Vecka 45 – Långpass

Denna vecka är det dags för ett grundträningspass i form av långpass. Någon kanske har något lopp kvar, annars är detta den del av året många ska lägga in sin grundträningsperiod, där långa lugna distanspass är ett baspass. Hösten är dessutom en härlig tid för löpning med frisk klar luft och vackra höstfärger, så passa på att vara ute lite extra i naturen, kanske har snön hunnit lägga sig på några platser och då är det dags att kolla upp skoförrådet och kanske hitta något dubbat för att kunna springa avslappnat även på hala underlag.

Långpasset är ett lugnt distanspass, beroende på vilka distanser du brukar springa kan det variera vad man tycker är ett långt distanspass. Denna vecka föreslår jag att du ligger på ett pass mellan 90 och 150 min. Här är fokus på en jämn och lugn fart där du låter hjärtat jobba på ca 70-75 % av din maxpuls, det viktigaste är att du känner att det är ett behagligt tempo och att du njuter av löpningen. Spring gärna på ett mjukare underlag på stigar och/eller grusvägar.

Långpassen är grunden till att bygga upp mängd i din träning – mängden som är viktig för att kunna få ut en träningseffekt av de tuffare passen. Under långpass lär du din grundmotor hjärtat, att jobba under lång tid så även dina muskler, senor m.m blir uthålliga.

Ta gärna med några av dina träningskamrater, det blir ju så mycket roligare att vara ute lite längre då. Anpassa farten efter den långsammaste i gruppen. Spring ut i naturen på stigar och leder och njut av hösten!

Lycka till! Lena

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X