Positiv utvecklingskurva för VM-uttagna Fanny

Fanny Borgström är uttagen att representera Sverige vid VM i Ultra Trail i maj. Under vintern har hon gått från klarhet till klarhet, med flera internationella toppresultat i Skimo. Det är en minst sagt motiverad 23-åring som nu ser fram emot att fortsätta den positiva utvecklingskurvan.

Fanny ligger på golvet hemma i huset i Duved och rullar på en tennisboll medan vi pratar i telefon. Hon behöver mjuka upp musklerna efter förmiddagens träningspass, innan det är dags att ge sig ut på nytt. Långa distanspass, gärna i flera timmar, har alltid varit hennes melodi. En nyhet för i vinter är ett ökat fokus även på mer högintensiva pass.
– Ja, jag har tidigare varit ganska anti mot intervallträning. Har hellre lagt till en timme extra på långpassen än att pressa mig till max. Nu har jag försökt ändra på det och lägger regelbundet in intervaller i träningen. Det verkar definitivt har gett snabba resultat.

Fannys drivkrafter är långt ifrån bara placeringar och resultat, hon sprudlar hon av energi när hon berättar om andra värden som motiverar henne i träningen.
– Jag brukar säga att jag är en livsnjutare som får stimulans genom löpningen och naturen. Min dröm är att i framtiden klara av att livnära mig på detta och sprida all den kärlek jag får genom mina löpupplevelser till andra.

Vad är dina tankar inför VM i Ultra Trail?
– Shit alltså! Det var en väldigt oväntad uttagning för mig, men verkligen superkul! Det kommer att bli en riktig utmaning med 85 km och 5000 höjdmeter. Jag ska precis boka flygbiljetter till ett förberedande läger nere i Spanien i april. Då kommer jag och André Jonsson vara nere i två veckor och träna på VM-banan. Jag har aldrig sprungit så långt tidigare i ett svep, så visst pirrar det lite extra i magen när jag tänker på det.

Den största utmaningen inför VM-loppet tror hon kan ligga i övergången från Skimo till löpning, när vintern blir till vår.
– Jag springer kanske tre gånger i veckan just nu. Ofta försöker jag köra kombipass med exempelvis två timmar skimo och sedan en timme löpning. Då tränar jag löpmusklerna att jobba under lång tid, även om det inte belastar lika mycket som om det vore bara löpning. Det är inte så lätt att få till bra löpträning i Jämtland nu med de stora snömängderna. Blir mest väglöpning och ibland längs skoterleder.

Under vintern har Fanny rest runt i Europa för att tävla i världscupen i Skimo, om några dagar beger hon sig till franska Pierra Menta för att delta i en fyra dagar lång Skimotävling i lag med Ida Nilsson. Att vintertid få vara ute och resa och tävla tillsammans med mer erfarna Ida och Emelie (Forsberg) är något hon tror sig ha nytta av.
– Det är spännande och utvecklande för mig att få se hur de tränar, tävlar och även all tid vid sidan om. Att nu få tävla i lag med Ida blir verkligen häftigt.

Slutligen. Vad är ditt mål med VM-loppet i vår?
– Mitt främsta mål är att se att jag klarar det. Sedan vill jag skaffa mig rutin för framtiden.

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X