Bakkman inför Hoka Torekov-Båstad: "Transportlöpningen verkar ge effekt"

Fredrik Bakkman är orienteraren som de senaste åren skördat fina framgångar som traillöpare. Nästa helg springer han premiären av Hoka Torekov-Båstad som är deltävling i Trailrunning Sweden Store Trailtour. Vi kollade läget med honom. Du var 4:a på SM långdistans i orientering i Strömstad för 1,5 vecka sedan. Formen verkar vara god?– Ja, det där ...

Fredrik Bakkman är orienteraren som de senaste åren skördat fina framgångar som traillöpare. Nästa helg springer han premiären av Hoka Torekov-Båstad som är deltävling i Trailrunning Sweden Store Trailtour. Vi kollade läget med honom.

Du var 4:a på SM långdistans i orientering i Strömstad för 1,5 vecka sedan. Formen verkar vara god?
– Ja, det där var jätteroligt och lite överraskande. Jag hade gått in för loppet som gick i samma område som VM 2016 där jag blev nia på långdistansen. Terrängen passar mig och jag tycker om den, men sedan var jag helt förstörd i benen efter Salming Idre Fjällmaraton och tog dessutom en vaccinspruta som jag blev dålig av. Så uppladdningen var inte bra, jag åkte dit utan större förväntningar. Men sedan hade jag en kalasbra kropp med mig visade det sig!

Fredrik blev fyra i Idre efter att ha inlett snabbt men fått kramp ganska tidigt i loppet.
– Jag är nog inte riktigt helt tränad för så långa distanser som 45 km i fjällen än. Det är roligt att springa långt, men jag gillar ju att springa fort också.

Mellan Torekov och Båstad är det en halvmara som väntar.
– Det är den distansen som passar mig allra bäst. Banan ser ut att vara ganska snabblöpt, det tycker jag om, så det ska bli riktigt roligt. Inledningen och avslutningen ser allra bäst ut för mig, snabbheten är min styrka och jag ska utnyttja att jag kan hålla ett högt tempo länge. Jag hoppas det blir bra konkurrens och att jag kan vara med och slåss om segern.

Med 1,5 vecka kvar till start har Fredrik inte så många pass kvar att avverka.
– Jag ska springa ett mindre traillopp i Bengtsfors i helgen, i övrigt blir det något kvalitetspass på mindre stigar. Basen finns, så det handlar om att komma utvilad till loppet. Och ha en bra dag.

Med två barn och ett heltidsjobb som tränare på orienteringsgymnasiet i Göteborg, finns inte samma tid till träning som när Fredrik satsade på orientering.
– Jag transportlöper till och från jobbet ganska ofta, det är 20 km t/r. Det är skönt att ha gjort träningen när jag kommer hem, då kan jag ägna mig åt familjen. Och träningen verkar ju ge något. Jag försöker få in ett kvalitetspass i veckan, på helgen blir det ofta tävlingar. den Den senaste tiden har jag sprungit kvalitetspassen på löpbandet hemma, jag passar på när lilltjejen sover.

Efter Hoka Torekov-Båstad är resten av säsongen lite oklar i dagsläget. Tankar finns på att försöka nå en pallplats i Trailrunning Sweden Store Trailtour säger totalvinnaren från 2019.
– Jag hinner inte springa tillräckligt många tävlingar för att vinna, men en 2–3 placering kan vara realistiskt. På orienteringssidan blir det punktinsatser för min del, med stafetterna för IFK Göteborg i fokus.

Förbereda sig och prestera i ett traillopp jämfört med en orienteringstävling, vad är skillnaden?
– Orienteringen kräver att jag är i nuet exakt hela tiden, jag får aldrig släppa det tekniska fokuset. Löpningen kommer alltid i andra hand, det är det tekniska genomförandet som styr. Inför loppet behöver jag ha en plan för hur jag ska genomföra det tekniskt, hur jag ska förenkla orienteringen och utnyttja min främsta styrka som är löpningen. I traillöpningen kan jag ligga på en helt annan belastning, mycket närmare mitt max. Det går också att tillåta sig att sväva iväg i tankarna och titta på andra saker. Inför en viktig orienteringstävling gäller det att göra jobbet och förbereda sig för terrängen och skapa en plan för hur loppet ska genomföras tekniskt. Ett traillopp är mer avslappnat på det sättet. När jag sedan står där och väntar på startskottet blir jag däremot nervös, oavsett om loppet är litet eller stort.

