Racerapport: Järvens bana Salming Idre Fjällmaraton!

Fem plusgrader och med vilje för tunt klädd för att kunna stå still utan att frysa. En känsla av att vara väl förberedd. En känsla av att denna dag blir annorlunda mot för andra dagar. Tända marschaller lyser upp vägen till start. Förväntansfulla löpare pratar med varandra. Plötsligt Per Forsbergs röst som förvarnar om att ...

5 september, 2021 |

Berg- och skogstokig hobbymotionär, traillöpare och äventyrare, som springer för att njuta av naturen och ha roligt, men som också har stora horn i pannan när det vankas tävling.

Kontakt: [email protected]

Mål: Bli starkare, snabbare och uthålligare

Motto: Alla kan, bara man vill och vågar försöka

Fem plusgrader och med vilje för tunt klädd för att kunna stå still utan att frysa. En känsla av att vara väl förberedd. En känsla av att denna dag blir annorlunda mot för andra dagar. Tända marschaller lyser upp vägen till start. Förväntansfulla löpare pratar med varandra. Plötsligt Per Forsbergs röst som förvarnar om att det är fem minuter kvar till start på Järvens bana för att bara sekunder senare höra hur Marias Ähdels röst bryter igenom nattluften med vår nationalsång. Följt av en kulning rätt ut i den mörka, kyliga fjällnatten. Kallt i luften, men varmt i mitt hjärta. En gåshud som återuppstår bara jag tänker tillbaka.

Vilken magisk start vi fick på Järvens bana på Idre Fjällmaraton!

Jag har sprungit både maraton- och ultradistanser tidigare, men efter pandemin nu, så kände jag att jag tappat mycket av det där som brukar gå på rutin. Det kändes liksom ovant att bara "tänka tävling" och jag fick damma av lite gamla packlistor och annat inför tävlingen. Jag valde också att springa ett litet lopp på 18 km på Bredfjället utanför Ljungskile helgen innan just för att få "känna igen mig". Det där med att ta mitt eget tempo, inte luras av för snabba löpare, men inte fastna bakom för långsamma eller ojämna löpare heller mm.

Allt kändes dock bra när jag landade i Idre, men förberedelserna fortsatte ändå i stugan. Starten skulle gå 04:00 och bussen lämna 02:30. Jag hade några kilometer att köra bil dit och bestämde mig för att klockan skulle stå på 01:30. Jag hade förberett i praktiken allt som gick dagen innan, så kaffebryggaren var laddad och klar, i kylen låg tunnbrödrullar färdiga att äta och jag hade lagt fram all utrustning som i en kedja från sängen till köket. Sonika skulle jag inte kunna glömma eller missa något, utan från täcket till köket skulle jag bli "löparredo".

Jag tog mig till bussen och sedermera till startområdet. Tack gudskelov för att det fanns en toalett i bussen, den användes av många löpare när kroppen började vakna till där i natten. Vi promenerade gemensamt från bussen upp mot där spåren börjar i Lövåsen och jag frös rätt så rejält. Jag hade medvetet valt att skippa vindjacka och bara köra tshirt, shorts, vadsleeves och armsleeves. Armsleevsen var min räddning, men jag frös genom tshirten. Dock var klädvalet så rätt för det tog inte lång tid att bli "lagom varm" efter start.

Den magiska starten, nationalsången och kulningen ersattes snart av en kedja med pannlampor upp på fjället. Helt otroligt. Jag försökte hitta löpare som sprang som mig, men det var lite svårt där i första stigningen. Efter ca 1,5 km bestämde jag mig för att strunta i alla andra och bara ta mitt eget tempo och då visade sig att andra löpare tog rygg på mig istället. Jag fick en egen liten grupp som mer eller mindre gjorde följeslag en bra bit och någon löpare låg efter min rygg hela vägen till första energistationen. Min plan var att ligga i högre tempo denna sträcka samt högre tempo på en grusväg lite längre fram. Här skulle jag fixa loppet genom att skapa marginaler.

Första sträckan ner till Storån var otroligt lättlöpt och fin, förstaklassig stiglöpning. Att se alla tjärnar och dimman lätta, se himlen färgas rosa och gryningen komma upp på fjället. Snacka om oslagbart. Jag tog en gel bara vid energistationen och fyllde på med sportdryck, men här gjorde jag ett misstag. Jag tänkte mig inte för och fyllde på sportdryck i båda vattenflaskorna istället för bara ena. Nåja, struntsamma tänkte jag och körde på.

