Hälsingland

Sveriges bästa traillöpning flyttar till Hälsingland där Lina Schols tipsar om distriktet fem bästa platser att springa på. Öppna kala hällandskap, klapperstensfältvckra tallhedar och ordentlig vildmarksterräng är kategoriskt för Hälsinglands varierade landskap.

Lina Schols älskar löpning och lägger stort fokus på upplevelsebaserad löpning i skog och fjäll. Hon tycker även mycket om att orientera, åka skidor, paddla och cykla mtb. Sedan en tid tillbaka har hon tillsammans med Johanna Björklund Hansson startat upp löpargruppen ”Vildmarkslöpning i Hälsingland”, som utöver träningspass varje vecka och nybörjargrupper i löpning även arrangerar lopp. Härnäst väntar ”Vildmarksruset” i skogarna utanför Edsbyn. Till vardags jobbar Lina som lärare i idrott och hälsa samt hem- och konsumentkunskap.

Namn: Lina Schols
Ålder: 33 år
Tränar: Helst konditionsidrotter utomhus, för att det är så härligt och för att uppleva nya platser
Bor: Rengsjö

 

Hälsinglands topp 5

1. Rengsjö

Kanske är jag hemmakär, men i Rengsjö finns fantastiska tallhedar med vida vyer och det duggar tätt med både små och stora stigar att ta sig fram på. Det finns även mer utmanande terräng genom berg som Höleklack och gott om badvatten i små sjöar och tjärnar. En rullstensås går rakt genom landskapet och är fin att följa från Östra Höle mot Växbodalen. Parkerar gör du förslagsvis vid Rengsjö IP eller Skidtjärn.

2. Bollebergets naturreservat, Bollnäs
Bolleberget har en jättefin skidanläggning vintertid för både längdskidåkning och utförsåkning. På sommaren är det dock finast att ta sig till baksidan av lilla Bolleberget (finns bilväg) för att springa lite mer spektakulära stigar kring stora Bolleberget och Bolletjärn. Här går stigarna delvis in i naturreservat med orörd skog, men du kan även ta dig ut på markerade löp/mtb/skidspår som passerar Bolletjärn.

3. Skålsjön
Skålsjön är beläget mitt i Finnskogsriket, längs faluvägen på gränsen mot Dalarna. Starta turen vid Skålsjögården, där flera olika leder utgår ifrån. Här finns något för alla; korta fina turer som passerar fäbodvallar och den slingrande Häsboån eller längre lite mer utmanande turer som är betydligt mer kuperade och där vissa även passerar rullstensåsen ”Egga”.

4. Skatöns naturreservat, Söderhamns skärgård
Den här pärlan ute i Söderhamns skärgård passar utmärkt för löpning, eftersom det finns fina vältrampade stigar runt hela ön. Du springer dels i skog men även på klapperstensfält och ända ut på Skatrevet om du vill få närkontakt med havet. På ön finns även en höjd du kan bestiga för att få en fin utsikt. En mindre sandstrand med bl.a. grillmöjligheter är en lämplig plats att utgå ifrån.

Bild från Järvloppet. Foto: Emrik Jansson, www.jarvso.se

5. Järvsö
Järvsö är något av Hälsinglands turisteldorado. Förutom downhillcykling, utförsåkning, Järvzoo, Stenegård och Lill-Babs bjuder Järvsö på fin traillöpning. På och runt Öjeberget och Kramstatjärn finns flertalet blandade löpstigar som används i ”Järvloppet”. På toppen av Öjeberget bjuds du av vida vyer över samhället och Ljusnans dalgång. Fin utsikt får du även av att bestiga Järvsö klack, dit det går en vältrampad stig genom urskog och naturreservat. Lite kortare och lämpligare löpning hittar du på Kyrkön där du får springa längs med Ljusnans vatten.

 

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X