Pandemins påverkan på Skyrunning-eliten

Skomärket Merrell har satsat på att intervjua löpare i sitt eget elitteam kring hur löparna hanterat tiden under Coronapandmin.

Denisa Dragomir. Foto: Guillem Casanova

Från juli månad har trailloppen såväl i Sverige som övriga Europa varit igång igen. Elitdrottare och motionärer återvänder till startlinjerna starkare än någonsin. Över 20 nya rekord noterades vid OS i Tokyo i år och många banrekord krossades vid några av världens största trail running-tävlingar, som exempelvis vid UTMB i år, där Courtney Dwalter satte en ny rekordtid för kvinnor.

Men hur har det sett ut för elitidrottaren vid sidan av det man kan läsa i medierna? Merrell har intervjuat idrottare och mentala tränare för att ta reda på hur olika individer upplevt tiden under och efter pandemin.

Har uppehållet från tävlingar under 2020 haft en negativ eller positiv effekt på idrottares prestationer?
Koen Willems, mental coach och fysioterapeut till några av världens bästa traillöpare, förklarar:
- Det är inte så enkelt. Vi kan se två typer av elitidrottare. En typ som tagit möjlighet att använda tiden till andra intressen som exempelvis familj, vänner, fritid och arbete. En annan grupp som istället använt tiden under pandemin till att göra det motsatta - träna hårdare för att kompensera bortfallet på lopp och tävlingar.
Willems fortsätter:
– De idrottare som tog ledigt för att njuta av livet utan att tävla under 2020 återvände till loppen i år verkar göra det med mer positiv mental energi. De är lugnare och utvilade och detta återspeglas i deras prestationer. Majoriteten av de idrottare som istället tränade mer än vanligt under pandemin på grund av att de inte kunde släppa på trycket har fått skador. Vi måste komma ihåg att många professionella idrottare, förknippar sig själva som "löpare" och det utgör till stor del av hur många ser på sig själva. Tävlingar och löpning definierar hur de känner sig. Kommer inte pressen utifrån så skapar de den själva.

Willems påpekar också att det har skett en ökning av idrottare som söker mental coachning sedan pandemin på grund av fysiska skador och ångest.
– Nu när tävlingarna är tillbaka är många idrottare desperata att få bra resultat för att kompensera för förra året. Det betyder ofta att det tränas för mycket, för snabbt och för tidigt och de slutar med att de kommer till mig med skador eller för att de kämpar mentalt med dåliga resultat. Många har svårt att fokusera på ett mål och vill istället göra allt. Det finns också en ångest av att resa till tävlingar. Vissa idrottare oroar sig för risken att få viruset eller hur restriktionerna och nya regler vid evenemang kommer att påverka deras prestanda. Rädsla har en stor påverkan på energinivåerna, vilket påverkar prestationen.

Betyder det att vi har börjat tävla för tidigt?
- Inte nödvändigtvis. Här finns också fördelar. Det finns ett lugn och en känsla av frihet som kommer med att vara i bergen och i naturen som också kan minska ångest och stress. Det finns mycket mindre rädsla här än i städerna. Mitt råd till idrottare är att inte vara för hård mot sig själv. Det senaste året har varit tufft. Fokusera inte på resultat, först och främst bara på att njuta av att springa få kontakt med dina medtävlande och lagkamrater. Vi kan inte påverka allt; förlora därför inte energi på de saker du inte kan kontrollera."

För elitidrottare är det tydligt att 2021 inte har varit business as usual. Den rumänska löparen Denisa Dragomir tillhör gruppen som tog en paus under 2020 - ett beslut som kan ligga bakom fyra av hennes vinster i Skyrunner World Series 2021.
- Jag behövde en återställning och det fick jag genom ett upphåll under pandemin.”, säger Denisa Dragomir. Men även om hon haft en mycket framgångsrik säsong bakom sig, har hon fått kämpa med nya regler och förhållningssätt.
- Jag har inte fått mitt andra vaccin än så jag måste ta ett test varje gång jag åker på tävling. Jag har varit tvungen att sitta i karantän och missat tävlingar på grund av det här. Jag märker att dessa komplikationer sätter extra stress på kroppen som inte var där tidigare.

Årebaserade britten Hector Haines menar att kommit ur perioden under pandemin starkare än någonsin.
- Jag har bara tävlat i hälften av de stora loppen 2021 jämfört med 2019 på grund av osäkerhet och oförmågan att planera. Många internationella Sky Running- och fjäll-tävlingar ställdes in och sköts upp hela tiden vilket gjorde det omöjligt för mig att planera mitt år. Istället valde jag att tävla i lokala orienteringslopp eftersom det verkade mycket stabilare.

