Löparna tog revansch på Aktivitus Trailrace

När Tomas Amneskog ifjol för första gången strängade en 100-miles bana runt hela Göteborg och med över 3 000 höjdmeter var det ingen löpare som tog sig i mål...

När Tomas Amneskog ifjol för första gången strängade en 100-miles bana runt hela Göteborg och med över 3 000 höjdmeter var det ingen löpare som tog sig i mål (Länk: Medaljen ingen fick). I år var det därför revanschfyllda och taggade löpare som ställde sig på startlinjen. 

Läs tävlingsledarens egna berättelse om helgens lopp:

Text: Tomas Amneskog

ULTRA TRAIL 161 KM

Efter förra årets premiär, där banan knäckte alla deltagare, var intresset för årets lopp relativt stort för ett såpass nytt lopp som detta är. Och då loppet är officiellt kvalgrundande för UTMB med maximala 6 ITRA poäng, fanns det även internationellt deltagande. Av de 28 anmälda löparna, kom 22 till start. Start och målområdet låg i anslutning till Icebugs huvudkontor i Jonsered. Starten gick på 05:00 på morgonen till tonerna av Andrea Bocellis och Sarah Brightmans version av ”Time to say goodbye”.

Banan startade längs Bohusleden, och efter 13 km kom första kontrollstationen där Andreas Pettersson passerade som etta efter 1:27, strax före Niclas Gällentoft, Toomas Unt och Fredrik Larsson.

Banan fortsatte längs småstigar upp emot Vättlefjäll, där den gick på den fina vättlefjällsleden. Vid ledens vändpunkt i Dammekärr efter 28 låg den andra kontrollen, låg Andreas fortsatt i täten och passerade på 3:02:13 tätt följd av Toomas med Fredrik på fjärde plats.

Banan följer Vättlefjällsleden tillbaka mot Bohus, där den åter följer Bohusleden upp mot Fontin i Kungälv, med en avstickare runt Bohus Fästning. Vid kontrollen i Fontin efter 40 km var ställningen i täten oförändrad, med Andreas som etta på 4:08:48. På den relativt lättsprungna sträckan hade han dragit ifrån, och låg nu 5:30 för Toomas och Fredrik.
Härifrån ändrar banan karaktär något, då den går genom de okända skogarna på norra Hisingen. Detta är tävlingsledaren och banläggarens hemmatrakter, och banan går längs små skogsstigar i en väldigt kuperad terräng. De senaste dagarnas regn har gjort terrängen blöt, så tempot sjönk under denna långa sträcka på 25 km. Vid den fjärde kontrollen tog hela familjen Amneskog emot löparna i Bönered efter 65 km, och här har Fredrik tagit in nästan hela försprånget på Andreas, som passerade efter 7:06:00, med Fredrik bara 27 sekunder efter. Toomas hade tappat ytterligare några minuter, och passerade 8:42 senare.

Nu fick löparna sällskap av de som sprang 61k längs nya småstigar ner emot telemasten i Brunnsbo. Här vände de sedan upp emot Hisingsparken i Tuve och efter 82 km var det även där löparna hade sina dropbags. Fredrik fått upp farten ordentligt och passerade här som etta efter 9:03:55, 6 minuter före Andreas och 13 före Toomas.

Dessa tre var i en klass för sig, och fjärde man Andreas Simonsson passerade 53 minuter senare på 09:57:07
Banan fortsatte från Hisingsparken till Svarte Mosse, över älvsborgsbron, genom slottskogen och fram till 6:e kontrollen i Botaniska Trädgården efter 100 km. Fredrik passerade på 11:08, och ledningen till Andreas var 14 minuter, och till Toomas var den 19 minuter.

