsweden
...

Idag springer många berlinmarathon , vilken känsla nu när både världen och Sverige öppnar upp igen … och lopp som detta blir möjligt …. Så alla ni som springer på Berlins gator idag njut av det nya …
.
🇩🇪🇸🇪 #run #running #runners #jagspringer #löpning #träning #marathon #løping #løb #laufen #juoksu #runspo #runhappy #runshots #löparglädje #justrun #instarunner #svensklöpning #swedenrunners #longdistancerunner #igrunners #instarunning #instagram #instarunner #trailrunningsweden #runhbgm #runasone #maurten_officiell #instarunnerteam #berlin #sweden 🇩🇪🇸🇪
...

Kuperade stigar och massor av svamp! Dagens första löprunda gav ett rejält lass med svamp på mackan efteråt! Varför stressa runt när man kan njuta!?!
.
.
.
.

.
.
.

#fölksömschytter #feelgood #teambds #BDS #bdssverige #aktivaBDSare #olstorp #gråbo #lerum #löpning #running #10månadermot10mil  #gubbarsomlubbar #trailrunning #injinji  #mjölksyra #kondis #happyrunner #trailrunningsweden #stenholm #barfotaskor #fottrappan #barefootrunning  #löparglädje
#vibramfivefingers #fivefinger
...

Beautiful autumn Sunday run 🏃🏻🏃🏻🌞🍂🍁
.
#trailrunning #traillöpning #trailrunningsweden #trailrun #runforlife #run #running #runningallovertheworld #runner #runners #runninglife #autumnrun #autumnrunning
...

Trailsnack

Vårt diskussionsforum på Facebook

 

1 day ago

Hej! Jag söker tips på skaljacka för löpning höst/vinter som är vattentät eller klarar kraftigt regn. Vad använder ni? Tack för hjälpen! Hälsningar Liv ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Inov8 ultrashell om du menar vattentät

Salomon Bonatti Pro WP 👍

Använder Trimtex Instinct 2.0 Jacket . Regn och snöblask. 👍

mm jag använder en bommulsanorak från Norröna (Svalbard) när det inte regnar. Den andas mycket bättre än alla skaljackor. Sedan har jag en 10 liters ryggsäck på ryggen med vatten och ett lättvikts regnställ från Norröna. Regnstället tar jag fram om det börjar regna.

Stellar Equipment Ultralight

3 days ago

Hej!
Jag springer för närvarande i Salomons sense ride 2 och trivs bra med dom, främst för att dom sitter som gjutna på fötterna. Däremot är greppet inget vidare nu när det börjar bli blött på stigarna.
Behöver tips på vilka skor som kan tänkas passa mig. Har kollat lite på Icebugs modeller och även Altra. Så, tips mottages! Ska tilläggas att jag inte bor nära någon vettig butik med möjlighet att prova ut skor.

Tack på förhand löparvänner.
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Kör med Sense ride 3 och supernöjd med greppet på dom, så är du nöjd med modellen i övrigt kanske du ska spana på sense ride 3 eller 4 som finns nu 😊

Icebug och VJ har klart bäst grepp. Är det till långdistans eller kortare/tävling? VJ Spark ska vara en bra, allsidig sko. Helt nysläppta. Icebugs Acceleritas är outstanding om man har smala fötter och vill ha en snabb sko. www.vjsport.fi/se/shoes.html

Scott supertrac 👌

Vj ultra, icebug Capra eller icebug outrun 🏃🏽‍♀️👟😅

VJs skor (alla modeller, finns lite olika beroende på distans och din egen fot) har bästa greppet!

Allt med vibrem sula, är grymt

Har Sense Ride 3 och det är superbra grepp. Köpte Altra Lone Peak 5 nu och sämre grepp får man leta efter.

VJ - Best Grip on the Planet

Sitter som gjutna... 😬 testa Altra Timp. Passar sitter skönt. Bra grepp. Lagom dämpning. Jag springer mycket i dom. Från korta distanspass hemmaomkring till fjällmaraton. Funkar även på lite asfalt. Jag saknar inget i den skon.

ok jag kör sense ride 4, helt sanslöst bra grepp! kör på dem!!