Du är känd för att starta dina lopp i högt tempo.
– Jag tänker att tröttheten kommer på slutet ändå, även om jag tar det lugnare i början. Oftast hinner jag långt innan jag blir jättetrött, då är det inte så långt kvar och då går det att fokusera på det jag ska göra och kämpa vidare. Det brukar gå bra för mig att hantera den typen av trötthet. I Idre nu senast blev jag trött tidigt och hade de här tankarna i 1,5 timme. Då fick jag dela upp loppet och ta en bit i taget bara.

Läs mer om Hoka Torekov-Båstad

Utvalda nyheter

Utvalda traillopp

Löparresor

Vi är sociala

Följ våra kanaler

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Helgens löpningar har varit präglade av stark vind... lördagspasset på 21km gick runt Vänersborg. chasan följde med en bit på vägen.
Söndagens pass sprangs ihop med friskvardslanken för suicidezero
Kul att träffa löpare en inte sett på ett tag.
I morrn är det måndag.

#vargönstrailrun #suicidezero #trailrunning #trailrunningsweden #umarasports #blioslagbar #friskissvettisvbg
...

From 🎥 :runningterritory
i love you 😊
👉 Follow runningmetag⠀
👫 Tag a friend⠀
�⁠🎁 Shop for Lovers 👉 Link in my bio!
-
-
-
-
#justkeeprunning #runningtime #runningbuddies #runningismytherapy #skyrunning #runningday #runningfitness #runningphotos #runningismylife #endurancerunning #runningadventures #runningroom #runningselfie #runningforweightloss #runninglifeinspiration #runningisfun #runningonthebeach #runningadventure #runningkids #runningbiji #runningtraining #crosscountryrunning #runningtogether #barefootrunning #runningmemes #virtualrunning #runningdiary #alwaysrunning #trailrunningsweden #runningirls
...

BOOM. We’re beyond excited to have collaborated with paucapell, winner of UTMB, to bring you a NEW Vert.run training plan—dropping tomorrow. 🔥STAY TUNED. ...

Solen värmde inte idag #älskaåre ...

Trailsnack

Vårt diskussionsforum på Facebook

 

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
4 days ago

Jag springer ensam i skogen. Mitt ”överlevnadskit” nu på vintern (i Göteborg, så måttlig kyla) kommer bestå av väska med
-tunn dunjacka
-torr underställströja
-torra strumpor plus plastpåsar. Påsarna om skorna är blöta, då bli jag inte blöt igen med en gång
-dunkjol
-lampa (är det mörkt har jag lampan på huvudet 😬)
-foliefilt/räddningsfilt
-extra vantar

Vad mer är bra att ha med? Linda, plåster, powerbank, chokladkaka osv. Hjälp mig packa.

Jag räknar med att kunna linka till räddning eller bli hämtad av räddningstjänsten inom max 2 timmar och jag är självklart inte risktagande eller oförsiktig. Tänker att det är bra att vara förberedd och samtidigt vänja mig vid att springa m saker i väskan.
Bättre att vara förberedd och aldrig behöva sakerna än tvärt om. Och det ger möjlighet att eventuellt hjälpa andra också.
... Se merSe mindre

Jag springer ensam i skogen. Mitt ”överlevnadskit” nu på vintern (i Göteborg, så måttlig kyla) kommer bestå av väska med 
-tunn dunjacka
-torr underställströja
-torra strumpor plus plastpåsar. Påsarna om skorna är blöta, då bli jag inte blöt igen med en gång
-dunkjol
-lampa (är det mörkt har jag lampan på huvudet 😬) 
-foliefilt/räddningsfilt 
-extra vantar

Vad mer är bra att ha med? Linda, plåster, powerbank, chokladkaka osv. Hjälp mig packa. 

Jag räknar med att kunna linka till räddning eller bli hämtad av räddningstjänsten inom max 2 timmar och jag är självklart inte risktagande eller oförsiktig. Tänker att det är bra att vara förberedd och samtidigt vänja mig vid att springa m saker i väskan. 
Bättre att vara förberedd och aldrig behöva sakerna än tvärt om. Och det ger möjlighet att eventuellt hjälpa andra också.

Kommentarer på Facebook

Bars, gel, strumpor, tröja, första förband, telefon och påsar har jag med mig😄och papper

Ullstrumpor!!! Man blir inte kall även om dom blir blöta.

Extra lampa är gott om den andra sluta funka.. kan bli jäkligt mörkt.

