3 saker att tänka på när du går från trail till ditt första Obstacle Course Race

Är du en trail-löpare som ska våga dig på ditt första OCR (Obstacle Course Race) i år? Här kommer några generella tips och trix du bör känna till. 1. Förbered...

4 april, 2017 |

Är du en trail-löpare som ska våga dig på ditt första OCR (Obstacle Course Race) i år? Här kommer några generella tips och trix du bör känna till.

1. Förbered dig på att vara oförberedd

När du springer ett trail-lopp så vet du oftast på ett ungefär vad du ger dig in på. 10 km trail är 10 km trail liksom. Men hinderbaneloppen är ofta lite mer luriga. Det ligger i sportens natur att det bjuds på överraskningar så som extra många hinder eller att löpdistansen kan vara några kilometer längre än annonserat. Känner du igen dig som en person som har kontrollbehov så måste du göra dig beredd på att allt inte kommer bli som du tänkt dig.

2. Träna på att bryta din löparrytm

Skogen bjuder ibland på extremt kuperad terräng och är du inbiten traillöpare eller gammal orienterare så är du van med att din löparrytm störs av terrängen. MEN, hinderbanelopp bjuder trots allt på en extra utmaning då du måste klättra och aktivera hela kroppen vid de flesta hinder. Du kommer få pulspåslag utan dess like. Det måste du börja vänja din kropp och ditt löpsteg för.

Tävlingssimulering

Innan ditt första OCR så rekommenderar jag att du kör ett par så kallade tävlingssimuleringspass. Det kan se ut lite som du känner för men jag brukar försöka springa 300–800 meter och sedan stanna för att göra burpees eller chin-ups om du har tillgång till det. Utan att vila efter genomförd övning spring sedan vidare 300–800 meter till och repetera proceduren 8–10 gånger. Detta är ett mycket effektivt sätt att vänja kroppen och huvudet med det annorlunda flåset och störningen av löprytmen.

3. Satsa främst på att ha kul första gången.

Att springa OCR är en upplevelse utöver det vanliga. Jag gissar att du som besökare av trailrunningsweden ändå är en inbiten trail-löpare och många av er gillar säkert tävlingsmomentet. Men första gången du springer ett OCR så rekommenderar jag att du släpper tävlingsinstinkten och bara försöker ta in så mycket som möjligt av upplevelsen och upplägget. Se din första tävling som en chans att lära dig, för det är mycket som kommer att vara nytt.

Dive right in!

Har du ännu inte testat att springa OCR ännu så rekommenderar jag att du anmäler dig till ett lopp med en gång. De större tävlingserierna som Tough Viking och Toughest bjuder givetvis på en särskild upplevelse i sig men räds inte de mindre tävlingarna också. Det är oftast precis lika roligt och dessutom chans till mindre köer på mindre lopp.


Framöver planerar jag bland annat skriva om mina egna upptåg på säsongens OCR-lopp och jag filar just nu på en fullständig tips-guide om hur du klarar av alla hinder på Tough Viking Stadion i maj.

Vill du ha mer tips och inspiration från OCR-världen så måste jag också tipsa om att lyssna på min podcast OCRpodden – en podcast om att tävla och träna hinderbana. Jag och min kompis Andreas gör reportage från tävlingar, intervjuar spännande atleter och snackar träningstips för hinderbanan. Den finns att lyssna på i din podcastapp – sök bara på OCRpodden – eller så kan du lyssna direkt via vår hemsida. Mycket nöje!

Mig hittar du på instagram under @johan.ocrpodden – skriv gärna en kommentar eller ett meddelande till mig om vad du vill att jag skriver mer om.

 

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X