Här slutade loppet för Dan Gustafsson. Dan hade sprungit marathon som längs tidigare, men blivit peppad vid kontrollerna, och fortsatt med humöret på topp.
Nu väntade en av de längsta etapperna, och det hade börjat regna. Av de 22 startande hade nu 9 brutit loppet. Men de 13 som återstod tog sig alla i mål under den tuffa andra halvan av loppet. Banan gick igenom Ängårsbergen och upp mot Sisjön och fortsatte in i Sandsjöbacka. Här passerade Toomas Andreas, och gick upp på andra plats, och vid kontrollen i Tulebo hade han även knaprat in på Fredrik i täten, och låg nu bara 2 minuter efter. Fredrik passerade på 14:56:26, och Andreas hade tappat lite och passerade 9:42 efter.
Banan gick här på Bohusleden igen, och följde den hela vägen till Skatås, med en liten avstickare över Hobo Hill, som är helig mark för göteborgs ultralöpare som letar höjdmeter i träningen inför alploppen. 90 grymma höjdmeter i en backe. Fredrik hade lagt in turbon, och kom in till sista kontrollen i Skatås efter 18:01, hela 40:32 för Toomas. Andreas hade tagit in rätt mycket tid, och passerade bara halvminuten efter Toomas.
Men nu väntade sista sträckan. 16 km av kuperad skogsstig längs bohusleden i mörker och regn. Jag väntade länge i målet, och kvart i 2 på natten kunde jag se en ensam pannlampa kämpa sig ner för den sista backen in mot målet. Det var Fredrik. Han passerade mållinjen efter 20 timmar, 50 minuter och 13 sekunder. En helt fantastisk tid på en bana som många efteråt beskrev som den tuffaste i Sverige, i konkurrens med Kullamannen.

Fredrik Larson blev inte bara den förste som besegrade banan, han gjorde det även på en tid som gjorde att ha fick ta emot den stora silvermedaljen efter att ha klarat banan på under 24 timmar.
Toomas Unt från Estland kom in 27 minuter senare på andra plats med tiden 21:17:40, och Andreas Petterson kom in på 3:e plats på tiden 21:32:24.

Ytterligare 3 personer klarade silvertiden på 24 timmar, Andreas Simonsson, Sebastian Andersson och Daniel Pintaric. För Daniel var målgången extra känslosam, då han var med på premiären 2017 och var den som kom längst innan han var tvungen att bryta.
Solen gick upp, det slutade regna, och ytterligare 7 löpare tog sig i mål med god marginal till maxtiden på 30 timmar.

Det var mycket känslor, och löparna hade sina nära och kära på plats vid målgången. Många hade varit med och stöttat runt kontrollerna på banan, och många hade även med sig pacers in i mål, eller hade fått stöd av pacers runt olika sträckor.

Så vi summerar årets upplaga av Aktivitus trailrace med att säga att banan går att springa. Alla var överens om att det var en av de finaste banor de hade sprungit, men terrängen och backarna tog ut sin rätt. Vi kanske inte har de högsta bergen, men att skrapa ihop 4000 höjdmeter i en terräng där högsta punkten ligger 120 meter över havet säger en hel del om hur många backar det är.

Race info Ultra Trail 161k

Date: 2018-04-28
Start time: 05:00

Silver medal time: 24 hours
Maximum time: 30 hours
Distance: 100 miles, 161 km
Ascent: 3200 M+
ITRA qualifier: Yes, 6 points
UTMB qualifyer: Yes 
Checkpoints: 8 with water/snacks/energy/food
Dropbag: Yes, 1 at 82 km checkpoint
Pacers: Yes
Personal aidstations: Yes

ULTRA RACE 61K

Av 44 anmälda, kom 33 till start i premiären på denna distans. Starten gick 09:00 utanför Icebugs huvudkontor i Jonsered till tonerna av ”Time to say goodbye”. Banan följde Bohusleden norrut mot Angered och den första kontrollen vid 13 km. Här hade Mikael Ström och Patrik Isegran tagit en tidig ledning efter 1:17:00, 2 minuter före Branislav Panic. I damklassen passerade Sofia Wackling på 1:25:00, 9 minuter före Jenny Strandhag.