Efter stigningen upp på Orråsen och sedan ner i dalen, så blev det två vad intill varandra. Verkligen iskallt vatten, jösses vad jag frös om tårna efteråt, men är tacksam för att man hade satt upp rep i varje fall. Jag såg nämligen ingenting av botten, utan enbart vattenytan där i gryningen, så hade ingen aning om vad jag satte ner fötterna på (och visst halkade jag till flera gånger).

Sedan kom den värsta myrlöpning jag har genomgått i hela mitt liv. Jag visste att det skulle vara blött och sugande, men det var så sjukt mycket värre än vad jag hade föreställt mig. Ca 7 km blöt myr där jag flera gånger trampade rätt ner i myren och fastnade med fötterna djupt ner. På ett ställe fick jag nästan lägga mig ner för att få loss foten.

Jag brände galet med energi på myren samtidigt som jag blev riktigt långsam. Jag hamnde nästan i ett powerwalkläge. Det såg ut som att jag joggade, men gick för långsamt för att kallas riktig löpning. I slutet av myren hade jag faktiskt känning på min gamla skada på vadmuskeln. Framför allt vaderna fick jobba stenhårt i myren.

Det var en otrolig lättnad att komma ut på lite mer springbart underlag, men här mådde jag illa istället. Jag hade gått rätt varm på myren och det enda jag hade att dricka var ju sportdrycken efter mitt misstag med vattenflaskorna, så jag hade fått i mig lite för mycket sportdryck ute på myren. När jag äntligen kom ut på grusvägen, så visade det sig att den var 6 km och inte 5 km, så det var bara att rulla på. Jag hade valt lite mer dämpade skor just för denna sträcka, för mina bästa skor för teknisk terräng blir verkligen stenhårda på grusväg. Nu hade jag avlastande skor (men på bekostnad av grepp, jösses vad jag halkade hela första sträckan till Storån). Grusvägen var dock riktigt vidrig för det var en enda lång raksträcka i praktiken. En lång uppförsbacke och väl på krönet så väntade nästa raksträcka. Det kändes som evigheter innan jag kom till Klutsjön och min dropbag.

Jag blev nästan lite för glad över den avslagna colan i dropbagen, men jösses vad gott det smakade. Råkade dock svepa halva flaskan, så jag var lite väl törstig där kanske. Här var det skönt att ha rutin sedan innan, allt gick med automatik i Klutsjön. Ner med skräppåsen, upp med nya påsen med gels/energitabletter/salttabletter, påfyllnad av energikakor och så hade jag min buffé i lådan. Jag vet på förhand inte vad jag kommer att vara sugen på, så har alltid lite olika saker, men en banan åkte i och lite godis + colan. Jag bytte skor snabbt till mer tekniska skor med bättre grepp och drog sedan ut igen. Snart fyra mil och jag hade gott med självförtroende och insåg att så fort jag är halvvägs så ska jag börja räkna ner till 0 km igen. Jag visste dock att det skulle bli ett par vidriga kilometer på väg till Harundsjön.

Efter någon km slutade stigen och här blev det obanad terräng. Jag såg inte ett smack av vad allt ris på marken dolde och fötterna åkte åt alla håll och kanter. Extremt svårlöpt. Jag tappade precis all fart och under långa sträckor promenerade jag enbart eftersom det lutade uppåt och var obanat och jag kunde bara inte springa. Jag firade 42 km och att jag var halvvägs och kände att bara jag tar mig till Harundsjön, så ska jag höja tempot igen. Jag hade över en timmes marginal till reptider och annat tack vare finfin löpning tidigare, så jag behövde ju inte stressa.

Men så hände det. Jag minns inte exakt vad som hände, men reagerade på att höger knä klickade till följt av en ilande känsla. Tog några staplande steg och så klickade det till och ilade igen. Jag tog mig framåt några hundra meter, men det började klicka flera gånger om. Precis som att det var på väg att gå ur led - eller gjorde det men bara lite och sedan gick tillbaka i led igen. Det blev bara värre och värre och jag kunde bara promenera. Slängde av mig västen och tog fram dauerlindan jag hade bakpå och började linda knät, men åtminstone jag är dålig på att linda just ett knä så det blir stabilt men rörligt.

