Icebug tipsar: 10 myter om vinterlöpning

Vintern håller ett fortsatt stadigt grepp om Sverige. Många traillöpare väntar på vår och barmark, men snömängderna ger indikation på att ytterligare veckor krävs. Under snösmältningen finns också risk för isbildning och halka.

För dig som inte sprungit under vintern utan väntat in våren slår Icebug hål på följande 10 myter om vinterlöpning:

Myt 1: Det är för kallt att springa på vintern.

Svar: Nej. Det är fel. De flesta av oss har inga fysiologiska hinder för att springa även när temperaturen är under nollan. När termometern har smugit sig under 20 minusgrader kan det dock vara klokt att i alla fall överväga träningspasset en extra gång.

Myt 2: Det går inte att springa när det är snö och is.

Svar: Jo. Faktum är att det går alldeles utmärkt. Med rätt skor på fötterna och bra kläder går det inte bara – det är dessutom fantastiskt kul! Hundra gånger bättre än att stirra in i en vägg på ett löpband. Testa någon av våra modeller med BUGrip för att uppleva den perfekta kombinationen av komfort och oslagbart grepp.

Myt 3: Man skadar sig om man springer när det är halt.

Svar: Ja, det gör man. Om man inte använder skor med grepp. Gör du det har du många fina upplevelser framför dig. Tänk också på att det kan vara ännu farligare att springa på löpbandet – det är nämligen den apparat på gymmet som ger upphov till flest skador.

Myt 4: Man blir sjuk om man tränar när det är kallt och blött.

Svar: Nej. Det är ingen fara att träna när det är kallt och blött. Däremot ska du vara noga med att ha torra och varma kläder innan och efter ditt pass.

Myt 5: Det är farligt att springa när det är mörkt.

Svar: I allmänhet är människor rädda för två saker när de ska träna i mörker. Det ena är trafiken, det andra är läskiga människor som gömmer sig i skuggorna. Trafiken ska man mycket riktigt ha respekt för, men använder man mycket reflexer och dessutom en pannlampa så är man mer förberedd än de flesta. Att man är rädd för läskiga människor är ledset – alla ska få känna sig trygga! – men vill man känna sig extra säker kan man välja att springa på upplysta platser eller locka med en god vän!

Myt 6: Luftrören skadas om man tränar utomhus på vintern.

Svar: Astmatiker kan få problem på vintern när temperaturen sjunker och luften blir torrare. Att dricka mycket innan träningen och att använda luftrörsvidgande medicin brukar kunna hjälpa, precis som användandet av värmeväxlare. För de allra flesta fungerar dock luftrören precis som vanligt även under vintern.

Myt 7: Jag kan inte springa lika snabbt på vintern.

Svar: Nej, kanske inte. Underlaget är inte lika snabbt och det är svårare att pressa kroppen i kyla. Välj i stället att se det som något positivt: Under vintern kan du bygga en grund av lågintensiv distansträning, som gör att du sedan kan springa snabbt under resten av året!

Myt 8: Det är för dyrt med vinterutrustning.

Svar: Visst kostar det en slant att köpa in prylarna som gör att du kan träna hela vintern. Å andra sidan kommer du kunna använda dem i många säsonger framöver om du köper bra kvalitet.

Myt 9: Det är svårt att klä sig lagom varmt på vintern.

Svar: Det kan vara svårt – det är lätt att frysa eller svettas. Lösningen på det heter trelagersprincipen. Den går ut på att du har ett underställ (gärna i ull eller merinoull!) närmast kroppen, därefter ett värmande mellanlager och ytterst ett skalplagg som står pall för vind och fukt.

Myt 10: Det är fult med reflexkläder.

Svar: Vi kan hålla med om att reflexvästarna tog lång tid på sig att utvecklas, och alla gånger är det kanske inte så kul att se ut som en vilsen asfaltsläggare när man springer. Men även på den här fronten görs det framsteg och i dag finns det både jackor och tights som både är reflekterande och snygga.

Oribi2 W BUGrip® GTX – Världens lättaste vinterlöpsko med GORE-TEX®-membran.

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X