Banan gick här vidare längs Bohusleden, innan den svängde av ner mot Angeredsbron och över på Hisingen där den anslöt till långa banan efter 22 km där de senaste dagarnas regnande gjorde banan extra utmanande i terrängen. Vid passering på andra kontrollen efter 28 km var ställningen oförändrad, med Mikael Ström i ledningen på 2:47:43. Sofia hade här en trygg ledning på 23 minuter, och passerade på 3:16:42

Banan fortsatte över en för många okänd terräng fram till telemasten i Brunnsbo, där banan på nytt delade sig efter 37 km. Även om banan var välmarkerad, och alla hade blivit extra påminda om detta på racebriefingen, så var det några som missade svängen, och fortsatte på den röda banan.

Vid sista kontrollen i Skatås efter 45 km kom en tättrio med Mikael som etta på 4:35:43 in strax före Niclas Clemmensen och Branislav. Kanske var de lite stressade eller trötta, eller både och, för istället för att följa banan söderut, svängde de ut från kontrollen åt fel håll, och följde 161 km banan baklänges norrut. Niclas var den i trion som upptäckte misstaget först, och kom i mål som fyra. Mikael kom i mål som sjua efter en extra mils löpning, och Branislav på 22:a plats efter att ha sprungit totalt 82 km. Sofia passerade på 5:20, och ledningen hade nu ökat till 1:08:08.

I mål kom en smått chockad Staffan Appelgren in som etta på tiden 6:30:38. Han hade gått ut som 4:a efter Skatås, och var säker på att han hade samma placering i mål, då han inte hade passerat någon in mot mål. Johan Dahlgren från arrangörsklubben Aktivitus Sports Club gjorde en stark avslutning och kom in på 2:a plats med tiden 6:46:21, och på tredje plats kom Patrik Isegran på 6:52:33 efter en stark spurt där han jobbade ner Niclas på upploppet.

I damklassen kom Sofia Wackling in som överlägsen segrare på 7:38:56, 1:39:59 före tvåan Jenny Strandhag. Dessa två var de enda som kom till start i damklassen.

Av 33 startande var det endast en som bröt. Siste man kom i mål strax för 21:00, efter nästan 12 timmar i skogen.

Race Info Ultra Race 61k

Date: 2018-04-28
Start time: 09:00
Maximum time: 12 hours
Distance: 61 km
Ascent: 1240 M+

ITRA qualifier: yes, 3 points
UTMB qualifyer: Yes
Checkpoints: 3 with water/snacks/energy/food
Pacers: Yes
Personal aidstations: Yes

Länk till fullständiga resultat

Utvalda nyheter

Loppen du vill springa

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Swedens Shop

Vi är sociala

“Não tenha pressa, mas tenha Rumo. Demorar é diferente de ser Perder.”

.
.
.

trailrunningbr trailrunnermag minastrailrun loucosportrail_run viciadosemcorridaderua boadacorrida cladestinosbh bhtrailrun rockgarden_trailclub correndomontanhas corroprapostar mutucatrail 
.
.
.
.

#minastrail #minasgerais #minas #corrida #corridademontanha #cachoeira #vidasaudadel #gopro #goprophoto #influenciador #digital #natureza #trailrunning #trailrun #trailrunners #trailrunnersbrasil #trailrunningsweden #fotododia #trilha #corredor #montanha #runner

“Não tenha pressa, mas tenha Rumo. Demorar é diferente de ser Perder.”

.
.
.

trailrunningbr trailrunnermag minastrailrun loucosportrail_run viciadosemcorridaderua boadacorrida cladestinosbh bhtrailrun rockgarden_trailclub correndomontanhas corroprapostar mutucatrail
.
.
.
.

#minastrail #minasgerais #minas #corrida #corridademontanha #cachoeira #vidasaudadel #gopro #goprophoto #influenciador #digital #natureza #trailrunning #trailrun #trailrunners #trailrunnersbrasil #trailrunningsweden #fotododia #trilha #corredor #montanha #runner
...

10 0
Started the season by getting sick right in time for two half marathons I’ve been looking forward to. Luckily, it’s only March and plenty of trailrunningswe races are left in my calendar as well as another road half marathon, guess which?
#trailrunningsweden 📷 marathonphotos

Started the season by getting sick right in time for two half marathons I’ve been looking forward to. Luckily, it’s only March and plenty of trailrunningswe races are left in my calendar as well as another road half marathon, guess which?
#trailrunningsweden 📷 marathonphotos
...

