HeaderAD

Vecka 49 – kombinerat distanspass

Denna vecka är det åter dags för ett längre distanspass. För att få mer variation, göra ett skonsammare pass och samtidigt få ett långt distanspass ska vi köra ett kombipass, alltså löpning kombinerat med annan konditionsträning. För dig som har tillgång till snö, skidspår och kan åka skidor på längden, rekommenderar jag att kombinera ett distanspass med längdskidor och löpning.  Börja med 60 min. längdskidåkning eller annan gren av konditionsträning det kan t.ex vara cykel, ett spinningpass, simning, eller något annat. Efter dina första 60 min(valfri gren), växlar du till löpskor och avslutar med 60 min distanslöpning.

På det här sättet får du ett längre pass som blir mer varierat, du får in andra muskler samtidigt som du fortfarande tränar din aeroba kapacitet. T.ex. ger skidåkning att du syresätter fler muskler i kroppen, då du använder hela kroppen på ett annat sätt än vad du gör i löpning, vilket gör att du får en väldigt bra effekt på din aeroba kapacitet. Det föresätter förstås att du tekniskt klarar av att åka längdskidor. För att få variation kan du förstås även välja en annan gren.

Den här delen på året innebär grundträningsperiod för de flesta löpare, då är distanspassen en grund i din uppbyggnad, att variera distanspassen och även använda sig av andra konditionsformer än löpning gör att du får en skonsammare och mer allsidig träning. Dessutom får du syresättning i fler muskler än ”bara” dina löpmuskler, så passa på under din grundperiod att träna även andra träningsformer, du får fortfarande väldigt bra effekt på hjärtat.

Lycka till! Lena

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X