De svenska hoppen i Trail-EM

Franska Annecy är skådeplatsen för EM i traillöpning som inleds nu på fredag. En stark svensk trupp är laddad för att ta sig an de kuperade banorna i alpregionen. – På...

Franska Annecy är skådeplatsen för EM i traillöpning som inleds nu på fredag. En stark svensk trupp är laddad för att ta sig an de kuperade banorna i alpregionen.
– På herrarnas vertikal blir det jättespännande i lagtävlingen och det är jätteroligt att vi har ett lag på trail på damsidan och flera tävlande varje dag under mästerskapet, säger landslagsledaren Karl Avedal (bilden nedan).

Emelie Forsberg och Petter Engdahl var åtta respektive tia på 45 km distansen i fjolårets VM i österrikiska Innsbruck. Nu väljer de att satsa på kortare distanser, Emelie springer Up and Down loppet över 16 km och Petter fokuserar på Uphill-distansen.

– Det ska bli jättekul! Är väldigt glad att min placering på VM ifjol gav mig chansen att vara med i år igen, så klart med dialog kring hur min form är, hur vintern varit och vad som skulle motivera mig. Jag har länge velat springa den klassiska mountain running distansen Up and Down och kände att nu är det en bra tid för det. Jag gillar ju verkligen kortare tävlingar också, där man få gå all out från start. Jag hoppas kunna klara topp 10, även om konkurrensen är väldigt hård i dessa lopp, säger Emelie.

– Jag ser fram emot EM och att springa för Sverige igen. Jag har kommit tillbaka bra efter Canyons By UTMB och ser fram emot att löpa lite kortare lopp. Det blir bara Vertikalen för mig då jag känner att det är loppet jag har störst chans på och det passar in bäst i min träning mot Western States 100. Jag känner mig stark och i bra form, och vill vara med och slåss om medalj, säger Petter.

Förra årets stjärnskott i trail-Sverige, Martin Nilsson, tog två medaljer på EM i skyrunning ifol. Nu väljer han att springa vertikalen och Up and Down.
– Bara att bli uttagen i landslaget tillsammans med det här starka laget var jättestort för mig! Det känns häftigt att få stå på startlinjen tillsammans med flera riktiga världsstjärnor. För min del är det första gången på ett stort internationellt mästerskap, så det blir ett bra tillfälle att samla värdefulla erfarenheter. Jag var och provlöpte banorna för drygt en månad sedan, så jag vet ungefär vad som väntar. Jämfört med Up & Down på VM så är det mer tekniska stigar, så det känns kul. Sedan är det inte riktigt distanser som någon av oss är bäst på, men desto mer spännande ska det bli! Jag ser det som två separata tävlingar, vissa länder har också tagit ut olika löpare till de två loppen, så jag kommer inte att spara mig någonting på vertikalen. Det som blir annorlunda är att jag direkt efter målgång behöver skifta fokus till nästa lopp och få till en optimal återhämtning. Uttagningskriterierna till mästerskapet är ju att ha en rimlig chans till placering topp 20, så det finns väl med någonstans i bakhuvudet. Utöver det försöker jag att inte tänka så mycket resultat, utan hoppas på att göra bra insatser som jag är nöjd med och kunna njuta av upplevelsen, säger Martin.

Även Anastasia Denisova Thor, Oscar Claesson och Linus Hultegård dubblerar med Vertikal och Up and Down.

– Jag gjorde en Haglunds häl operation i april förra året och har inte tävlat speciellt på 1,5 år. Nu känner jag mig ganska bra grundtränad och i bra form. De senaste veckorna har jag fått balansera med lite känningar, men jag hoppas att de inte kommer att påverka formen så mycket under tävlingarna. Det känns superkul att vara med på EM! Faktum är att jag inte har tävlat mycket i trail på internationell nivå, det innebär att jag inte har någon målsättning gällande placering utan jag vill njuta av banorna och försöka göra det jag kan. För mig känns det bara härligt att tävla igen och att få vara med i så konkurrenskraftiga lopp. Varje placering blir som en bonus. Det jag kan lova är att jag kommer le mest av alla när vi står på startlinjen, säger Anastasia.