Klickandet och smärtan började komma mer och mer frekvent, så fort jag försökte springa så sket det sig. Uppför gick bra, men inte på platten eller nedför. När jag kände igen mig på sista sträckan ner till Harundsjön, så visste jag att jag var körd i tävlingen. Jag skulle nedför Nipan, Städjan och Chocken längre fram och hade jag så här stora problem redan nu, så skulle det knappast bli bättre.

Jag hade ett löfte och en regel inför tävlingen och det var att avbryta om jag åkte på någon skada eller allvarlig känning. Eftersom knät klickade i/ur oftare och oftare och gjorde mer och mer ont, så sa mitt sunda förnuft att fortsätter jag så kan jag riskera en allvarlig och långvarig knäskada. Kanske får jag skippa att vara coach för löpargruppen. Inga fler tävlingar i år. Långa sessioner med rehab. Osv. Jag tog beslutet att kliva av, men kände mig så snopen då jag låg så bra till i tidsschemat, kroppen kändes stark och jag hade fått mina kanske bästa 5 mil i kroppen någonsin trots terrängavsnitt från helvetet.

Jag fick vänta rätt länge i Harundsjön på att få en transport tillbaka till Idre Fjäll, så jag fick peppa löpare som kom bakom och passerade samt också se när reptiden drogs och några besvikna löpare fick kliva av som kom försent. Några avbröt också här för att de var slutkörda och/eller mådde dåligt.

Jag har blandade känslor nu efter loppet. Nöjd över att min plan fungerade så bra och att allt flöt på ändå. Sedan får jag konstatera att jag är verkligen ingen bra löpare när det är obanad terräng eller som den 7 km långa myren. Jag blir otroligt energiineffektiv och långsam. Starten och gryningen på fjället var dock helt magisk och något jag skulle vilja få återuppleva igen. Järven ska dock vara tuff och den skiljer sig onekligen mot för Renens stig och de ordinarie 45 kilometrarna just med de långa obanade partierna. Det är inte så att Järvens stig var som Renen "fast lite längre". Jag ser det som ett helt annat lopp nästan och av alla tävlingar jag har sprungit inklusive fjällultror mm, så var detta den tuffaste bana sett till terräng och underlag som jag någonsin har kört. Den långa grusvägslöpningen vägde upp lite, men överlag var verkligen Järven "en elak jävel".

Den Elaka Järven vs TrailPeter, 1-0

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Senaste blogginläggen

 • ÖtillÖ World Championship 2021 - del 2 Linda Doktar
  Läs mer
 • Pryltest - Adidas Terrex Speed Pro SG Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Racerapport: Järvens bana Salming Idre Fjällmaraton! Peter Lindquist
  Läs mer
 • En skada kommer alltid i fel tid men låt inte det hindra äventyret Janne Svärdhagen
  Läs mer
 • Att börja om från början Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Val d'Aran 2021 Anna Carlsson
  Läs mer
 • Felspringspolitik. Och en terapeutisk rapport från Mora Trail Andreas Lundblad
  Läs mer
 • Äntligen måndag, äntligen Trailrunning Sweden-löpgrupp! Gunilla Kidmark
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Vi är sociala

Följ våra kanaler

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Idag springer många berlinmarathon , vilken känsla nu när både världen och Sverige öppnar upp igen … och lopp som detta blir möjligt …. Så alla ni som springer på Berlins gator idag njut av det nya …
.
🇩🇪🇸🇪 #run #running #runners #jagspringer #löpning #träning #marathon #løping #løb #laufen #juoksu #runspo #runhappy #runshots #löparglädje #justrun #instarunner #svensklöpning #swedenrunners #longdistancerunner #igrunners #instarunning #instagram #instarunner #trailrunningsweden #runhbgm #runasone #maurten_officiell #instarunnerteam #berlin #sweden 🇩🇪🇸🇪
...

Balsam för själen.
23km med Soutside Runner idag med denna vyn. Så underbart väder. Bara att njuta.
.
.
#run #running #instarunners #trail #trailrunning #ultrarunning #löpning #trailrunningsweden #sauconysverige #sub40 #runhbgm
...

