Har han Instagrams vackraste löpsteg? Snyggt och vägvinnande är det i alla fall. Och nu tar Alexander Holmblad sig an Hoka Torekov-Båstad.
– Hoka Torekov-Båstad har stått på vår bucketlist, mycket tack vare min fästmö Hanna som kommer från Helsingborg. Hon har visat mig trakterna och gjort reklam för loppet. Vi blev faktiskt ett par i Båstad, så det blir kul att springa där nu.
3.49 på 1500 meter och 30.30 på 10 km. Alexander Holmblad har gjort fina tider på bana och väg. Men det är på stigarna han trivs som bäst.
– Skillnaden jämfört med bana och väg är att det är så mycket annat att tänka på. Det är mer underhållande och extremt kul. När jag tittar på startfältet i Hoka Torekov-Båstad får jag puls direkt. Jag tror att jag kommer att lära mig mycket i det här loppet. Ärligt talat så vet jag inte hur man genomför ett perfekt traillopp. Men failure is always an option, ler Alexander.
Planen är att inte gå ut för hårt i början.
– För mig är upplägget kritiskt, jag får inte bränna ut mig för tidigt, inte vara knäckt när jag går in i andra halvan av loppet. 21 km är långt för mig och det är en komplex banprofil. Här blir det kuperat och tekniskt, vilket innebär att jag är ute längre tid än i en halvmara på asfalt.
Alexanders mamma gick bort i slutet av förra året efter en längre tids sjukdom. En mycket tung tid för familjen.
– Mamma älskade löpning och träning, det ger mig styrka i min träning. Jag känner mig nära henne när jag springer. Jag har funnit mening i träningen under den här tiden, det har hjälpt mig att rensa tankarna. Nu känner jag en vilja att utvecklas, att lägga upp en träningsplan och sätta mål. Det är ju så kul att träna och tävla.
Sedan ett par år ingår Alexander i Crafts elitteam.
– Nu ska jag gå in för att bli en riktig del av teamet. Jag har varit ute ur gamet och vill in igen. Vi ska på läger på Madeira i mars och jag kommer att följa med gänget på tävlingar under året. Det finns gott om förebilder i teamet, jag ska ta rygg på dem och lära mig. Jag tänker långsiktigt.
Stockholmaren bor nu i Varberg medan han slutför sin utbildning till civilingenjör i samhällsbyggnad.
– Det är vackra naturmiljöer här, en vildare natur än i Stockholm. Den mesta träningen bedriver jag själv men jag springer vissa mängdpass med min sambo, ofta i Åkulla bokskogar. När det kommer till kvalitet kör jag mest tröskel, ofta på band – till exempel 7-8 st 6 minutare. Tidigare brände jag faktiskt ut mig med dubbla dubbeltrösklar, så det låter jag bli nu. Nu är målet att träna hållbart och långsiktigt. I år siktar jag på att springa en ultra på cirka 45 km och genomföra den väl. Det kommer att bli någon vanlig halvmara och marathon på väg också. Trail är roligast att träna och jag vill ju tävla i det jag tränar.
– Min styrka som löpare är att jag är naturligt snabb, den har jag kvar från min tid som medeldistansare. Jag är avslappnad i höga hastigheter och kan springa avspänt. Mina styrkor inom trail har jag inte koll på än, det krävs lite annat där. Men jag kör mycket backe och vill tro att jag är bra på det.
– Jag är sugen på fler lopp i Trailrunning Sweden Trailtour, det är ett kul koncept och att avsluta med en jaktstart på finalen är ju jätteroligt. Jag tränade med Anders Fox i Spårvägen tidigare, jag har blivit inspirerad av hans fina tour 2022 där han slutade tvåa i totalen. Kulturen runt traillöpingen är levande, jag gillar den. Jag påminns om att jag gör det här för att det är kul. Känner glädje och ser fram emot loppen, och jag vet att varje lopp jag springer ger mig nya lärdomar.