Hector Haines. Foto: Guillem Casanova

Sociala faktorn viktigast
Intressant nog är det den sociala delen av tävlandet som de aktiva saknat mest.
- Jag saknar att vara med likasinnade människor som delar samma passion och som förstår det du gör och varför du gör det, säger Georgia Tindley, Storbritanniens ledande kvinnliga trail- och skyrunningstjärna.
- Jag gillar att träna och tävla med andra som kan pusha mig. Det är också då jag presterar som bäst."

Hector Haines delar samma tanke och tror att även om tävlingarna är igång igen, minskar passionen.
– Det känns som att vi inte kan dela med oss av känslorna och ögonblicket som vi brukade. Nu måste vi dyka upp, vara socialt distanserade, bära ansiktsmasker etc.

 

Källa: Pressmeddelande från Merrell

Utvalda nyheter

Utvalda traillopp

Löparresor

Vi är sociala

Följ våra kanaler

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Helgens löpningar har varit präglade av stark vind... lördagspasset på 21km gick runt Vänersborg. chasan följde med en bit på vägen.
Söndagens pass sprangs ihop med friskvardslanken för suicidezero
Kul att träffa löpare en inte sett på ett tag.
I morrn är det måndag.

#vargönstrailrun #suicidezero #trailrunning #trailrunningsweden #umarasports #blioslagbar #friskissvettisvbg
...

From 🎥 :runningterritory
i love you 😊
👉 Follow runningmetag⠀
👫 Tag a friend⠀
�⁠🎁 Shop for Lovers 👉 Link in my bio!
-
-
-
-
#justkeeprunning #runningtime #runningbuddies #runningismytherapy #skyrunning #runningday #runningfitness #runningphotos #runningismylife #endurancerunning #runningadventures #runningroom #runningselfie #runningforweightloss #runninglifeinspiration #runningisfun #runningonthebeach #runningadventure #runningkids #runningbiji #runningtraining #crosscountryrunning #runningtogether #barefootrunning #runningmemes #virtualrunning #runningdiary #alwaysrunning #trailrunningsweden #runningirls
...

BOOM. We’re beyond excited to have collaborated with paucapell, winner of UTMB, to bring you a NEW Vert.run training plan—dropping tomorrow. 🔥STAY TUNED. ...

Solen värmde inte idag #älskaåre ...

Trailsnack

Vårt diskussionsforum på Facebook

 

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
4 days ago

Jag springer ensam i skogen. Mitt ”överlevnadskit” nu på vintern (i Göteborg, så måttlig kyla) kommer bestå av väska med
-tunn dunjacka
-torr underställströja
-torra strumpor plus plastpåsar. Påsarna om skorna är blöta, då bli jag inte blöt igen med en gång
-dunkjol
-lampa (är det mörkt har jag lampan på huvudet 😬)
-foliefilt/räddningsfilt
-extra vantar

Vad mer är bra att ha med? Linda, plåster, powerbank, chokladkaka osv. Hjälp mig packa.

Jag räknar med att kunna linka till räddning eller bli hämtad av räddningstjänsten inom max 2 timmar och jag är självklart inte risktagande eller oförsiktig. Tänker att det är bra att vara förberedd och samtidigt vänja mig vid att springa m saker i väskan.
Bättre att vara förberedd och aldrig behöva sakerna än tvärt om. Och det ger möjlighet att eventuellt hjälpa andra också.
... Se merSe mindre

Jag springer ensam i skogen. Mitt ”överlevnadskit” nu på vintern (i Göteborg, så måttlig kyla) kommer bestå av väska med 
-tunn dunjacka
-torr underställströja
-torra strumpor plus plastpåsar. Påsarna om skorna är blöta, då bli jag inte blöt igen med en gång
-dunkjol
-lampa (är det mörkt har jag lampan på huvudet 😬) 
-foliefilt/räddningsfilt 
-extra vantar

Vad mer är bra att ha med? Linda, plåster, powerbank, chokladkaka osv. Hjälp mig packa. 

Jag räknar med att kunna linka till räddning eller bli hämtad av räddningstjänsten inom max 2 timmar och jag är självklart inte risktagande eller oförsiktig. Tänker att det är bra att vara förberedd och samtidigt vänja mig vid att springa m saker i väskan. 
Bättre att vara förberedd och aldrig behöva sakerna än tvärt om. Och det ger möjlighet att eventuellt hjälpa andra också.