Tack Koster swimrun & tack monique.s.h för en fantastisk helg kosterswimrun ...

Y el séptimo día... Subió más fotacas a Facebook 😎

Esta vez la que dispara 📸 es lauorva, de OrvaSisters&Co 🏢

Pronto subiremos más, ¡así que no nos quitéis ojo! 👀

#correcomounjabalí #correcomounajabalina #alamedatrail #torresdelaalameda #trailrunningsweden
...

Morgonpasset idag var 👌🏻

#hokafans #hokaoneone #timetofly #mafatespeed3 #salomonrunningswe #salomonruning #paceonearth #visithalland #trailrunningsweden
...

Posted withregram • ebloppet.se Rekord på rekord slogs i år trots utmanande förutsättningar.

På grund av restriktioner under vår och sommar så fick vi oväntat stor konkurrens av andra lopp som flyttats till samma helg eller nära inpå vår loppdag den 4:e september. Trots detta hade vi fantastiskt fin uppslutning på EB-loppet med omkring 200 deltagare på plats!

Förutom dessa fina välgörare så hade vi både deltagare på distans och väldigt många privatpersoner som skänkte pengar via vår gåvoknapp.

Sist men inte minst så satte vi rekord i antal sponsorer, hela 16 företag valde att sponsra oss i år.

Alla ni tillsammans har därmed möjliggjort att vi kan skänka den fantastiska summan 150000kr till forskning kring EB, stort tack!! Vi återkommer med mer info längre fram kring exakt vart vi skänker pengarna.

#Ebloppet #run4ebsweden #cureeb #healeb #fighteb #stopeb #epidermolysisbullosa #butterfly #butterflychildren #fjärilshud #fjärilsbarn #välgörenhet #välgörenhetslopp #partille #göteborg #öjersjö #kåsjön #älskalöpning #trail #trailrunning #springigbg #löparglädje #trailrunningsweden #löpning
...

Återhämtningsjogg idag med h_qvillberg på lätt stela ben.
#imatrailrunner #runstronger #trailrunningmotivation #terränglöpning #löpning #trailrunningsweden #sauconycanyon #strokesurvivor
...

Trailsnack

Vårt diskussionsforum på Facebook

 

1 day ago

Hej! Jag söker tips på skaljacka för löpning höst/vinter som är vattentät eller klarar kraftigt regn. Vad använder ni? Tack för hjälpen! Hälsningar Liv ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Inov8 ultrashell om du menar vattentät

Salomon Bonatti Pro WP 👍

Använder Trimtex Instinct 2.0 Jacket . Regn och snöblask. 👍

mm jag använder en bommulsanorak från Norröna (Svalbard) när det inte regnar. Den andas mycket bättre än alla skaljackor. Sedan har jag en 10 liters ryggsäck på ryggen med vatten och ett lättvikts regnställ från Norröna. Regnstället tar jag fram om det börjar regna.

Stellar Equipment Ultralight

3 days ago

Hej!
Jag springer för närvarande i Salomons sense ride 2 och trivs bra med dom, främst för att dom sitter som gjutna på fötterna. Däremot är greppet inget vidare nu när det börjar bli blött på stigarna.
Behöver tips på vilka skor som kan tänkas passa mig. Har kollat lite på Icebugs modeller och även Altra. Så, tips mottages! Ska tilläggas att jag inte bor nära någon vettig butik med möjlighet att prova ut skor.

Tack på förhand löparvänner.
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Kör med Sense ride 3 och supernöjd med greppet på dom, så är du nöjd med modellen i övrigt kanske du ska spana på sense ride 3 eller 4 som finns nu 😊

Icebug och VJ har klart bäst grepp. Är det till långdistans eller kortare/tävling? VJ Spark ska vara en bra, allsidig sko. Helt nysläppta. Icebugs Acceleritas är outstanding om man har smala fötter och vill ha en snabb sko. www.vjsport.fi/se/shoes.html

Scott supertrac 👌

Vj ultra, icebug Capra eller icebug outrun 🏃🏽‍♀️👟😅

VJs skor (alla modeller, finns lite olika beroende på distans och din egen fot) har bästa greppet!

Allt med vibrem sula, är grymt

Har Sense Ride 3 och det är superbra grepp. Köpte Altra Lone Peak 5 nu och sämre grepp får man leta efter.

