Landslaget VM-laddar i Spanien

Hela det svenska VM-laget förutom Johanna Bygdell är på plats i VM-byn Penyagolosa i Spanien. Här avgörs VM i Ultratrail den 12 maj.
– Nu får vi chans att förbereda oss på exakt de banor som väntar när det väl är dags för start, berättar landslagsledaren Kerstin Rosenqvist.

– Andre, Kristin och Fanny har sprungit hela banan uppdelat på tre etapper och är idag iväg på en träningstävling i grannstaden. Johan och Elov kom i torsdagskväll och har delat upp banan på två delar som de sprang igår och idag.

Vad är fördelen med att träna på plats nere i Spanien?
– Det är verkligen jättebra att ha sett banan i förväg och kunna disponera loppet därefter. Att veta ungefär var de tuffaste partierna kommer och var man kan köra på lite hårdare är jätteviktigt, det är alla härnere överens om.

Huset landslaget har hyrt ligger bara 300 meter från tävlingsbanan och är stationerat på ungefär tävlingsbanans mitt.  Själva banan går mestadels på mindre stigar, med varierat underlag men mycket sten och grus.

Så här ser stigarna och underlaget ut längs VM-banan. Foto: Kerstin Rosenqvist.

– Det är inte någon bred upparbetad led utan de verkar ha röjt upp småstigar för loppet att följa. Det är hela tiden upp och ner och ganska knixigt, inte många meter där man kan slappna och och bara flyta på. Enligt Andre är det betydligt mer tekniskt än förra årets VM. Det kommer att bli en tuff andra halva för många, och det är efter cirka 40 km som det börjar bli riktigt utslagsgivande.

Fjolårets vinnare av Ultravasan, Elov Olsson har sin taktik klar för VM-loppet.
– Jag kommer att ligga lite längre bak än de andra till en början och sen kunna börja plocka placeringar från ungefär halva banan. Jag tycker ofta att det är tufft att dra på hårt i starten, men vet att min styrka kommer på banans andra halva.

Finns några uttalade placeringsmål bland löparna?
– Självklart beror det på hur de sista veckornas träning går, men killarna verkar överens om att målet är att slå sig in topp tio för samtliga. Jag själv tror på lagmedalj för både herr- och damlaget.

Svenska VM-laget

Elov Olsson
Johan Lantz
André Jonsson
Fanny Borgström
Johanna Bygdell
Kristin Berglund

Fakta VM Ultratrail

Datum: 12 maj 2018
Plats: Penyagolosa, Spanien
Distans: 85,4 km
D+ (stigning):4 900 m
D- (fallhöjd): 3 694 m
Webbsida: Länk

Tuffa och tekniska utförslöpningar väntar löparna.

 

Kupering och vackra vyer.

Elov Olsson trivs på den spanska landsbygden.

Fanny, André och Kristin testar VM-banan.

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X