Jämtland

Sveriges bästa traillöpning tar sig till Jämtland där Petter Engdahl tipsar om distriktet fem bästa platser att springa på. De Jämtländska fjällen bjuder på spektakulära vyer och fantastiska leder för traillöpning.

Petter Engdahl är en av Sveriges absolut vassaste traillöpare på herrsidan och vann både Salomon 27K och Peak Performance Vertical K i somras. Vintertid är det längdåkning som gäller för 100% för den hårt satsande Årebon. Vi bad Petter som sprungit tusentals timmar i Jämtlandsfjällen att tipsa om landskapets fem bästa platser för traillöpning.

Namn: Petter Engdahl
Ålder: 23 år
Tränar: 1050 h per år
Bor: Åre

 

Jämtlands topp 5

1. Åre

Åre är det absolut bästa stället i Jämtland för den som vill plocka många höjdmeter. Min favoritrunda är att starta vid Torget-Totthummeln-Lillskutan-Åreskutan- Västerskutan- Blåstenen-Åreskutan. En tur på ca 4-5h och över 2000 vertikala höjdmeter. Vill man ha det lite lugnare turer finns det fina leder runt skutan från Björnen.

 

2. Storulvån
Storulvån har stora fjäll, fina leder och fantastisk natur.

3. Vålådalen
Efter jag slutade gymnasiet bodde jag i över ett år på fjällstationen i Vålådalen och där finns det mängder av alternativ bara av att utgå från Fjällstationen. Vill man ha plattare alternativ kan man springa mot Stendalstugorna, Vålåstugorna eller Lundörren. Vill man ha det mer kuperat kan man springa upp mot Ottfjället. Väl uppe på Ottfjället kan man springa efter Fjällmaranton-leden mot Ottsjö eller springa obanat och upptäcka nya delar av av fjället.

Foto: http://www.fjallmaraton.se

4. Bydalen
Har sprungit Bydalens Fjällmaraton och blev positivt överraskad över natur och leder. Här är fjällen ännu vildare och tuffare framkomlighet.

5. Ullådalen
I Ullådalen finns fantastiska myrar att träna i. Det finns även leder mot Duved bakom Mullfjället.

 

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X