Kommentarer på Facebook

Bars, gel, strumpor, tröja, första förband, telefon och påsar har jag med mig😄och papper

Ullstrumpor!!! Man blir inte kall även om dom blir blöta.

Extra lampa är gott om den andra sluta funka.. kan bli jäkligt mörkt.

Berätta för närstående om var du tänker springa och när du tror du är tillbaka. En räddningsfilt har jag med mig, känns tryggt.

Engångs värmekuddar för hand och fot är inte dumt. Tar inte mkt plats. Guld värda om man blir stilla en längre tid eller bara blir blöt på rundan

Klokt. Använder också live track genom Garmin

Om du är nöjd med det du har tänker jag att du kanske kunde lägga till visselpipa, liten pannlampa i reserv förutom den du redan har om du är ute när det är/kan bli mörkt och ett första förband.

Något smärtstillande är inte fel.

Skriver också under på dubbla lampor. Pannlamporna kan vara lite luriga i kyla och tokigt om den man har på huvudet lägger av mitt i en kolsvart skog. Sedan tycker jag en tjockare mössa är guld värt som nödplagg, särskilt om man springer med buff. Slår också ett slag för "nödproviant". Man får upp kroppsvärme genom att äta lite, så allt från energibars eller lite nötter eller bara en godispåse är bra i bagaget.

Visselpipa, vevdriven ficklampa, kompass👍

Jag har nån slags pipa som ser ut som en hund visselpipa som ska höras på väldigt långt håll och en kompass.

Tror du fått med det mesta... kanske lägga till godispåse, visselpipa och en kompressionslinda, tar minimalt med plats och kan göra skillnaden på att kunna linka sig fram eller inte om en fotskada skulle vara framme.

Bivacksäck är bättre än nödfilt.

Prova gaiters. Suveränt på vintern. Sitter få in snö i skorna så de håller sig torra mycket längre.

Gasbinda för att göra tryckförband, samt SOS-appen i telefonen för att enkelt kalla på akuthjäp inkl. skicka position har jag alla årstider. Samt försvarsmojäng med högt ljud och "pepparspray" med rödfärg. Känns skönt att ha något att ta till när man är ensam i skogen. Så här års fryser den väl till is förstås ...

oj vad avancerade ni är. Jag har förmodligen underskattat alla risker. Själv brukar jag vara noga med att ta med lampa om jag ska springa på eftermiddagen då jag har en tendens att underskatta hur länge jag är ute nu under vintern, men annars inget extra med mig jämfört med en kortare runda på sommaren. Om jag startar mitt pass i mörker har jag alltid en reservlampa med mig om den ena lägger av. Hände faktiskt en gång att ena lampan slocknade så var skönt att kunna ta sig ut ur skogen utan problem!

Mobiltelefon torde vara hög prio.

Beror kanske även en hel del hur långa sträckor du kör...

View more comments

Rösta på Årets Traillöpare och Årets Prestation i Trailrunning Sweden Awards! Du som röstar har chansen att vinna presentkort på 1 000 kr hos Salming.

trailrunningsweden.se/awards/
... Se merSe mindre

Rösta på Årets Traillöpare och Årets Prestation i Trailrunning Sweden Awards! Du som röstar har chansen att vinna presentkort på 1 000 kr hos Salming.

https://trailrunningsweden.se/awards/
5 days ago

Silva Exeed 4X gör natten till dag och din plånbok och batteri tomt.
Väldigt stark lampa drar dock väldigt mycket ström så det kräver stort batteri för att ta lite längre turer. Till löpspåret lyser den så starkt så man bländar allt och alla. Angenämt problem :) .
... Se merSe mindre

Silva Exeed 4X gör natten till dag och din plånbok och batteri tomt.
Väldigt stark lampa drar dock väldigt mycket ström så det kräver stort batteri för att ta lite längre turer. Till löpspåret lyser den så starkt så man bländar allt och alla. Angenämt problem :) .

Kommentarer på Facebook

ja den är grym! älskar min!

Testade Olight e27. Nu har jag två och 2 extrabatterier. Det finns många bra lampor. Tyvärr finns det massa mindre bra också. Svårt stt veta utan att få prova.

Jag måste dock säga att det inte är ett angenämt problem. Cyklister och löpare med starka lampor nu för tiden bländar mer än de verkar tro. Väldigt störande att springa vidare efter att man mött någon med för starkt ljus och som ej bländar av.

Själv tycker jag lite av tjusningen med mörkertrail är just att det inte är ljust som på dagen. Jag gillar svagare lampor som bara precis räcker. Typ Silvia Trail 5 (?). Framför allt när det ligger snö!