VJ - Best Grip on the Planet

Sitter som gjutna... 😬 testa Altra Timp. Passar sitter skönt. Bra grepp. Lagom dämpning. Jag springer mycket i dom. Från korta distanspass hemmaomkring till fjällmaraton. Funkar även på lite asfalt. Jag saknar inget i den skon.

ok jag kör sense ride 4, helt sanslöst bra grepp! kör på dem!!

2 days ago

Halloj!
Hoppas det är okej med ett litet säljinlägg.

Köpte dessa när jag skulle springa BAMM för några år sedan, dom funkade toppen men har inte kommit till användning sedan dess. Storlek 38, tts enligt mig. Minns inte vad jag köpte dom för, men kanske att 500 plus frakt är ett rimligt pris?

Hittade lite info om dom här: https://amazon.com/Merrell-Womens-Terra-Trail-Runn…
... Se merSe mindre

Halloj! 
Hoppas det är okej med ett litet säljinlägg. 

Köpte dessa när jag skulle springa BAMM för några år sedan, dom funkade toppen men har inte kommit till användning sedan dess. Storlek 38, tts enligt mig. Minns inte vad jag köpte dom för, men kanske att 500 plus frakt är ett rimligt pris? 

Hittade lite info om dom här: https://www.amazon.com/Merrell-Womens-Terra-Trail-Running/dp/B00YBFSOCQ?th=1

Kommentarer på Facebook

Intresserad! Ser ut å vara hyfsat bred i tåboxen? Är dom det? 🤗

Tips,testa även att lägga ut dom här: m.facebook.com/groups/267978246887896/

2 weeks ago

Hej!
I torsdags frågade jag om det fanns några barfotalöpare. Det finns det 🙂.
Vi snackade mycket om skomodeller och vad man börjar med.

Här kommer en uppföljande fråga.
Hur väljer man rätt Vibram FiveFingers?
Jag rör mig i skog och vill kalla det jag gillar för Trail.
För detta verkar 3 st modeller vara lämpade:
1. V Alpha
2. V Trail
3. V Trek
De verkar komma i den ordningen också från lätt till tuff terräng.

Vad säger ni om dessa?
Hur är det med tåbox på FiveFingers och hur får jag rätt storlek.
Strumpa vill jag nog inte vara utan...
... Se merSe mindre

Hej!
I torsdags frågade jag om det fanns några barfotalöpare. Det finns det 🙂.
Vi snackade mycket om skomodeller och vad man börjar med.

Här kommer en uppföljande fråga. 
Hur väljer man rätt Vibram FiveFingers?
Jag rör mig i skog och vill kalla det jag gillar för Trail.
För detta verkar 3 st modeller vara lämpade:
1. V Alpha
2. V Trail
3. V Trek
De verkar komma i den ordningen också från lätt till tuff terräng.

Vad säger ni om dessa?
Hur är det med tåbox på FiveFingers och hur får jag rätt storlek.
Strumpa vill jag nog inte vara utan...

Kommentarer på Facebook

Jag har haft five fingers i tio års tid. Plats för tårna finns det alltid, problemet är ofta tvärs om att dina tår inte fyller ut hela vägen och kan få konstiga veck. Ullstrumpor i olika tjocklekar brukar fixa det. Det kvittar tycker jag vilka du väljer, allt handlar om hur du ska träna upp din fot och öga koordination, så du inte får genomslag som kan ge blåmärken under fotsulan. Lycka till

1 week ago

Tar gärna emot tips på bra skor att använda när det är blött i spåren. Då sten och rötter blir väldigt hala. ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Kolla VJ Sports skor. De har absolut bästa greppet! Här finns några modeller. Jag gillar XTRM. trailrunningsweden.se/utrustning/trailskor/vj/

VJ's är helt underbara på slirigt underlag - Jag kör med VJ Ultra när det bjuds på lite brötig terräng. www.vjsport.fi/se/ultra.html

Icebug har skor med bra grepp.

Jag köpte Topo, deras Ultra terräng med bred tåbox, testat på hala klippor och stenar , funkar bra.

