Himmel, hav & helvete – Kullmannen är här


Häromdagen snöade det över Kullabergs dramatiska klippor. Den skånska halvön bjuder tufft motstånd, oavsett väder. Det är branta stup, tvärbranta sluttningar i halkig bokskog och steniga stränder. En terräng som kräver sin löpare.
Det mentala övertaget över tröttheten är viktigt, säger Patrik Wikström, fjolårets segrare i 100 miles loppet.

Klockan 9.00 på fredag är det slut på tveksamheter. Då är det tid att bli sitt allra hårdaste jag för de 307 löpare som tar sig an Kullamannen Ultra 100 miles. Från starten i stekarnas sommarmecka Båstad via Bjärehalvöns Hovs Hallar, Torekov och Vejbystrand, till Ängelholm och Arild längs havet. Sedan börjar det. Löparna har redan tillryggalagt 10 mil, men nu väntar tre varv på den fruktade Dödens Zon. Den lilla stigen slingrar sig upp och ned bland klippor och stenar. Det är tvärbrant, det är mörkt, det är troligen kallt och ensamt.

72 procent klev av

Premiäråret 2017 bröt 72 procent. Endast 36 män och 4 kvinnor klarade kraftprovet. Segraren Patrik Wikström använde 21 timmar och 34 sekunder, 35 minuter snabbare än tvåan i mål, Erik Eng.
– Löparsäsongen har gått bra och i år kommer jag till Skåne med vetskap om vad som väntar längs banan. Förra årets lopp var det längsta jag sprungit och jag hade stor respekt för distansen. I år ska jag försöka lägga upp loppet smartare och springa fortare, lättare sagt än gjort men jag gillar att utmana mig, säger Patrik.

– Något jag har med mig från ifjol är att det blir jobbigt och benen bränner av trötthet, men det blir inte värre än att jag kan fortsätta timme efter timme. Det kändes som att det inte finns någon gräns för hur långt jag kan ta mig, bara jag får i mig energi och håller motivationen uppe. Det mentala övertaget över tröttheten är viktigt.

Hur tar man sig igenom det här?

– För att ta sig igenom Kullamannen 100 miles krävs rätt förberedelser, så att de fysiska och mentala förutsättningarna finns. Det krävs också ett stort driv att klara av loppet och en bra taktik. Framför allt måste man tycka om det man gör, säger Patrik.

Det sitter i huvudet

Sofia Smedman var nere för räkning under det sista varvet på Dödens Zon, men kunde till slut passera tvåan Lena Jakobsson och vinna efter nästan 27 timmars kamp. Även hon kommer tillbaka i år.
– Det har börjat pirra lite i magen inför helgen, det ska sägas. I år kommer jag vara mer uppmärksam på vart jag springer, är inte så kul springa fel när man ändå ska springa så långt. Planen är att våga trycka på hela vägen in i mål, jag vet att jag har krafter kvar trots att jag börjar bli trött. Förra året lärde jag mig en massa, men framför allt att göra en plan inför varje varvning så att jag kommer snabbt ut på banan igen.

Har du några tips till den som tar sig an Kullamannen Ultra 100 Miles för första gången?

– Ja, hur fasen tar man sig igenom ett sådant här lopp? Ge inte upp! Det kommer vara jobbigt och man kommer bara vilja krypa ihop i fosterställning, men det sitter bara i huvudet. Man kan så mycket mer än vad man tror. Ta hjälp av alla andra glada löpare och se till att få i dig ordentligt med energi och vätska. Då går det nog bra!

Drygt 300 löpare känner sig kallade i år, det innebär att loppet är Sveriges största 100 miles lopp. Favoriter till segern är, förutom de två fjolårsvinnarna, bland andra Anna Carlsson, Laila Öjefelt och Lotta Sjöberg. På herrsidan är Petter Restorp, Oscar Andersson och Mattias Nilsson starka löpare.

Många står för enorma prestationer utan att lyckas fullfölja loppet.
– En dansk kille hade blivit anmäld av sina kompisar, han visste inte ens hur långt loppet var och hade tidigare sprungit 15 km som längst – någonsin. Jag plockade upp honom i Himmelstorp kl 5 på natten. Då hade han sprungit 80 km och hade ju gjort en fantastisk prestation trots att han var tvungen att bryta, berättar Per Sjögren i tävlingsledningen.

– Vi arrangörer tyckte att det kändes lite jobbigt när så många tvingades kliva av i fjol. Jag tror att löparna är bättre förberedda i år, de vet vad som väntar. Det är lätt gjort att underskatta Skåne, ler Per.

– Banan är torr i år, det är perfekta förutsättningar. Sedan påverkar ju vädret väldigt mycket och det är för tidigt att säga något om det än. Ett gott råd är att kolla SMHI på torsdag kväll och sedan verkligen klä sig efter vädret. Det var faktiskt det största problemet förra året, man ska ha respekt för väderleken. Sedan vill jag verkligen råda löparna att ladda pannlampan! Solen går ner kl 16.21 på lördag, det innebär att även de som springer Dubbeldöden kan behöva pannlampa.

Totalt 2 287 löpare är anmälda till de olika loppen, förutom Ultran är det Dubbeldöden (44 km), Dödens Zon (22 km) och Svart (13 km). Många starka löpare står på start, exempelvis Amanda Nilsson (22 km) och Lena Trillelv (44 km).

Nytt för i år är att mål och tävlingscentrum är på Grand Hôtel Mölle. Här kommer det att bli föreläsningar, mat, utställare och efterfest.
– Extra roligt är att 100 miles löparna kommer att varva in genom hotellet. Det kommer att kräva lite extra mental styrka att lämna den varma, mysiga lobbyn och ge sig ut på ännu ett varv i novembermörkret, ler Per.

Kullamannen Ultra startar kl 9.00 fredag 2 november vid Hotell Skansen i Båstad. Första målgång sker på lördag morgon på Grand Hôtel i Mölle, sista löpare väntas nå dit vid 21-tiden på lördagskvällen.
Övriga lopp startar i Mölle från kl 9.00 på lördagsmorgonen.
Ultraloppet går att följa live via http://kullamannen2018.legendstracking.com/?fbclid=IwAR3dAOzD4aqLUwxXWTXjeuLgjXbKAttV6cbkFx7uWLNGo3edKeLUHm17BNo och samtliga lopp hittar du i RaceOnes app.

Tävla om en Suunto 9 Black. Gissa skillnaden mellan segrartiderna för damer respektive herrar i Kullamannen Ultra +100 miles. Den som tippar närmast är vinnaren!


Trailrunning Sweden testade Dödsbacken för några veckor sedan. Se filmen.

Under lördagen blir det trail talks på tävlingscentrum Grand Hôtel Mölle.

Program

15.00 – Suunto berättar om nya löparklockor och hur du nyttjar dem bäst.
16.00 – Långloppslegenden Rune Larsson pratar Spartathlon och andra äventyr.
17.00 – Prestationspsykologi för ultralöpare och andra vanliga dödliga med Leif Nordwall.
18.00 – Äventyrsfotografen Felix St Clair om Raid Gauloises.
19.00 – Erik Ahlström alias Mr Plogga om att förena nytta med nöje i löpspåret.

Vill du redan nu se framåt mot 2019, så öppnar anmälan till nästa års Kullamannen på måndag.

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X