Berätta för närstående om var du tänker springa och när du tror du är tillbaka. En räddningsfilt har jag med mig, känns tryggt.

Engångs värmekuddar för hand och fot är inte dumt. Tar inte mkt plats. Guld värda om man blir stilla en längre tid eller bara blir blöt på rundan

Klokt. Använder också live track genom Garmin

Om du är nöjd med det du har tänker jag att du kanske kunde lägga till visselpipa, liten pannlampa i reserv förutom den du redan har om du är ute när det är/kan bli mörkt och ett första förband.

Något smärtstillande är inte fel.

Skriver också under på dubbla lampor. Pannlamporna kan vara lite luriga i kyla och tokigt om den man har på huvudet lägger av mitt i en kolsvart skog. Sedan tycker jag en tjockare mössa är guld värt som nödplagg, särskilt om man springer med buff. Slår också ett slag för "nödproviant". Man får upp kroppsvärme genom att äta lite, så allt från energibars eller lite nötter eller bara en godispåse är bra i bagaget.

Visselpipa, vevdriven ficklampa, kompass👍

Jag har nån slags pipa som ser ut som en hund visselpipa som ska höras på väldigt långt håll och en kompass.

Tror du fått med det mesta... kanske lägga till godispåse, visselpipa och en kompressionslinda, tar minimalt med plats och kan göra skillnaden på att kunna linka sig fram eller inte om en fotskada skulle vara framme.

Bivacksäck är bättre än nödfilt.

Prova gaiters. Suveränt på vintern. Sitter få in snö i skorna så de håller sig torra mycket längre.

Gasbinda för att göra tryckförband, samt SOS-appen i telefonen för att enkelt kalla på akuthjäp inkl. skicka position har jag alla årstider. Samt försvarsmojäng med högt ljud och "pepparspray" med rödfärg. Känns skönt att ha något att ta till när man är ensam i skogen. Så här års fryser den väl till is förstås ...

oj vad avancerade ni är. Jag har förmodligen underskattat alla risker. Själv brukar jag vara noga med att ta med lampa om jag ska springa på eftermiddagen då jag har en tendens att underskatta hur länge jag är ute nu under vintern, men annars inget extra med mig jämfört med en kortare runda på sommaren. Om jag startar mitt pass i mörker har jag alltid en reservlampa med mig om den ena lägger av. Hände faktiskt en gång att ena lampan slocknade så var skönt att kunna ta sig ut ur skogen utan problem!

Mobiltelefon torde vara hög prio.

Beror kanske även en hel del hur långa sträckor du kör...

View more comments

Rösta på Årets Traillöpare och Årets Prestation i Trailrunning Sweden Awards! Du som röstar har chansen att vinna presentkort på 1 000 kr hos Salming.

trailrunningsweden.se/awards/
... Se merSe mindre

Rösta på Årets Traillöpare och Årets Prestation i Trailrunning Sweden Awards! Du som röstar har chansen att vinna presentkort på 1 000 kr hos Salming.

https://trailrunningsweden.se/awards/
5 days ago

Silva Exeed 4X gör natten till dag och din plånbok och batteri tomt.
Väldigt stark lampa drar dock väldigt mycket ström så det kräver stort batteri för att ta lite längre turer. Till löpspåret lyser den så starkt så man bländar allt och alla. Angenämt problem :) .
... Se merSe mindre

Silva Exeed 4X gör natten till dag och din plånbok och batteri tomt.
Väldigt stark lampa drar dock väldigt mycket ström så det kräver stort batteri för att ta lite längre turer. Till löpspåret lyser den så starkt så man bländar allt och alla. Angenämt problem :) .

Kommentarer på Facebook

ja den är grym! älskar min!

Testade Olight e27. Nu har jag två och 2 extrabatterier. Det finns många bra lampor. Tyvärr finns det massa mindre bra också. Svårt stt veta utan att få prova.

Jag måste dock säga att det inte är ett angenämt problem. Cyklister och löpare med starka lampor nu för tiden bländar mer än de verkar tro. Väldigt störande att springa vidare efter att man mött någon med för starkt ljus och som ej bländar av.

Själv tycker jag lite av tjusningen med mörkertrail är just att det inte är ljust som på dagen. Jag gillar svagare lampor som bara precis räcker. Typ Silvia Trail 5 (?). Framför allt när det ligger snö!

