Många nya banrekord i Herrestad Fjällmaraton

Samtidigt som snön fortfarande ligger djup i den svenska fjällkedjan genomfördes i helgen årets första svenska fjällmaratonlopp. Herrestadsfjället ligger nordväst om Uddevalla stad och är ett stort skogsområde. Här finns en del kala berg och hedar som minner om den tid när fjället var skoglöst, men för övrigt domineras området av barrskogar. 

– Vi har egentligen två grundbanor, en på 7 km och en på 24 km. Sedan pusslar vi ihop dem på lite olika sätt och får distanserna 4 km, 7 km, 14 km och 42 km. Det är som på de flesta ställen i Bohuslän riktigt tuff terräng, berättar tävlingsledaren Fredrik Olsson.

Som tävlingsledare imponerades han av de snabba tiderna i årets lopp där det blev banrekord i såväl herrarnas och damernas 42km-klass av Patrik Lindegårdh och Mirella Carlsson.
– Att Mirella är duktig visste vi, men nu tog hon sitt egna banrekord sedan 2016 med 14 minuter och även Patrik var mer än 15 minuter snabbare än någon sprungit banan tidigare. Fantastiska prestationer!

Mer fundersamt var att Mirella var ensam dam i 42 km-klassen, trots att loppet var fullt med 300 anmälda löpare och ökade med 30% i deltagarantal gentemot fjolåret.
– Ja, det var lite konstigt. Vi får fundera över hur vi ska nå ut till fler långlöpartjejer framöver. Det var ju rätt många som sprang 24 km-banan.

Nya banrekord blev det i damer 24 km och herrar 14 km. Erika Åhl Jensen från Åmål vann en kamp mot framförallt Salomons löpare Lena Trillelv som slutade tvåa i 24 km och Mahmoud Ahmed från Strömstad tog hem 14 km banan. Även i 7 km-klasserna gick det snabbare än tidigare år när Alexander Carlsson Hälle och Hanna Lagerkvist Lysekil segrade.

Nytt för i år var att man anordnade en hundklass där man antingen kunde ha med hunden som sällskap runt banan eller draghjälp.
– Det var ett spännande koncept som vi upplevde som kul och lyfte loppet. Jag är säker på att vi kommer få se ännu fler hundar till start redan till nästa år, avslutar Fredrik.

Resultat
42 km
24 km
14 km
7 km
4 km
Hundklass

 

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X