86 0
Äntligen lite längre ledighet och jag hoppas på följande höjdpunkter; 
Vakna utan ett larm🙏
Dricka morgonkaffet i lugn och ro☕️
Umgås med familjen i stugan🥰
När det passar mig sticka ut på kravlösa löpningar🏃🏻
Äta så mycket påskgodis jag kan🍬

Hoppas du får en fin påskledighet🙏🙏

’
’
#hållbartframåt #tränaförattmåbra #tränaförlivet #jagspringer #löpning #jagärlöpare #trailrunningsweden #runninginspiration #runningmotivation #runningman

Äntligen lite längre ledighet och jag hoppas på följande höjdpunkter;
Vakna utan ett larm🙏
Dricka morgonkaffet i lugn och ro☕️
Umgås med familjen i stugan🥰
När det passar mig sticka ut på kravlösa löpningar🏃🏻
Äta så mycket påskgodis jag kan🍬

Hoppas du får en fin påskledighet🙏🙏



#hållbartframåt #tränaförattmåbra #tränaförlivet #jagspringer #löpning #jagärlöpare #trailrunningsweden #runninginspiration #runningmotivation #runningman
...

0 13
Nature is doing its magic.... the change of the season is here! 

Welcome spring! 😍❤️

#trailrunningsweden #trailrunning #runtoinspire #ultralopning #wildandhappy #wildandfree #runforlife #positivity #feelgood #goodvibes #runner #trailrunner #loverunning #trailexploring #nevergiveup #neverstopexploring #runfree #loverunning  #timetoplay #flatisboring #changeyourattitude #runningtoinspire #ultragbg #vegan #veganrunner #nomeatathlete #plantbasedathlete

Nature is doing its magic.... the change of the season is here!

Welcome spring! 😍❤️

#trailrunningsweden #trailrunning #runtoinspire #ultralopning #wildandhappy #wildandfree #runforlife #positivity #feelgood #goodvibes #runner #trailrunner #loverunning #trailexploring #nevergiveup #neverstopexploring #runfree #loverunning  #timetoplay #flatisboring #changeyourattitude #runningtoinspire #ultragbg #vegan #veganrunner #nomeatathlete #plantbasedathlete
...

14 0
Naturen leverer altid 🌟🌲🌼🍂🍄🌄 Naturen er den bedste medicin for mig og giver mig den bedste udgave af mig selv - Pure Mindfulness 🧘🏼‍♂️😇 

Naturen giver altid oplevelser og minder - Enten alene eller sammen med venner, bekendte, andre eventyrer, #naturelsker eller familie ❤️ 

At høre vinden suse i træerne🌲🌳🌬️ Høre fuglene synge 🦉🎶 Høre hvert et skridt 🥾 Nyde udsigten 🏞️🌅🌌 Blive et med nu’et ❤️🧡 Det er noget jeg gør alt for lidt af for tiden pga. manglende overskud, en travl hverdag og al den energi jeg bruger på at komme tilbage til hverdagen med et smil - Men når jeg så kommer afsted, så er det ligesom at blive nulstillet igen 🧘🏼‍♂️😍👌

Husker du, at slappe af i en travl hverdag og nyde livet, samt alle omkring dig og ikke mindst passe på dig selv ⁉️ Vi har nemlig alle brug for pauser og frirum i vores hverdag 😍🙏

Billedet er fra kullabergsnaturreservat for en lille måned siden, hvor bruun_running og jeg var en tur afsted i det svenske, for at opleve den smukke natur deroppe 🇸🇪🇸🇪 Og det er bestemt ikke sidste gang vi planlægger en spontan smuttur derop - Jeg tror vi begge kom retur til vores familier med lidt ekstra overskud og energi 🙌🙌🙌

/ Casper
charity7summits 🧡

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#charity7summits #legeheltene #vandring  #vandretur #bjergbestigning #bjergbestiger  #træning #træningsmotivation #højdemeter #hike  #bjerge #mountain #friends #fællesskab #eventyr #adventure #venner #sammenhold #vandre #tv2east #natur #nature #picoftheday #landscape #funday #loveit #mindset #kullen #adhd

