Pryltest - Salomon Ultraglide

Förra månadens förkylning slutade som bekant i två par nya skor, Salomon Ultraglide och Adidas Terrex Agravic Ultra. En riktig hit och ett ordentligt sneköp visade det sig! Min karriär...

23 november, 2021 |

Förra månadens förkylning slutade som bekant i två par nya skor, Salomon Ultraglide och Adidas Terrex Agravic Ultra. En riktig hit och ett ordentligt sneköp visade det sig!

Min "karriär" som traillöpare började i ett par Salomonskor och sprang mitt första Fjällmaraton i ett annat par men som så många andra förälskelser så dog denna ut och vi gled ifrån varandra. Men med Ultraglide börjar känslorna komma tillbaka!

Ultraglide är ingen traditionell sko från Salomon utan deras första riktiga maxdämpade sko. Sulan är som synes väl tilltagen, enligt Salomon 38-32mm och ett drop på 6mm. Fullt i klass med andra maxdämpade skor från Hoka och Altra.

Tåboxen är generös sett till Salomons övriga modeller men inget i klass med Altras skor till exempel.

I storlek 44 2/3 väger Ultraglide in på 301 gram per sko, fullt acceptabelt för en sko i denna kategori.

Ovandelen är i 3D mesh som ska ge maximal ventilering men där kan jag inte hålla med. Jag upplever Ultraglide som väldigt varm trots allt. Hälpartiet är mjukt och hälen sitter bra. Mängden dämpning är på gränsen till överdriven

Tåpartiet är bra förstärkt för oss som inte alltid kommer ihåg att lyfta ordentligt på fötterna.

Salomon fortsätter med sina gamla beprövade Quicklace-snören och jobbet blir gjort på ett bra sätt. Inte fullt lika bra som skor med BOA-spänne men ändå smidigare än skosnören. Den lilla fickan för snöret är aningens tight och det upplevs som lite bökigt att få in grejerna men när allt väl är på plats, då stannar det där tills man önskar annat!

Maximal dämpning och en grovmönstrade sula är en ekvation som sällan går ihop. Ultraglide har 4mm dubbar och det är nog på sommaren helt optimalt. Man kan tänka sig att dessa skor verkligen kommer till sin rätt i långa lopp i alperna, helst under klarblå himmel och strålande sol.

Att springa med Ultraglide på leriga stigar, blöta spänger eller våta bergshällar och samtidigt kräva grepp är att begära alldeles för mycket. Såhär i hösttider är greppet snudd på obefintligt och lämnar man motionsspårets trygga underlag och ger sig ut på stigarna så får man hålla tungan rätt i munnen.

Precis som många andra skor från 2021 så är sulorna lite böjda för att ge en lite mer framåtdrivande känsla i löpsteget, om det hjälper har jag inte märkt av än men benen känns fräscha under längre pass, antagligen på grund av en kombination av detta och dämpningen.

Så den stora frågan är om Salomon Ultraglide kommer ta sig in på min topp tre-lista för 2021? Nej, dessvärre inte men topp fem, absolut! Däremot har dom tagit en plats i skorotationen och det kommer bli många fler rundor tillsammans. Inför nästa års ultralopp kommer Ultraglide absolut finnas med bland alternativen!


Oklart om det blir en fortsättning med det andra paret, Adidas Terrex Agravic Ultra. Adidas stora nyhet i somras för bergsultror, med kolfibersula. Även om det var känt innan jag köpte dessa att det skulle krävas en del tid för att få dom att mjukna så är de så jäkla hårda att fötterna har gjort ont i flera dagar efter användning, fortsättning följer alltså!

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X