3 days ago

Halloj!
Hoppas det är okej med ett litet säljinlägg.

Köpte dessa när jag skulle springa BAMM för några år sedan, dom funkade toppen men har inte kommit till användning sedan dess. Storlek 38, tts enligt mig. Minns inte vad jag köpte dom för, men kanske att 500 plus frakt är ett rimligt pris?

Hittade lite info om dom här: https://amazon.com/Merrell-Womens-Terra-Trail-Runn…
... Se merSe mindre

Halloj! 
Hoppas det är okej med ett litet säljinlägg. 

Köpte dessa när jag skulle springa BAMM för några år sedan, dom funkade toppen men har inte kommit till användning sedan dess. Storlek 38, tts enligt mig. Minns inte vad jag köpte dom för, men kanske att 500 plus frakt är ett rimligt pris? 

Hittade lite info om dom här: https://www.amazon.com/Merrell-Womens-Terra-Trail-Running/dp/B00YBFSOCQ?th=1

Kommentarer på Facebook

Intresserad! Ser ut å vara hyfsat bred i tåboxen? Är dom det? 🤗

Tips,testa även att lägga ut dom här: m.facebook.com/groups/267978246887896/

2 weeks ago

Hej!
I torsdags frågade jag om det fanns några barfotalöpare. Det finns det 🙂.
Vi snackade mycket om skomodeller och vad man börjar med.

Här kommer en uppföljande fråga.
Hur väljer man rätt Vibram FiveFingers?
Jag rör mig i skog och vill kalla det jag gillar för Trail.
För detta verkar 3 st modeller vara lämpade:
1. V Alpha
2. V Trail
3. V Trek
De verkar komma i den ordningen också från lätt till tuff terräng.

Vad säger ni om dessa?
Hur är det med tåbox på FiveFingers och hur får jag rätt storlek.
Strumpa vill jag nog inte vara utan...
... Se merSe mindre

Hej!
I torsdags frågade jag om det fanns några barfotalöpare. Det finns det 🙂.
Vi snackade mycket om skomodeller och vad man börjar med.

Här kommer en uppföljande fråga. 
Hur väljer man rätt Vibram FiveFingers?
Jag rör mig i skog och vill kalla det jag gillar för Trail.
För detta verkar 3 st modeller vara lämpade:
1. V Alpha
2. V Trail
3. V Trek
De verkar komma i den ordningen också från lätt till tuff terräng.

Vad säger ni om dessa?
Hur är det med tåbox på FiveFingers och hur får jag rätt storlek.
Strumpa vill jag nog inte vara utan...

Kommentarer på Facebook

Jag har haft five fingers i tio års tid. Plats för tårna finns det alltid, problemet är ofta tvärs om att dina tår inte fyller ut hela vägen och kan få konstiga veck. Ullstrumpor i olika tjocklekar brukar fixa det. Det kvittar tycker jag vilka du väljer, allt handlar om hur du ska träna upp din fot och öga koordination, så du inte får genomslag som kan ge blåmärken under fotsulan. Lycka till

1 week ago

Tar gärna emot tips på bra skor att använda när det är blött i spåren. Då sten och rötter blir väldigt hala. ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Kolla VJ Sports skor. De har absolut bästa greppet! Här finns några modeller. Jag gillar XTRM. trailrunningsweden.se/utrustning/trailskor/vj/

VJ's är helt underbara på slirigt underlag - Jag kör med VJ Ultra när det bjuds på lite brötig terräng. www.vjsport.fi/se/ultra.html

Icebug har skor med bra grepp.

Jag köpte Topo, deras Ultra terräng med bred tåbox, testat på hala klippor och stenar , funkar bra.

Altra Lonepeak eller King

Har sprungit i otaliga sorters skor och bäst grepp hittills utan metalldubb har VJ erbjudit. Makalöst bra grepp på blöta stenar, rötter och spångar. Icebug kommer stark tvåa. Tråkiga är bara att har man väl testat ett par skor med bra grepp, så får man otroligt svårt att gilla andra skor efteråt när man märker hur halkiga de är i jämförelse.

