Göteborg”Sveriges bästa traillöpning” tar sig till Göteborg där Anna Wallin hjälper oss att hitta stadens finaste naturområden. Anna springer själv orientering på hög nivå och är även involverad i trailloppet Göteborgs Brantaste.

-Min första tanke var att det skulle bli lätt att välja ut de bästa platserna i Göteborg för traillöpning. Jag har ju i princip varit i varenda skog här i trakterna. När jag tittar på lite kartor inser jag ju dock att det kanske inte var så lätt trots allt. För det mesta har jag orienterat på dessa platser snarare än bara sprungit. Skulle jag komma på tillräckligt många stigar tro?
-En annan ”svårighet” är närheten till Halland och Västergötland. Både Risveden (Västergötland) och Sandsjöbacka (Halland) stod på min lista först men de hade visst redan presenterats av två deltagare i ”Sveriges bästa traillöpning”. Med andra ord; det finns fler fina områden inte långt ifrån stan! Jag har i alla fall försökt göra mitt bästa att ta fram fem områden, tillsammans med en liten uppmaning och tips att ta er utanför stigarna, för det är både bra träning, roligt och ofta otroligt fint!

Namn: Anna Wallin
Ålder: 23 år
Tränar: Orientering för Göteborg-Majorna OK och har i princip sen födsel hållit på med denna sport. Det blandas givetvis med en hel del ren löpning samt längdskidor.
Bor: Linné i Göteborg

Göteborgs topp 5

 

1. Skatås
Tråkigt kanske någon säger. Nej säger jag! Jag tröttnar faktiskt aldrig. Precis vid utkanten av centrala Göteborg ligger detta enorma område som sträcker sig österut hela vägen till Partille/Öjersjö. Jag är en sån där person som älskar toppar. Det blir ofta att jag utan något mål springer dit jag känner för men ser jag en topp, då ska jag upp på den! Så håller jag på så, topp efter topp. Ofta blir det väl där uppe ett snabbt stopp för att se på utsikten.
Ett hett tips är att på vintern (eller när det är mörkt i övrigt) springa upp på Brudarebacken (skidbacken i Skatås) med en pannlampa, för att sedan på toppen, släcka den och ensam titta ut över stan som lyser upp mot en.

 

2. Änggårdsbergen
Jag hade nästan tänkt att rangordna Änggårdsbergen som nummer ett men ändrade mig i sista stund. Skatås är så otroligt stort med alla sina ”getryggar” men på en stark andraplats har vi i ännu mera centrala Göteborg ett helt fantastiskt område som även det bjuder på många fina toppar. Man kan till och med se ända ut till havet! Har sprungit orientering här några gånger men det är inte förrän nu sen jag flyttat till Linné som jag verkligen blivit kär i denna skog. Finns otroligt många fina stigar som används flitigt av såväl traillöpare som mountainbike-cyklister. Man får se upp i backarna!

 

3. Bohusleden
Bohusleden, som har sin första etapp söder om Göteborg i Lindome, är en fin, rolig och välmarkerad led som går igenom Göteborgs skogar för att sträcka sig vidare upp till Bohuslän. I klubben har vi årligen ett gemensamt avlöp från antingen Angereds kyrka eller Jonsered, för att tillsammans springa hemlängtan till klubbtugan i Skatås. Vad jag dock är sugen på är att springa norrut från Angered mot Kungälv då jag vet att det åtminstone är väldigt rolig orientering där. Ett hett tips alltså om man har möjlighet att springa från A till B.

 

4. Sisjön
Ett stort och väldigt fint skogsområde med kanske inte allt för många stigar. Här brukar jag utnyttja det faktum att om man tar sig västerut från skogen, springer ned genom Askim och Hovås så kommer man så småningom ut på Säröbanan (en platt cykelväg som går hela vägen från Linné ned till just Särö) som leder en ut till havet! Mestadels har jag på cykel åkt igenom Sisjöområdet (och ibland orienterat) med målet att ta mig ut till just havet.

 

5. Gunnebo
Ett aningen mindre område som levererar en fint kuperad skog med inslag av större branter och dessutom otroligt fin bebyggelse. Här ligger nämligen Gunnebo slott med dess trädgårdar och stall som man absolut inte får missa.

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X