Naturen leverer altid 🌟🌲🌼🍂🍄🌄 Naturen er den bedste medicin for mig og giver mig den bedste udgave af mig selv - Pure Mindfulness 🧘🏼‍♂️😇

Naturen giver altid oplevelser og minder - Enten alene eller sammen med venner, bekendte, andre eventyrer, #naturelsker eller familie ❤️

At høre vinden suse i træerne🌲🌳🌬️ Høre fuglene synge 🦉🎶 Høre hvert et skridt 🥾 Nyde udsigten 🏞️🌅🌌 Blive et med nu’et ❤️🧡 Det er noget jeg gør alt for lidt af for tiden pga. manglende overskud, en travl hverdag og al den energi jeg bruger på at komme tilbage til hverdagen med et smil - Men når jeg så kommer afsted, så er det ligesom at blive nulstillet igen 🧘🏼‍♂️😍👌

Husker du, at slappe af i en travl hverdag og nyde livet, samt alle omkring dig og ikke mindst passe på dig selv ⁉️ Vi har nemlig alle brug for pauser og frirum i vores hverdag 😍🙏

Billedet er fra kullabergsnaturreservat for en lille måned siden, hvor bruun_running og jeg var en tur afsted i det svenske, for at opleve den smukke natur deroppe 🇸🇪🇸🇪 Og det er bestemt ikke sidste gang vi planlægger en spontan smuttur derop - Jeg tror vi begge kom retur til vores familier med lidt ekstra overskud og energi 🙌🙌🙌

/ Casper
charity7summits 🧡

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#charity7summits #legeheltene #vandring #vandretur #bjergbestigning #bjergbestiger #træning #træningsmotivation #højdemeter #hike #bjerge #mountain #friends #fællesskab #eventyr #adventure #venner #sammenhold #vandre #tv2east #natur #nature #picoftheday #landscape #funday #loveit #mindset #kullen #adhd
...

27 2
Runstreak day 1263

skulle ta det lugnt men gick sådär. men gott trycka på lite ändå.

//

was supposed to take it easy but it went like that. but good to push a little anyway.

Follow me on Instagram and now youtube!
https://www.youtube.com/channel/UCMbCcsHJoABtlutORSxGkrg

#swedenrunners #running #runningmotivation #icebug #garmin #trailrunningsweden  #löparglädje #love2run #instarunners #summerrunnig #runstreak #loverunning #blioslagbar #runnig #runstreaksverige #runstreaksverige2023 #älskarlöpning #instarunnerteam #trailsportswear #stravarun #stravarunning #sverigespringer #börjesalming #idrefjallmara #bergspringswedenrunners #runningmotivation #trailrunningsweden  #löparglädje #love2run #instarunners #idrefjällmaraton #summerrunnig #runstreak #loverunning #blioslagbar #runnig #runstreaksverige #runstreaksverige2023 #älskarlöpning #instarunnerteam #trailsportswear #stravarun #stravarunning #sverigespringer  #österlentrail

Runstreak day 1263

skulle ta det lugnt men gick sådär. men gott trycka på lite ändå.

//

was supposed to take it easy but it went like that. but good to push a little anyway.

Follow me on Instagram and now youtube!
https://www.youtube.com/channel/UCMbCcsHJoABtlutORSxGkrg

#swedenrunners #running #runningmotivation #icebug #garmin #trailrunningsweden #löparglädje #love2run #instarunners #summerrunnig #runstreak #loverunning #blioslagbar #runnig #runstreaksverige #runstreaksverige2023 #älskarlöpning #instarunnerteam #trailsportswear #stravarun #stravarunning #sverigespringer #börjesalming #idrefjallmara #bergspringswedenrunners #runningmotivation #trailrunningsweden #löparglädje #love2run #instarunners #idrefjällmaraton #summerrunnig #runstreak #loverunning #blioslagbar #runnig #runstreaksverige #runstreaksverige2023 #älskarlöpning #instarunnerteam #trailsportswear #stravarun #stravarunning #sverigespringer #österlentrail
...

9 0

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går hon på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Nyhetsbrev

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X