Då är det låg sula som gäller👍 Föreslår Icebug spirit 8, hårdare stabilare sula, underbart grepp. VJ Intgrator. Mjukare sula underbart grepp. Mvh orienterare

+1 på VJ; har XTRM, MAXx och Spark. XTRM och spark har lägre drop och aggressivare sula, XTRM och MAXx har rockplate samt kevlar i ovantyget, XTRM lite smalare läst. Spark är nyaste trailmodellen och lättast, XTRM populär bland swimrunners. Springer Max 20k med XTRM och Spark, 15 och uppåt i MAXx. Ultra har jag provat på, och den har klart mest dämpning. På hala stockar biter dock inget gummi, så alternativ 1 är att lära sig hoppa över, alternativ 2 att köra heldubbat och alternativ 3 att skruva i 1-2 dubbar mitt under sulan - ungefär vid hålfoten.

Jag säger också VJ ultra eller icebug 😀

Altra mt 2, vibram sula. Har aldrig halkat med dom

Använder mina dubbade vinterskor ibland, funkar kanon när det är blött och rötter.. på sten får man fäste oxå... ibland.. inte😃

Jag tycker Saucony Peregrine funkar bra på allt utom is

View more comments

1 week ago

Vad har ni haft för på fötterna när ni sprungit Lidingöloppet (30 km) eller liknande triallopp eller trailträningsspår?

Själv så har jag sprungit i Asics DS Trainer med häldrop på 8 mm som inte är några trailskor men sprungit in på 2 tim 38 min i mitt senaste Lidingölopp tex.

Tyvärr så fick jag problem med höger hälsena under dec 2020 och är nu relaltivt återhämtad men känner att jag inte vill gå ned för mycket häldrop för säkerhetsskull. Sneglat på Adidas Terrex Speed Ultra med häldrop på 8 mm. Vad tror ni om den skon, någon som testat den, kan de vara ett bättre alternativ än Ds trainer?
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Lidingöloppet är inget trailopp det är ett terränglopp, då det är fina grusvägar och stigar så är väl en asfaltsko det självklara valet, spring i den skon du gillar.

Den bästa skon du kan hitta är den som passar dig. Det låter kanske klyschigt men det ligger mycket i det då varje person är olik från den andra och allas fötter ser olika ut, reagerar olika på löpningen och inte minst att vikt, löpsteg, terräng, längd och teknik spelar stor roll. Jag skulle prata med någon som kan löpning i en butik där du kan få testa ditt löpsteg med någon kunnig, testa olika skor på löpband och analysera hur du står på din fot för att få den ultimata skon för just dig. I Stockholmsområdet skulle jag vända mig till Löplabbet (Kungsgatan) eller Runners' Store (Regeringsgatan) Har du vägarna förbi Kalmar rekommenderar jag starkt att du besöker Prestationskläder där Jonas Carlander med personal kan hjälpa dig med deras enastående service och expertis. Själv springer jag i följande beroende på lopp, distans och underlag. Asfalt - ON Cloudsurfer Ger 6mm drop och ca vikt 300g/sko Tung terräng - ON Cloudventure Peak Ger 6mm drop och ca vikt 260g/sko Lättare terräng & stig - ON Cloudvrnture Ger 6mm drop och ca vikt 295g/sko Lycka till i jakten på den bästa skon.

I ran LL in Nike Pegasus Trail. The new model is even more comfortable

New Balance 1080 är väldigt skonsam i helgreppet och trycker inte på hälsenan. Kanske ingen tävlingssko men en superbra distanssko! Finns på Löplabbet om du vill testa!

1 week ago

Jag behöver skotips. Jag springer nu i ett par Altra Superior på kortare rundor och Asics GEL-Trabuco 9 på de längre. Älskar mina Altra men gillar inte Asics. Dels för att det är dålig kvalitet men också för att dom inte riktigt passar min fot.
Så jag skulle alltså behöva ett par andra skor med lite mer dämpning än Altra Superior för mina långrundor. Jag har testat Altra Lone Peak men tror att jag behöver några med lite högre drop. Jag har ett krav och det är att dom ska passa mina breda "ankfötter" :-). Det är ju delvis därför jag gillar Altra så mycket. För att alla tår får plats.
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Har du testat Topo?

