Petter Engdahl – med fokus på prestationen

Petter Engdahl flyttade från Borlänge till Jämtland för att satsa på längdskidåkning som 16-åring. Nu, åtta år senare finns han inte bara med i det svenska skidlandslaget utan är även en av Sveriges absolut starkaste bergslöpare och slutade ifjol tvåa i Skyrunning-serien. Nu laddar han för sitt hittills längsta traillopp.

Under en vinter som kantats av blodförgiftning och luftrörsproblem har resultaten i skidspåret låtit vänta på sig. Nu hoppas Årebon Petter på att kunna avsluta skidsäsongen på ett bra sätt. Men redan i maj väntar säsongens första ultra trail-lopp.
– Jag har ett intensivt tävlingsprogram i maj och juni, där jag inleder med Transvulcania på La Palma. Det loppet är 75 km och blir mitt hittills längsta lopp i karriären. Jag ser fram emot det, men visst pirrar det lite extra att ge sig ut på en sån distans.

I planeringen för vår och sommar finns även det berömda spanska bergsloppet Zegama-Aizkorri, liksom Livigno Skyrace och Mont Blanc Marathon. I Livigno har han en seger från ifjol att försvara.

Salomonlöpare

Redan ifjol fanns Petter med i Salomon Runnings internationella team, vilket ger honom goda förutsättningar för att satsa vidare som traillöpare.
– Jag hoppas att kunna vara med och kriga i toppen både vad det gäller Skyrunning-serien och Golden Trail Series, men för att lyckas bra vill jag bara fokusera på min prestation på enskilda lopp och inte tänka för mycket på resultatmål. Jag lyckades bra med mitt upplägg från ifjol och behöver inte göra något annorlunda nu utan bara ta med mig de erfarenheterna.

Tävlingssäsong året runt

De dubbla satsningar på både skidor och löpning innebär att det är full fart året om för Petter. Att underhålla löpningen på vintern är en självklarhet, liksom att det är naturligt med rullskidor under barmarksperioden.
– Variationen i träningen gör att jag håller motivationen uppe och inte tröttnar lika lätt. Det är skonsamt för kroppen och jag upplever att de olika träningsformerna stärker varandra. Genom löpningen på vintern behåller jag spänsten som skidåkare, medan rullskidåkningen ger ökad träningsvolym och förbättrad syreupptagningsförmåga i barmarksträningen. Sedan är det så klart hela tiden en balansgång, det finns en risk att det blir för mycket. Där ligger den stora utmaningen, säger Petter.

Testa Petters pass

För att hålla koll på den fysiska formen använder Petter löpbandet. Han vet exakt vilken lutning och hastighet han behöver klara för att vara där han vill vara rent formmässigt. Den som är nyfiken att känna på Petter Engdahls kapacitet som backlöpare, kan skruva upp hastigheten till ca 13–14 km/h och sedan ställa lutningen på 10%. I den här farten kör Petter hårda 6-minutersintervaller. Ett pass som finns med under stora delar av träningsåret.

Hur kom det sig då att skidåkaren Petter blev traillöpare?

– Det började egentligen med att jag som skidåkare ville bli bättre fysiskt och såg min chans att delta i några längre löplopp sommartid. Ganska snabbt upptäckte jag att jag hade god fallenhet just för backarna. I fjol fick jag möta Kilian Jornet vid flera tillfällen och såg att det inte är så mycket som fattas för mig mot hans kapacitet. Det är snarare den rutin och erfarenhet som han har skaffat sig efter att ha sprungit den här typen av lopp i många års tid som gör skillnaden.

Hantera motgångar

Och så var det med sjukdomsstrulet i vinter. Vad har du för tips till andra och hur gör du själv när du stöter på motgångar?
– Det hjälper inte att sitta hemma och hoppas på att det ska lösa sig utan man behöver göra något åt problemen. Alla har sina egna utmaningar att brottas med och det finns ingen elitidrottare som inte stöter på motgångar. Det handlar snarare om hur man hanterar dem, men självklart är det inte kul när det inte blir som man tänkt sig. Särskilt när man lagt ner mycket tid på det…

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spännande lopp

sön26maj08:00Blekinge River Trail9,5 km, 20 km, 50 km Region:Blekinge

lör01jun11:0016:00Skatås ryggar7 km, 14 km, 21 kmRegion:Göteborg

lör15junalldayalldayEcoTrail Stockholm8 km, 16 km, 32 km, 45 km, 80 kmRegion:StockholmAnmälanDeltagare

tis18jun18:15Amazing Trail6 km, 10 km, 20 kmRegion:StockholmAnmälanDeltagare

lör29junalldayalldayBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmRegion:Halland

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

Utvalda nyheter

Inspiratörer

 • Traillöpning på Billingen Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Ötillö Utö årets andra tävling Patrik Söderqvist
  Läs mer
 • Dot watching nostalgi - Dragons Back Race Bo Johansson
  Läs mer
 • Resultatjämförelser - och hur jag helt lämnade "mr bäst". Peter Lindquist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Österrike - Fullbokad

Sälenfjällen

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp – människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

26 maj, 2019 Mörrum

Blekinge River Trail 50 km

1 juni, 2019 Göteborg

Skatås ryggar
21,1 km

15 juni, 2019 Stockholm

Ecotrail Stockholm 80 km

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

Bocksten Trailrun
23 km

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

Mora Trail 15 km

Mora Trail 15 km

Mora Trail
15 km

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

Senaste loppet

X
X