Dalarna

Sveriges bästa traillöpning flyttar till Dalarna där en i teamet bakom Trailrunning Sweden, David Andersson, tipsar om distriktet fem bästa platser att springa på. Efter många år som orienterare på landslagsnivå och ”löparnörd” har David besökt de flesta skogar och fjäll som landskapet erbjuder.

David är uppväxt i Smedjebacken i södra Dalarna, men har under flera år bott i såväl Mora som Falun samt arbetat i Dalafjällen. Inte helt oväntat är Idre Fjäll en favorit där han nu för fullt arbetar med att skapa bästa förutsättningar inför premiären av 2XU Idre Fjällmaraton 2018.

Namn: David Andersson
Ålder: 35
Tränar: Helst orientering
Bor: Mellbystrand

Dalarnas topp 5

1. Idre Fjäll
Vid Städjan-Nipfjällets naturreservat finns vilda och spännande leder. Städjans form, likt ett vulkanberg, ger en ståtlig inramning i landskapet och erbjuder spännande klättringar från olika riktningar. Ett hett tips är att utgå från Nipstugan parkering och runda Nipfjället. Här får du springa på lagom teknisk led, anständig kupering och springa genom vacker lågfjällsterräng och över kalfjäll.

2. Sälenfjällen
Sälenfjällen erbjuder härlig traillöpning på flera håll. En personlig favorit är att starta vid Snögubben i Lindvallen och springa leder ned mot Hemfjällstangen. Här finns längre partier med spång som gör att kilometertiderna kan hållas låga trots de utsträckta myrlandskapen. Vyerna är också magnifika längs med vägen.

Foto: Grönklittsgruppen

3. Grönklitt
Grönklitt har ett spännande vildmarksområde med flertalet spännande leder. Ett hett tips är att ta en ”A till B-tur” från Nybron till Grönklitt. En klassiker som passerar flera små fäbodar och fantastiska vyer. Tar ca 3 timmar för en medelgod löpare.

Foto: Visit Dalarna

4. Gyllbergen
Gyllbergen är Borlängebornas riktiga guldklimp. Ca 2 mil utanför Borlänge centrum ligger detta fantastiska vildmarksområde med flertalet leder. Här kan du springa i timmar utan att möta en människa och uppleva natur som få platser i Sverige kan erbjuda. För dig som älskar myrlöpning är Gyllbergen också perfekt med större sammanhängande stråk.

Foto. Mora Trail

5. Mora

Alla löpare som har åkt bil till Mora måste väl ha känt hur det spritter i benen då man passerar milslånga områden med öppen vacker tallhedsterräng. Här finns massor av fina rundor som inbjuder till att skruva upp farten lite extra. Sedan i fjol arrangerar IFK Mora orientering Mora trail i Läde. Här finns en fint uppmärkt bana som har en härlig mix av tallhed och kuperad storskog över Hökberget. Självklart passerar du en del vackra fäbodar längs vägen.

 

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X