Bohuslän

Sveriges bästa traillöpning flyttar till Sveriges västligaste landskap, Bohuslän. En riktig godbit för trailälskare med en härlig mix av kustnära klippterräng och ett inland med en känsla av oändliga skogsområden och vackra vandringsleder.

Här hjälper Henrik Vangenmo oss med sina fem favoritplatser. Henrik är ordförande i löprklubben IK Granit från Bovallstrand, leder gruppträning för barnen i klubben och även arrangör av populära Soteleden Trailrun.

Namn: Henrik Vangenmo
Ålder: 41
Tränar: Traillöpning, oftast 40-60 km per vecka
Bor: Utanför Hunnebostrand i Sotenäs kommun i Bohuslän.
Målsättning 2017: Att få ett år utan skador och springa några små fina terränglopp runt om i västra Sverige.

Bohusläns topp 5

1. Naturreservatet Ramsvikslandet, Hunnebostrand
Att få springa på röda granithällar som har slipats släta av istiden och ha hela västerhavet utanför sig är magiskt för både kropp och själ. Det spelar ingen roll om det är en solig stilla sommardag eller i november när det blåser 20 m/s. Lika vackert men med olika mycket kläder.

2. Anneröds Bokskogar utanför Bovallstrand
Att få springa på Soteleden i Anneröds bokskogar, som är Sveriges nordligaste naturligt förekommande bokskog, en vårdag när det börjar skira är bara så härligt.

3. Kynnefjäll – gränsen mellan Bohuslän och Dalsland
På Bohusleden på Kynnefjäll får man en helt annan del av Bohuslän. Här kan man springa genom blåbärsgranskog, över ljungmarker, förbi forsande bäckar och vattenfall. Känna den berusande doften av pors vid en öppen hjortronmyr eller se den nordliga vita näckrosen blomma i mörka och trolska skogstjärnar.

 

4. Herrestadsfjället
Herrestadsfjället utanför Uddevalla är ett perfekt ställe för traillöpning. Inte minst på grund av alla stugor, vindskydd som Friluftsfrämjandet försett ”fjället” med genom åren. Fjällets centrala del är kuperat och når 177 m.ö.h. Förutom alla fantastiska stigar och leder finns massor av vackra myrar och sjöar. Bohusleden passerar också genom områdets norra del.

 

5. Tjurpannans naturreservat – Grebbestad
Norr om Grebbestad ligger Tjurpannans nationalpark och består av ett väldigt vackert och öppet landskap av häftiga hed-, hällmarker och klippor. Här finns även iordningställda leder för vandring och löpning och du bjuds på storslagna vyer över klippstränder och horisonten i väst.

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X