Riksmästerskap i Ultratrail ser dagens ljus 2018

Nu är det klart att det första riksmästerskapet i Ultratrail arrangeras den 3 juni 2018. Arrangör är Sundsvalls OK och Riksmästerskapet arrangeras i samband med tävlingen Sundsvall Trail. Distansen blir drygt 50 km med 1600 meter vertikal stigning, och en bansträckning förlagd i Medelpads kustlandskap.

Sverige har deltagit med löpare på VM i UltraTrail sedan 2015 men att det nu är dags för det första mästerskapet på hemmaplan.
– Traillöpningen är en gren som varit på frammarsch och i och med att det internationella friidrottsförbundet (IAAF) tagit med regelverket kring traillöpningen i sin regelbok tar nu också vi steget och inför ett första mästerskap i grenen, säger Andreas Thornell, tävlingsansvarig Svensk Friidrott.

En tävling med naturen
Ultratrail är en kombination av ultralöpning, lopp längre än ett marathon, och traillöpning, där naturupplevelsen ofta lyfts fram som ett grundfundament. Då löparna tävlar på stigar i skogs- och/eller fjällterräng är utmaningarna och kraven på löparna vitt skilda och i tydlig kontrast mot de landsvägslopp som framförallt arrangeras inne i städer, med flackare banor och tusentals åskådare.
– Det känns jätteroligt att få vara en del i den starka utveckling som traillöpning och ultratrail haft i Sverige det senaste decenniet. Samtidigt är Riksmästerskapsstatus också en fjäder i hatten för Sundsvall Trail som arrangemang. Vi kommer bjuda löparna på en bana skapad med löpupplevelsen i fokus, fylld med tekniska trailpartier och vacker men samtidigt utmanande natur. En utmärkt mästerskapsbana helt enkelt, säger David Holmberg, tävlingsledare för Sundsvall Trail.

Riksmästerskapet – ett steg mot svenskt mästerskap
Det första steget är nu att grenen tas in i mästerskapsprogrammet, med Riksmästerskapsstatus.
– Det är vanligt att en ny gren till att börja med har Riksmästerskapsstatus. Syftet är att se så att det finns ett intresse för grenen och att kunna testa olika varianter, innan den får SM-status, fortsätter Andreas Thornell.

Det är inga regelskillnader mellan ett Riksmästerskap och ett Svenskt mästerskap, utan det är fortfarande de främsta löparna i Sverige som gör upp om att kunna titulera sig bäst i Sverige. Medaljer utdelas men segraren kommer inte tilldelas Riksidrottsförbundets officiella SM-tecken.

 

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X