Man behöver inte ha fullt "blås" på sin "dunderlampa"...Jag brukar dimma ner den till 25% 😉 precis lagom och hållder då i över 7 timmar ;-)

Om vi ska jämföra så min första pannlampa är en från biltema som jag är väldigt förtjust i. Jättebillig, lång batteritid, bra ljus och billiga batterier man kan ta med sig enkelt i fickan om man behöver extra. Använder den frekvent fortfarande 🙂https://www.biltema.se/fritid/lampor/pannlampor/pannlampa-laddningsbar-2000040941

View more comments

7 days ago

Nån kunnig person som har koll på sånthär? Resultaten kommer från samma runda mätt med Apple Watch och Garmin Fenix 5 (med pulsband). Båda inställda på autopaus. En tisdagstrail med Aktivitus. Ganska lika i kalorier och ”Avg GAP”, men där slutar likheterna. Vilken av dessa två känns mest rimlig? ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Jag använder aldrig autopaus, blir heltokigt 😅

Jag hade gått på Garmin, rätt säker på att den generellt är en bättre klocka för att logga träning.

Intressant, har pågående jämförelser i träningsgruppen mellan olika modeller av Garmin, Polar, Suunto och numera även Coros. Lägger in i excel-tabell (ja, lätt nördigt), stående reflexion är att löparkompisen som har en Apple Watch alltid får bonusmeter 🙂 , även testat på bana, när vi körde Cooper på bana och avslutade exakt på samma tid var han 300m bakom mig, klockan sa 50m. detta är ett mönster på alla våra pass. Jämför även poolsimfunktionalitet, där är skillnaderna än värre, Garmins nyare modeller (Venu2, 945) verkar ge bra loggning även när man t.ex. tränar bara ben medan min Coros Pace2 loggar sämst av de Garmin, Polar, Suunto och Apple Watch jag fått data från (men hittills riktigt bra för löpning).

Håller med Pernilla om autopaus. Vid löpning ger det dessutom helt missvisande statistik eftersom en paus gör att kroppen hinner ladda batterierna en stund. Finns den tiden inte med i träningspasset så är det lätt att tro man är snabbare än man är 😉 När det gäller puls hade jag alla gånger litat på Garminklockan eftersom du bar pulsband, oavsett märke är det överlägset en optisk mätning. När det gäller distans är det en evigt diskuterad fråga och i 99% av fallen så anses den klocka som visar kortast distans vara del felaktiga. Kanske inte så konstigt eftersom man vill vara snabbare och orka mer 🙂 Jag resonerar som så att det absolut viktigaste är precision. Samma runda skall ge samma distans. Jag har sprungit med olika generationer Fenix i snart 7 år och en del rundor över 100 gånger med en otrolig precision, alltid inom ett 10-tal meter i distans. Med samma distans kan jag också jämföra min prestation från en gång till en annan, oavsett om det är ett par procent fel på distansen.

Ursäkta nyfiken fråga! Vad har du för VO2- Max på de olika klockorna?

View more comments

6 days ago

Reflexlöparjacka från jula. Satt som en smäck. Funkade fint i 8 minusgrader, helt vind o vattentät. Billig :) ... Se merSe mindre

Reflexlöparjacka från jula. Satt som en smäck. Funkade fint i            8 minusgrader, helt vind o vattentät. Billig :)Image attachmentImage attachment

Kommentarer på Facebook

"Andades" den? Om du förstår va jag menar 😁

Vill du länka? Hittade inte🤷‍♂️

1 week ago

Hej! Jag har två frågor:
1) någon som testat altra lone peak Mid (alltså höga skor) - funkar de att springa i snömodd?
2) vilka utländska affärer handlar ni altraskor när ni vill göra ett kap?

Tacktack

Erik
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Beror på hur du menar. De är inte vattentäta men har fäste för gaiter och under har de ”Trail claws” som fungerar bra vid traillöpning vår-sommar-höst. Går kanske att skruva i dubb (har inte testat).

Finns bluffsidor som kopierat design och logga men inte har någon koppling till Altra. Vi hittade en sådan med 50% rea, men blev misstänksamma vid betalning och kontaktade Altrarunning.se, visade sig vara ren bluff.

I samarbete med Billingen Skövd har vi tagit fram åtta förslag på trailrundor. Du hittar dem på här: trailrunningsweden.se/trails/billingen/ ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

grymt! perfekt ska dit och springa snart

Hämta fler

Poddar

Här samlar vi alla för Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden. Trevlig lyssning!

 

Nyhetsbrev

Prenumerera på våra nyhetsbrev och få tillgång till specialerbjudanden.

 

Meny

X
X