Pollenallergi? Klara våren som löpare

Sätter våren käppar i hjulet för din träning? Läkaren Katja Mjösund tipsar om hur du klarar pollenperioden.

Solen skiner, träd, buskar och blommor knoppas, gräset börjar skifta i grönt. Det borde spritta i benen. MEN du snörvlar och nyser, ögonen rinner och livet leker inte riktigt. Pollenallergi och hösnuva är ett gissel för oss löpare som vill vara ute i naturen.

Det finns en hel del vi kan göra för att klara den här perioden bättre. Katja Mjösund är läkare, bland annat för finska orienteringslandslaget, här tipsar hon om några åtgärder.

”Om du vet vad du är allergisk mot, så kan du planera din träning efter pollen- och väderprognoser, de är faktiskt väldigt användbara. Välj gärna att köra de hårda passen i eller precis efter regn. De lättare passen kan du köra när det är fint väder. Tänk också på tidpunkten, till exempel så släpper björk mest pollen på eftermiddagen, så om du har möjlighet är det bättre att träna på morgonen.

Du kan också anpassa platsen för din träning – är du björkallergiker, så välj gran- eller tallskog för ditt pass när det är möjligt. De lokala variationerna är stora. Har du chansen att springa längs havet är luften ofta renare där.

De värsta pollendagarna är det klokt att träna inomhus, hur tråkigt det än kan kännas en vacker vårdag. Ett intervallpass på löpbandet sparar luftvägarna betydligt.

Vissa upplever lindrig av att skölja näsan med en nässköljare och ett annat tips är att sova med fönstret stängt.

När vi kommer till mediciner, så finns det receptfria antihistamintabletter och ögondroppar på Apoteket. De är tillåtna ur dopingsynpunkt, de sänker inte prestationsförmågan och de hjälper. Att behandla allergin handlar om din hälsa. För värre besvär ska du kontakta din läkare och få hjälp. Du mår inte bra av att bli inflammerad i dina luftvägar. Det är viktigt att behandla även näsan för att undvika fortsatta problem.”

Vi tackar Katja för tipsen och önskar alla snörvlande trailälskare lycka till i vår!

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X