+1 på Topo Athletic. Footshape och med lite dropp 0-5 beroende på modell.

Jag har samma behov som du. Ankfötter med behov av dämpning och drop. (Dessutom storlek 36, vilket är extra svårt att få tag på 🙁). Jag hade ett par Inov8 Parkclaw som jag älskade. Lagom drop, superbred tåbox, skön dämpning men ändå ”markkontakt” och jättebra grepp på alla underlag. MEN skon slets ut på tok för snabbt. Sulan var intakt, men tyget utvändigt och invändigt blev sönderslitet på nolltid. Inte prisvärda med andra ord. Sedan har jag klickat hem och provat ett antal skor som enligt tester och beskrivningar ska vara breda men inte är det… Något par som passat på foten, men inte passat min löpstil (landar på fram-/mellanfot). Till sist fastnade jag för Salomon Speedcross 5 Wide, men blev besviken för att de har uselt grepp på trädrötter. Sedan har jag även köpt ett par Merrell Moab Speed gtx på rea. Tänkte de kunde vara varma och sköna när snögloppet kommer. De är rymliga och sköna, men dålig löpkänsla! Känns klumpiga att springa i, så de används nu för skogspromenader. På väg springer jag i mitt fjärde par (tror jag) Hoka Clifton Wide. Provade Hoka Speedgoat för terräng, men de var för smala. Någon här i gruppen tipsade mig nyligen om Hoka Evo Jaws. Det kanske blir nästa att testa. Lycka till!

Måste rekommendera norda 001, aningen bredare än speedgoat framtill men känns inte alls lika klumpiga betydligt med dämpning än Salomon, ruskigt bra grepp också. Tyvärr snordyra men dom verkar ha en betydligt bättre livslängd än dom flesta skor och är bättre för miljön än dom flesta👍

Om du gillar Altra så ta ett par med lite mer dämpning och stoppa in en hälkil. Fick tipset om hälkil efter att ha sålt mina splitternya Lone Peak på grund av smärta när jag sprang även korta sträckor (ovan med 0 drop). Nu har jag sprungit även längre rundor med Superior och hälkil och det var 👌🏼.

Om du väntar till oktober kanske New Balance Fresh Foam More Trail V2 vore ett alternativ. Asfaltsvarianten av denna modell är snormjuk utan att man sjunker ned i den och har väldigt bred tåbox för att vara av traditionell form. 4 mm drop.

Altra olympus, super sköna för långa rundor

Topo

Säger som andra, Topo. Jag har bara haft de hemma för test, upplevde det som jäkligt sköna, men lite klumpiga. Sprang dock aldrig med dom, då jag kände ganska omgående att de skulle returneras. Bikester.se har Topo.

Poddar

Här samlar vi alla för Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden. Trevlig lyssning!

 

Strava

Gå med i Trailrunning Swedens klubb på Strava och peppa ihop!

 

En av Sveriges mest meriterade löpare, @idanilssi är tillbaka efter långdragna skadebekymmer. https://trailrunningsweden.se/2021/07/19/ida-nilsson-jag-orkar-vara-trott-lange/

Löpargruppen i Göteborg-Härryda - vilken dundersuccé. Fullbokad inför hösten med 50 löpare på nån timme. https://trailrunningsweden.se/lopargrupper/goteborg-harryda/

Fem tjejer tycker till om nya MOAB FLIGHT från Merrell. https://trailrunningsweden.se/2021/06/10/moab-flight/

Intervju med Sebastian Ljungdahl. https://trailrunningsweden.se/2021/06/04/fran-oldrickare-till-skyrunner/

Jämn kamp mellan Fredrik Bakkman och Sebastian Ljungdahl i @skatasryggar . Karin Nilsson vann damklassen.

Efter positiva besked kring höstens motionslopp har det lagts till många spännande lopp i Trailkalendern. https://trailrunningsweden.se/trailkalendern

Nyhetsbrev

Prenumerera på våra nyhetsbrev och få tillgång till specialerbjudanden.

 

Meny

X
X