Vecka 52 – Långpass ”Njutarpass”

Sista veckan på 2018, läge att summera året och titta framåt mot ett nytt härligt trailår 2019. Vad passar bättre denna sista veckan än ett riktigt långt ”njutarpass”.

Många har julledigt eller i alla fall några extra dagar ledigt. Mellan alla sittningar med middagar, kaffe och julgodis, passa på att ta dig ut i skogen på ett långt, lugnt ”njutarpass” där du ger dig själv möjlighet att reflektera över året som gått, med- och motgångar och blicka framåt mot ett nytt härligt träningsår.

Se till att få ett lugnt pass, kanske du tar med dig några vänner eller släkten, anpassa farten efter den som är långsammast i gruppen och se till att alla hänger med. Är du ensam, så spring i din egen takt utan att bli för trött, ett riktigt ”ut och njuta” pass. Kanske du kan springa obanat i skogen, pulsa ut i snön eller ta några välkända stigar och vägar. Bry dig inte om antalet km utan se bara till att få till ett långt pass i tid. Beroende hur van löpare du är kan det vara allt från 75-150 minuter. Spring långsamt, det ska kännas behagligt även om man blir trött i ben och kropp i slutet av passet ska pulsen inte ligga för högt. Gå, om det blir för brant uppför eller svårlöpt. Du lan även byta ut passet mot ett lugnt distanspass på skidor, om du befinner dig i mer snörikt landskap. Är ni en grupp, där ni är flera, på olika nivåer, så kan ni anpassa så att ni kommer tillbaka till samma plats vid fler tillfällen. Några springer kortare och andra kan fortsätta en runda till. Så får alla ett bra pass, men med lite olika längd.

Distanspasset är ett viktigt pass för de som t.ex. tävlar på längre distanser eller tycker om att röra sig i trailterrängen under längre tid. Att vänja kroppen att vara ute under lång tid, ger en uthållighet både för hjärta, muskler, senor och ligament att vänja sig arbeta lågintensivt under längre tid. Ett sådant här pass, tycker jag att du ska helt strunta i antal kilometer och fart, det viktiga är egentligen att det inte går för fort.

Lycka till! Ha en riktigt fin jul och ett bra slut på 2018!

God Jul!

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X