Göteborgs bästa traillöpning

Allt om traillöpning i

Göteborg

Läs mer"Sveriges bästa traillöpning" tar sig till Göteborg där Anna Wallin hjälper oss att hitta stadens finaste naturområden. Anna springer själv orientering på hög nivå och är även involverad i trailloppet Göteborgs Brantaste.

-Min första tanke var att det skulle bli lätt att välja ut de bästa platserna i Göteborg för traillöpning. Jag har ju i princip varit i varenda skog här i trakterna. När jag tittar på lite kartor inser jag ju dock att det kanske inte var så lätt trots allt. För det mesta har jag orienterat på dessa platser snarare än bara sprungit. Skulle jag komma på tillräckligt många stigar tro?
-En annan ”svårighet” är närheten till Halland och Västergötland. Både Risveden (Västergötland) och Sandsjöbacka (Halland) stod på min lista först men de hade visst redan presenterats av två deltagare i ”Sveriges bästa traillöpning”. Med andra ord; det finns fler fina områden inte långt ifrån stan! Jag har i alla fall försökt göra mitt bästa att ta fram fem områden, tillsammans med en liten uppmaning och tips att ta er utanför stigarna, för det är både bra träning, roligt och ofta otroligt fint!

Namn: Anna Wallin
Ålder: 23 år
Tränar: Orientering för Göteborg-Majorna OK och har i princip sen födsel hållit på med denna sport. Det blandas givetvis med en hel del ren löpning samt längdskidor.
Bor: Linné i Göteborg

Göteborgs topp 5

 

1. Skatås
Tråkigt kanske någon säger. Nej säger jag! Jag tröttnar faktiskt aldrig. Precis vid utkanten av centrala Göteborg ligger detta enorma område som sträcker sig österut hela vägen till Partille/Öjersjö. Jag är en sån där person som älskar toppar. Det blir ofta att jag utan något mål springer dit jag känner för men ser jag en topp, då ska jag upp på den! Så håller jag på så, topp efter topp. Ofta blir det väl där uppe ett snabbt stopp för att se på utsikten.
Ett hett tips är att på vintern (eller när det är mörkt i övrigt) springa upp på Brudarebacken (skidbacken i Skatås) med en pannlampa, för att sedan på toppen, släcka den och ensam titta ut över stan som lyser upp mot en.

 

2. Änggårdsbergen
Jag hade nästan tänkt att rangordna Änggårdsbergen som nummer ett men ändrade mig i sista stund. Skatås är så otroligt stort med alla sina ”getryggar” men på en stark andraplats har vi i ännu mera centrala Göteborg ett helt fantastiskt område som även det bjuder på många fina toppar. Man kan till och med se ända ut till havet! Har sprungit orientering här några gånger men det är inte förrän nu sen jag flyttat till Linné som jag verkligen blivit kär i denna skog. Finns otroligt många fina stigar som används flitigt av såväl traillöpare som mountainbike-cyklister. Man får se upp i backarna!

 

3. Bohusleden
Bohusleden, som har sin första etapp söder om Göteborg i Lindome, är en fin, rolig och välmarkerad led som går igenom Göteborgs skogar för att sträcka sig vidare upp till Bohuslän. I klubben har vi årligen ett gemensamt avlöp från antingen Angereds kyrka eller Jonsered, för att tillsammans springa hemlängtan till klubbtugan i Skatås. Vad jag dock är sugen på är att springa norrut från Angered mot Kungälv då jag vet att det åtminstone är väldigt rolig orientering där. Ett hett tips alltså om man har möjlighet att springa från A till B.

 

4. Sisjön
Ett stort och väldigt fint skogsområde med kanske inte allt för många stigar. Här brukar jag utnyttja det faktum att om man tar sig västerut från skogen, springer ned genom Askim och Hovås så kommer man så småningom ut på Säröbanan (en platt cykelväg som går hela vägen från Linné ned till just Särö) som leder en ut till havet! Mestadels har jag på cykel åkt igenom Sisjöområdet (och ibland orienterat) med målet att ta mig ut till just havet.

 

5. Gunnebo
Ett aningen mindre område som levererar en fint kuperad skog med inslag av större branter och dessutom otroligt fin bebyggelse. Här ligger nämligen Gunnebo slott med dess trädgårdar och stall som man absolut inte får missa.

Allt om traillöpning i

Göteborg

Läs mer

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spännande lopp

sön26maj08:00Blekinge River Trail9,5 km, 20 km, 50 km Region:Blekinge

lör01jun11:0016:00Skatås ryggar7 km, 14 km, 21 kmRegion:Göteborg

lör15junalldayalldayEcoTrail Stockholm8 km, 16 km, 32 km, 45 km, 80 kmRegion:StockholmAnmälanDeltagare

tis18jun18:15Amazing Trail6 km, 10 km, 20 kmRegion:StockholmAnmälanDeltagare

lör29junalldayalldayBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmRegion:Halland

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

Utvalda nyheter

Inspiratörer

 • ÖtillÖ Utö Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Traillöpning på Billingen Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Ötillö Utö årets andra tävling Patrik Söderqvist
  Läs mer
 • Dot watching nostalgi - Dragons Back Race Bo Johansson
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Österrike - Fullbokad

Sälenfjällen

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp – människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

26 maj, 2019 Mörrum

Blekinge River Trail 50 km

1 juni, 2019 Göteborg

Skatås ryggar
21,1 km

15 juni, 2019 Stockholm

Ecotrail Stockholm 80 km

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

Bocksten Trailrun
23 km

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

Mora Trail 15 km

Mora Trail 15 km

Mora Trail
15 km

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

Senaste loppet

X
X