Man behöver inte ha fullt "blås" på sin "dunderlampa"...Jag brukar dimma ner den till 25% 😉 precis lagom och hållder då i över 7 timmar ;-)

Om vi ska jämföra så min första pannlampa är en från biltema som jag är väldigt förtjust i. Jättebillig, lång batteritid, bra ljus och billiga batterier man kan ta med sig enkelt i fickan om man behöver extra. Använder den frekvent fortfarande 🙂https://www.biltema.se/fritid/lampor/pannlampor/pannlampa-laddningsbar-2000040941

View more comments

7 days ago

Nån kunnig person som har koll på sånthär? Resultaten kommer från samma runda mätt med Apple Watch och Garmin Fenix 5 (med pulsband). Båda inställda på autopaus. En tisdagstrail med Aktivitus. Ganska lika i kalorier och ”Avg GAP”, men där slutar likheterna. Vilken av dessa två känns mest rimlig? ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Jag använder aldrig autopaus, blir heltokigt 😅

Jag hade gått på Garmin, rätt säker på att den generellt är en bättre klocka för att logga träning.

Intressant, har pågående jämförelser i träningsgruppen mellan olika modeller av Garmin, Polar, Suunto och numera även Coros. Lägger in i excel-tabell (ja, lätt nördigt), stående reflexion är att löparkompisen som har en Apple Watch alltid får bonusmeter 🙂 , även testat på bana, när vi körde Cooper på bana och avslutade exakt på samma tid var han 300m bakom mig, klockan sa 50m. detta är ett mönster på alla våra pass. Jämför även poolsimfunktionalitet, där är skillnaderna än värre, Garmins nyare modeller (Venu2, 945) verkar ge bra loggning även när man t.ex. tränar bara ben medan min Coros Pace2 loggar sämst av de Garmin, Polar, Suunto och Apple Watch jag fått data från (men hittills riktigt bra för löpning).

Håller med Pernilla om autopaus. Vid löpning ger det dessutom helt missvisande statistik eftersom en paus gör att kroppen hinner ladda batterierna en stund. Finns den tiden inte med i träningspasset så är det lätt att tro man är snabbare än man är 😉 När det gäller puls hade jag alla gånger litat på Garminklockan eftersom du bar pulsband, oavsett märke är det överlägset en optisk mätning. När det gäller distans är det en evigt diskuterad fråga och i 99% av fallen så anses den klocka som visar kortast distans vara del felaktiga. Kanske inte så konstigt eftersom man vill vara snabbare och orka mer 🙂 Jag resonerar som så att det absolut viktigaste är precision. Samma runda skall ge samma distans. Jag har sprungit med olika generationer Fenix i snart 7 år och en del rundor över 100 gånger med en otrolig precision, alltid inom ett 10-tal meter i distans. Med samma distans kan jag också jämföra min prestation från en gång till en annan, oavsett om det är ett par procent fel på distansen.

Ursäkta nyfiken fråga! Vad har du för VO2- Max på de olika klockorna?

View more comments

6 days ago

Reflexlöparjacka från jula. Satt som en smäck. Funkade fint i 8 minusgrader, helt vind o vattentät. Billig :) ... Se merSe mindre

Reflexlöparjacka från jula. Satt som en smäck. Funkade fint i            8 minusgrader, helt vind o vattentät. Billig :)Image attachmentImage attachment

Kommentarer på Facebook

"Andades" den? Om du förstår va jag menar 😁

Vill du länka? Hittade inte🤷‍♂️

1 week ago

Hej! Jag har två frågor:
1) någon som testat altra lone peak Mid (alltså höga skor) - funkar de att springa i snömodd?
2) vilka utländska affärer handlar ni altraskor när ni vill göra ett kap?

Tacktack

Erik
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Beror på hur du menar. De är inte vattentäta men har fäste för gaiter och under har de ”Trail claws” som fungerar bra vid traillöpning vår-sommar-höst. Går kanske att skruva i dubb (har inte testat).

Finns bluffsidor som kopierat design och logga men inte har någon koppling till Altra. Vi hittade en sådan med 50% rea, men blev misstänksamma vid betalning och kontaktade Altrarunning.se, visade sig vara ren bluff.

I samarbete med Billingen Skövd har vi tagit fram åtta förslag på trailrundor. Du hittar dem på här: trailrunningsweden.se/trails/billingen/ ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

grymt! perfekt ska dit och springa snart

Hämta fler

Poddar

Här samlar vi alla för Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden. Trevlig lyssning!

 

Nyhetsbrev

Prenumerera på våra nyhetsbrev och få tillgång till specialerbjudanden.

 

Meny

X
X