Dalsland

Sveriges bästa traillöpning tar sig till Dalsland. Här hjälper duon Per–Erik Olsson och Helle Manvik oss med att hitta landskapets trailpärlor.
Per-Erik är en traillöpare på distanser från 10 till 40 km och enligt sig själv lite av en backspecialist, medan Helle är ultratraillöpare som springer lopp från 80 till 160 km. Då de båda gärna springer långt och ofta på teknisk stig i vacker natur och har rekat de flesta stigar i Dalsland.

 

Dalslands topp 5

1. Bengtsfors

Lätt tillgängliga stigar intill och i närheten av Dalslands kanal. Här kan man med fördel utgå från Gammelgården i Bengtsfors.

2. Karl XII väg (Karolinerleden)

Karl XIIs led är en av de mer välkända vandringslederna på Kroppefjäll. Ledens namn kommer från då man förmodar att Karl XII och hans karoliner ha färdats längs leden på sin väg mot Fredrikstens fästning i Norge. Leden är totalt 15 km lång och sträcker sig mellan Järbo och Dals-Rostock. Längs leden hittar du Karolinerstugan där man även kan övernatta året runt. Där finns även grill och badplats.

3. Pilgrimsleden

Från Holms kyrka i Mellerud till Edsleskog går 56 km av pilgrimsleden. Den vackraste sträckan är från Upperud och norrut. Här bjuds det verkligen på vackra stigar och vyer i vildmarksterräng.

4. OK stugan i Dals Rostock

Vid OK Kroppefjälls klubbstuga, OK-stugan i Dals Rostock, finns en mängd vackra, lättlöpta och markerade motionsspår från 4 till 9 km. Spåren utgår från stugan och är det bästa stället att starta på om man vill springa Karolinerleden från Rostock till Järbo.

5. Tresticklan nationalpark

Tresticklan nationalpark ligger i Dals-Eds kommun ca 20 km nordväst om Ed. I nationalparken finns flera leder att följa och man kan även besöka parkens högst punkt på 275 m.ö.h med en trevlig utsikt. I området finns vacker skog och många sjöar. I området kan man gå längs Halleleden som leder en över gränsen in i Norge och man kan sedan fortsätta vandringen på andra sidan gränsen. Tresicklaleden finns också att gå längs som är en rundslinga så man kommer tillbaka där man började. Längs Tresticklaleden besöker man även parkens högsta punkt med vacker utsikt. Om man börjar vid östra entrén och vandrar längs Tresticklaleden blir det en tur på totalt 8 km.

Liknande inlägg

1 Kommentar

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X