– Det känns naturligtvis väldigt kul och ärofyllt att få representera Sverige i ett mästerskap till. Detta år har upplägget inför mästerskapet varit annorlunda jämfört med förra året. Jag har varit i Spanien i fyra veckor på kombinerad semester och träningsläger. Dessförinnan var jag två veckor i Asien där jag sprang två lopp i Golden Trail World Series. Inför loppen i Asien kände jag mig i väldigt bra form vilket även visade sig stämma i säsongsöppningen, Hoka Torekov Båstad. Jag kunde dock inte konkurrera om topp tio-placeringarna då jag framförallt kände att jag saknade höjdmetrar i benen. Här i Spanien finns det gott om berg, vilket jag utnyttjat till fullo. Det är dock svårt att uttala sig om formen, då jag inte har samma erfarenhet av ren träning i bergen. Träningen har flutit på att väldigt bra, frånsett ett ganska ordentligt fall för drygt en vecka sedan som resulterade i ett par brutna revben. Sedan dess har löpningen varit smärtsam men jag hade ett väldigt fint träningsblock på två veckor innan fallet. Målsättningen inför EM är att spänna bågen och satsa. Jag vet att det kommer vara ett osedvanligt bra startfält, men jag ska försöka att springa utan respekt och sikta på topplaceringar. Jag tror att distanserna kommer att passa mig ganska bra för närvarande, då jag har svårt att få till längre pass på grund av familjesituationen, säger Linus.

– Det kommer att bli riktigt svettiga race med väldigt tuff konkurrens. Sverige kommer dit med riktigt starka lag, det är väldigt kul att få vara en del av detta och jag tror att vi har stora chanser att placera oss högt upp. Varje placering och sekund kommer att vara viktig, så jag förbereder mig mentalt på att ge allt hela vägen in över mållinjen, säger Oscar.

Damerna springer ultra
På det klassiska trailloppet över 62 km och 3 600 höjdmeter blir det ett starkt svenskt lag bestående av sjuksköterskor.

Barbro Fjällstedt Oljans har visat fin form i Outnorth Trailtour i vår med två raka segrar, senast i helgen.
– Jag ser det som en ära och ett fantastiskt äventyr att få delta i EM. Det var ingenting som jag hade förväntat mig och har därför inte kunnat förbereda mig utifrån vad som väntar. Jag hoppas genomföra loppet på bästa vis utifrån var kropp och psyke är nu, säger hon.

Rutinerade Johanna Gelfgren sprang VM ifjol, men hade inte en bra dag då. Nu har hon kunnat förbereda sig för loppet under en längre tid.
– Jag har haft en bra träningsperiod och tyckt det känts bra för det mesta, förutom lite nu i slutet. Var kul att vara nere på plats och kolla delar av banan. Min målsättning är att jag ska kunna ta i som jag vill och förhoppningsvis nå ett resultat som jag känner är rimligt för min nuvarande nivå. Om jag kommer 23:a i världen på en medioker dag, så hoppas jag att det jag ska bli betydligt bättre än så en bra dag! Så nu är det bara att komma in en i fin känsla igen sista veckan innan benen ska få vila upp sig. Så kul att vi blir ett lag på damsidan, två sjuksköterskor och en snart-sjuksköterska (jag själv), säger Johanna.

Malin Barrulf har fina meriter från ultralopp.
– Det blev klart med uttagningen ganska nyligen så jag har inte funderat jättemycket på målsättningen ännu, utan mer försökt lösa allt det praktiska runt omkring. Men det är så klart en stor ära att få springa i blågult och få dela upplevelsen med de andra starka svenska tjejerna och killarna. Min största förhoppning med loppet är att komma i mål och känna att jag fått ut precis allt jag har i kroppen för dagen. Det ska bli sjukt häftigt, jag ska försöka njuta och lära så mycket jag bara kan på vägen!

Foto: Transgrancanaria

Programmet
31 maj Uphill/Vertikal: 980 höjdmeter avverkas på 7,6 km
1 juni Trail: 58 km med 3 500 höjdmeter
2 juni Up and Down (Mountain Classic): 16 km med 960 höjdmeter
På varje distans tävlar man individuellt och i lag där tre personer räknas in.

Truppen
Malin Barrulf, Trail 60 km
Anastasia Denisova Thor, Uphill och Up and Down
Barbro Fjällstedt Oljans, Trail 60 km
Emelie Forsberg, Up and Down
Johanna Gelfgren, Trail 60 km

Oscar Claesson, Uphill och Up and Down
Petter Engdahl, Uphill
Linus Hultegård, Uphill och Up and Down
Martin Nilsson, Uphill och Up and Down

Du följer hur det går för våra svenska löpare på Trailrunning Swedens Instagram: @trailrunningswe

Utvalda nyheter

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Swedens Shop

Vi är sociala

At lunch I did interval training.

It was not warm when I started the transport run and not in the beginning of the intervals either but then it changed.

Quite tough today, would have been better to have the water bladder with me.