Altra Lonepeak eller King

Har sprungit i otaliga sorters skor och bäst grepp hittills utan metalldubb har VJ erbjudit. Makalöst bra grepp på blöta stenar, rötter och spångar. Icebug kommer stark tvåa. Tråkiga är bara att har man väl testat ett par skor med bra grepp, så får man otroligt svårt att gilla andra skor efteråt när man märker hur halkiga de är i jämförelse.

Då är det låg sula som gäller👍 Föreslår Icebug spirit 8, hårdare stabilare sula, underbart grepp. VJ Intgrator. Mjukare sula underbart grepp. Mvh orienterare

+1 på VJ; har XTRM, MAXx och Spark. XTRM och spark har lägre drop och aggressivare sula, XTRM och MAXx har rockplate samt kevlar i ovantyget, XTRM lite smalare läst. Spark är nyaste trailmodellen och lättast, XTRM populär bland swimrunners. Springer Max 20k med XTRM och Spark, 15 och uppåt i MAXx. Ultra har jag provat på, och den har klart mest dämpning. På hala stockar biter dock inget gummi, så alternativ 1 är att lära sig hoppa över, alternativ 2 att köra heldubbat och alternativ 3 att skruva i 1-2 dubbar mitt under sulan - ungefär vid hålfoten.

Jag säger också VJ ultra eller icebug 😀

Altra mt 2, vibram sula. Har aldrig halkat med dom

Använder mina dubbade vinterskor ibland, funkar kanon när det är blött och rötter.. på sten får man fäste oxå... ibland.. inte😃

Jag tycker Saucony Peregrine funkar bra på allt utom is

View more comments

1 week ago

Vad har ni haft för på fötterna när ni sprungit Lidingöloppet (30 km) eller liknande triallopp eller trailträningsspår?

Själv så har jag sprungit i Asics DS Trainer med häldrop på 8 mm som inte är några trailskor men sprungit in på 2 tim 38 min i mitt senaste Lidingölopp tex.

Tyvärr så fick jag problem med höger hälsena under dec 2020 och är nu relaltivt återhämtad men känner att jag inte vill gå ned för mycket häldrop för säkerhetsskull. Sneglat på Adidas Terrex Speed Ultra med häldrop på 8 mm. Vad tror ni om den skon, någon som testat den, kan de vara ett bättre alternativ än Ds trainer?
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Lidingöloppet är inget trailopp det är ett terränglopp, då det är fina grusvägar och stigar så är väl en asfaltsko det självklara valet, spring i den skon du gillar.

Den bästa skon du kan hitta är den som passar dig. Det låter kanske klyschigt men det ligger mycket i det då varje person är olik från den andra och allas fötter ser olika ut, reagerar olika på löpningen och inte minst att vikt, löpsteg, terräng, längd och teknik spelar stor roll. Jag skulle prata med någon som kan löpning i en butik där du kan få testa ditt löpsteg med någon kunnig, testa olika skor på löpband och analysera hur du står på din fot för att få den ultimata skon för just dig. I Stockholmsområdet skulle jag vända mig till Löplabbet (Kungsgatan) eller Runners' Store (Regeringsgatan) Har du vägarna förbi Kalmar rekommenderar jag starkt att du besöker Prestationskläder där Jonas Carlander med personal kan hjälpa dig med deras enastående service och expertis. Själv springer jag i följande beroende på lopp, distans och underlag. Asfalt - ON Cloudsurfer Ger 6mm drop och ca vikt 300g/sko Tung terräng - ON Cloudventure Peak Ger 6mm drop och ca vikt 260g/sko Lättare terräng & stig - ON Cloudvrnture Ger 6mm drop och ca vikt 295g/sko Lycka till i jakten på den bästa skon.

I ran LL in Nike Pegasus Trail. The new model is even more comfortable

New Balance 1080 är väldigt skonsam i helgreppet och trycker inte på hälsenan. Kanske ingen tävlingssko men en superbra distanssko! Finns på Löplabbet om du vill testa!

1 week ago

Jag behöver skotips. Jag springer nu i ett par Altra Superior på kortare rundor och Asics GEL-Trabuco 9 på de längre. Älskar mina Altra men gillar inte Asics. Dels för att det är dålig kvalitet men också för att dom inte riktigt passar min fot.
Så jag skulle alltså behöva ett par andra skor med lite mer dämpning än Altra Superior för mina långrundor. Jag har testat Altra Lone Peak men tror att jag behöver några med lite högre drop. Jag har ett krav och det är att dom ska passa mina breda "ankfötter" :-). Det är ju delvis därför jag gillar Altra så mycket. För att alla tår får plats.
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Har du testat Topo?

