Fjällorientering i Riksgränsen med BAMM


Björkliden Arctic Mountain Marathon, den klassiska fjällorienteringen för tvåmannalag i storslagen natur vid Riksgränsen, avgjordes för 25 gången.

I HaglöfsBAMM ger sig lagen ut på distanserna 30 km, 50 km och 70 km fördelat på två dagar. Övernattningen sker på fjället. I år var 284 lag anmälda i dessa klasser, medan 69 personer tog sig an den nya individuella endagarsklassen BAMM 10.

Starten gick i Björkliden och etappen inleddes i fint väder vid starten, men det förbyttes till dimma, blåst och regn under dagen.
– Det gjorde det svårorienterat och många lag fick erfara skillnaden mellan att vara på fjället i fint och i dåligt väder. Trots de krävande förhållandena tog sig de flesta lag i mål, berättare tävlingsledaren Oskar Svärd.

Nattlägret var placerat på 800 m ö h i dalen nedanför Låkta fjällstation. Dag två sker starten efter resultaten från dagen före i en jaktstart där första lag i mål vinner.
– Nu var vädret ett helt annat och solen lyste från en himmel som blev blåare och blåare under dagen. Sista laget gick i mål strax efter kl 21 lördag kväll efter att ha varit ute nästan 13 timmar på den krävande BAMM 70 banan. Jag stod i målet och plockade in de här grabbarna som kämpat så länge tillsammans. Mäktigt!, säger Oskar.

Nyheten BAMM 10 hade premiär på lördagen. Tävlingen längs en snitslad bana och mätte i år 14km, både på leder, stigar och helt obanat.
– Det var riktigt skoj att vi fick hela 69 anmälda redan första året, säger Oskar.

Långa banan, BAMM 70 km, vanns av Jonatan Landström och Oscar Silvergran, AJB Bergspluton (bilden). På BAMM 50 km var Emma Bergström och Evelina Wickbom de snabbaste damerna, på herrsidan vann duon Daniel Ryberg Engström och Rasmus Staaf.

Alla resultat för HaglöfsBAMM 2018 hittart du här

 

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X