André taggad inför 2018 års säsong

Andé Jonsson i Storlien City. Här lägger han grunden för att vara en av de starkaste löparna i Skyrunning-serien.

Han är rankad trea i Skyrunning-seriens extreme-klass efter 2017 och blev 22:a vid VM i Ultratrail. Efter en fjolårssäsong där han gjorde flera av karriärens bästa resultat blickar André Jonsson fram emot ett ännu bättre 2018.

Åre, en vintermetropol med skidåkning och vinterturism som gör att bygden lever upp. Restauranger, uteliv och liftköer. Vi lämnar jippot och tar bilen längs E14 mot norska gränsen. Cirka fem mil senare, precis innan gränsen, viker vi av vid den lilla byn Storlien. Vi har bokat in en lunch med en av Sveriges starkaste ultralöpare – André Jonsson.

André möter oss strax utanför sitt lägenhet mitt i byn. Vi är nästan på kalfjället och har vyer över mäktig natur. På väg in till lunchrestaurangen hejar vi på flera bybor, alla verkar känna André. Inte så konstigt visar det sig, byn har bara 40 fasta invånare.

Järnvägen går rakt genom Storlien, André påpekar att det nuförtiden är allt färre tåg som stannar här. I alla fall tågen från Sverige. Över 90 procent av alla turister i Storlien är norrmän. Förutom skidåkningen roar norrmännen sig med att shoppa mat, godis och läsk till fyndpriser.

På väg till Madeira

André har bara varit hemma två dagar efter ett ledaruppdrag för Skimo-landslaget på världscuptävlingar i Schweiz och Andorra. Dagen efter bär det av på nytt, denna gång för ett två veckor långt träningsläger på Madeira. Ett ställe som han gillar och åker till för tredje året i rad.
– Jag hoppas på att komma igång med riktigt bra träning där nere. Det var en lång och intensiv säsong 2017, det har tagit tid för mig att återhämta mig och få kroppen att komma ikapp helt.

Under 2017 satsade André hårt på Skyrunning-serien, under sommaren och hösten sprang han flera långa och tuffa lopp nere i Europa. Han slutade på en fantastisk tredje plats i den totala serien.
– Skyrunning passar mig bra. De loppen är på många sätt lika det jag kan träna på här hemma. Förutom att det ofta är mycket hårdare i marken. Leran och det mjuka här hemma, gör det ofta halare och svårare tekniskt. Det har gjort att jag blivit en riktigt stark utförslöpare, vilket är en viktigt i Skyrunning-lopp.

André deltog även på VM i Ultratrail och KIA Fjällmaraton, ett lopp som han gärna vill vinna.
– Ja, jag tycker att jag har haft kapacitet för det flera år nu, men det har inte stämt hela vägen. I år tyckte jag att jag hade bra kontroll på läget, men i en utförslöpa föll jag så illa att jag tvingades bryta loppet. Därför blir KIA Fjällmaraton ett viktigt mål för mig 2018. Jag vill verkligen vinna någon gång!

André Jonsson under KIA Fjällmaraton 2017. Ett lopp han ännu inte vunnit, men väldigt gärna vill göra. Foto: Björn Johansson

Längd, Skimo och trail

André växte upp några kilometer utanför Storlien och satsade som junior hårt på längdskidåkning. Efter några år på skidgymnasiet i Järpen tröttnade han på träningen och lade av med satsningen. Istället började han tävla i skidalpinism vilket idag kallas Skimo (förkortning för Ski mountaineering).
– Det är en träningsform som är perfekt grundträning för löpningen under vintern. Det blir mer skonsamt, men mer konditionskrävande blir det inte, förklarar André.

Till våren är han uttagen i det svenska VM-laget i Ultratrail.
– Det blir spännande, för mig är utmaningen att klara av en så pass lång distans som 80 km så tidigt på säsongen. Jag springer relativt lite vintertid och under fjolåret hade jag tufft med de allra längsta loppen. Distanser upp till 50 km passar mig bra, det vet jag.

Läs mer om André Jonsson på hans hemsida

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X