+1 på Topo Athletic. Footshape och med lite dropp 0-5 beroende på modell.

Jag har samma behov som du. Ankfötter med behov av dämpning och drop. (Dessutom storlek 36, vilket är extra svårt att få tag på 🙁). Jag hade ett par Inov8 Parkclaw som jag älskade. Lagom drop, superbred tåbox, skön dämpning men ändå ”markkontakt” och jättebra grepp på alla underlag. MEN skon slets ut på tok för snabbt. Sulan var intakt, men tyget utvändigt och invändigt blev sönderslitet på nolltid. Inte prisvärda med andra ord. Sedan har jag klickat hem och provat ett antal skor som enligt tester och beskrivningar ska vara breda men inte är det… Något par som passat på foten, men inte passat min löpstil (landar på fram-/mellanfot). Till sist fastnade jag för Salomon Speedcross 5 Wide, men blev besviken för att de har uselt grepp på trädrötter. Sedan har jag även köpt ett par Merrell Moab Speed gtx på rea. Tänkte de kunde vara varma och sköna när snögloppet kommer. De är rymliga och sköna, men dålig löpkänsla! Känns klumpiga att springa i, så de används nu för skogspromenader. På väg springer jag i mitt fjärde par (tror jag) Hoka Clifton Wide. Provade Hoka Speedgoat för terräng, men de var för smala. Någon här i gruppen tipsade mig nyligen om Hoka Evo Jaws. Det kanske blir nästa att testa. Lycka till!

Måste rekommendera norda 001, aningen bredare än speedgoat framtill men känns inte alls lika klumpiga betydligt med dämpning än Salomon, ruskigt bra grepp också. Tyvärr snordyra men dom verkar ha en betydligt bättre livslängd än dom flesta skor och är bättre för miljön än dom flesta👍

Om du gillar Altra så ta ett par med lite mer dämpning och stoppa in en hälkil. Fick tipset om hälkil efter att ha sålt mina splitternya Lone Peak på grund av smärta när jag sprang även korta sträckor (ovan med 0 drop). Nu har jag sprungit även längre rundor med Superior och hälkil och det var 👌🏼.

Om du väntar till oktober kanske New Balance Fresh Foam More Trail V2 vore ett alternativ. Asfaltsvarianten av denna modell är snormjuk utan att man sjunker ned i den och har väldigt bred tåbox för att vara av traditionell form. 4 mm drop.

Altra olympus, super sköna för långa rundor

Topo

Säger som andra, Topo. Jag har bara haft de hemma för test, upplevde det som jäkligt sköna, men lite klumpiga. Sprang dock aldrig med dom, då jag kände ganska omgående att de skulle returneras. Bikester.se har Topo.

Poddar

Här samlar vi alla för Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden. Trevlig lyssning!

 

Strava

Gå med i Trailrunning Swedens klubb på Strava och peppa ihop!

 

En av Sveriges mest meriterade löpare, @idanilssi är tillbaka efter långdragna skadebekymmer. https://trailrunningsweden.se/2021/07/19/ida-nilsson-jag-orkar-vara-trott-lange/

Löpargruppen i Göteborg-Härryda - vilken dundersuccé. Fullbokad inför hösten med 50 löpare på nån timme. https://trailrunningsweden.se/lopargrupper/goteborg-harryda/

Fem tjejer tycker till om nya MOAB FLIGHT från Merrell. https://trailrunningsweden.se/2021/06/10/moab-flight/

Intervju med Sebastian Ljungdahl. https://trailrunningsweden.se/2021/06/04/fran-oldrickare-till-skyrunner/

Jämn kamp mellan Fredrik Bakkman och Sebastian Ljungdahl i @skatasryggar . Karin Nilsson vann damklassen.

Efter positiva besked kring höstens motionslopp har det lagts till många spännande lopp i Trailkalendern. https://trailrunningsweden.se/trailkalendern

Nyhetsbrev

Prenumerera på våra nyhetsbrev och få tillgång till specialerbjudanden.

 

Meny

X
X