The week’s interval training:

Warm Up:
5 min

Intervals:
1-2-3-4-3-2-1 min with rest half time, finished with 4x30s flat

4 min was the toughest and then the 3 min after that

Cool Down:
5 min
Needed to walk part of it

Transport Run home was also some walking

Distance: 5.66K, pace: 6’43 /km, time: 38’04 min

#happyrunner #asphaltproject #altratorin7 #runpainfree #trailrunningsweden #runmorewalkless #stayinjuredfree #intervaltraining #intervals #seventhsealpreparation #torekovswimrunpreparation

At lunch I did interval training.

It was not warm when I started the transport run and not in the beginning of the intervals either but then it changed.

Quite tough today, would have been better to have the water bladder with me.

The week’s interval training:

Warm Up:
5 min

Intervals:
1-2-3-4-3-2-1 min with rest half time, finished with 4x30s flat

4 min was the toughest and then the 3 min after that

Cool Down:
5 min
Needed to walk part of it

Transport Run home was also some walking

Distance: 5.66K, pace: 6’43 /km, time: 38’04 min

#happyrunner #asphaltproject #altratorin7 #runpainfree #trailrunningsweden #runmorewalkless #stayinjuredfree #intervaltraining #intervals #seventhsealpreparation #torekovswimrunpreparation
...

0 0
BOKA TRANSPORT TUR & RETUR ÖRNSKÖLDSVIK RESECENTRUM - ATEA TRAILÖVIK PÅ TÄVLINGSDAGEN🚍

Gå in på vår hemsida www.ateatrailovik.se och scrolla ner lite. Där hittar du länken för att boka under "TRANSPORT TOR RESECENTRUM". Länk finns även i bio👆

Vi anpassar avfärd från resecentrum och återresa från tävlingen så långt det går för att passa tåg- och busstider. Vi meddelar dig som bokat transport exakta tider och mer information via mejl när det närmar tävlingsdagen.

Kostnad 100 kr/person (tur & retur ingår). Betalas med swish vid påstigning vid resecentrum.

Har du funderingar? Tveka inte att höra av dig via mejl till info@trailovik.se

Varmt välkommen!😀
.
.
.
#trailovik #trailövik #ateatrailovik #ateatrailövik #atea #skogslöparna #skogsloparna #outnorthtrailtour outnorth trailrunningswe #mycklingberget #åsberget #svarttjärn #skog #forest #berg #trailrunning #running #trail #traillöpning #truetrail #naturupplevelse #upplevelse #övik #högakusten #highcoast #löpning #trailrunningsweden #challengeyourself #challenge icebugofficial #icebugsinaction #intersportörnsköldsvik

BOKA TRANSPORT TUR & RETUR ÖRNSKÖLDSVIK RESECENTRUM - ATEA TRAILÖVIK PÅ TÄVLINGSDAGEN🚍

Gå in på vår hemsida www.ateatrailovik.se och scrolla ner lite. Där hittar du länken för att boka under "TRANSPORT TOR RESECENTRUM". Länk finns även i bio👆

Vi anpassar avfärd från resecentrum och återresa från tävlingen så långt det går för att passa tåg- och busstider. Vi meddelar dig som bokat transport exakta tider och mer information via mejl när det närmar tävlingsdagen.

Kostnad 100 kr/person (tur & retur ingår). Betalas med swish vid påstigning vid resecentrum.

Har du funderingar? Tveka inte att höra av dig via mejl till [email protected]

Varmt välkommen!😀
.
.
.
#trailovik #trailövik #ateatrailovik #ateatrailövik #atea #skogslöparna #skogsloparna #outnorthtrailtour outnorth trailrunningswe #mycklingberget #åsberget #svarttjärn #skog #forest #berg #trailrunning #running #trail #traillöpning #truetrail #naturupplevelse #upplevelse #övik #högakusten #highcoast #löpning #trailrunningsweden #challengeyourself #challenge icebugofficial #icebugsinaction #intersportörnsköldsvik
...

4 0
5km formcheck i 4,37 tempo. Över förväntan och inga känningar i min tidigare överansträngda sätesmuskel 👌💪
.
.
#running #Runner #runnershigh #instarunners #runnersofinstagram #runnersworldswe #run4world #runforfun #runnerslife #runfree #runningtime #trailrunningsweden

5km formcheck i 4,37 tempo. Över förväntan och inga känningar i min tidigare överansträngda sätesmuskel 👌💪
.
.
#running #Runner #runnershigh #instarunners #runnersofinstagram #runnersworldswe #run4world #runforfun #runnerslife #runfree #runningtime #trailrunningsweden
...

38 3

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går hon på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Nyhetsbrev

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X