Lappland

 

Sveriges bästa traillöpnings sista avsnitt. Vi startade i mitten av mars månad i ett vårfyllt Skåne och går idag i mål i Lappland i ett snöfyllt vinterlandskap. Värd och expert för vårt, till ytan, överlägset största svenska landskap är Erik Ahlström, som tillbringat massor av tid till fots i Lapplands fjällmarker.

Namn: Erik Ahlström
Ålder: 58 år
Tränar: Det här året mest plogging
Bor: Stockholm

Lapplands topp 5

Foto: Svenska Turistföreningen.

1. Kungsleden
Kungsleden mellan Abisko och Hemavan är en av världens mest kända och kanske bästa vandringsleder. Leden som är drygt 400 kilometer lång skapades av Svenska Turistföreningen i början av 1900-talet. Sen dess har den besökts av vandrare från hela världen. Utmed hela leden pågår renskötsel som kräver att du som vandrar visar hänsyn. Leden är väl markerad och broar finns utplacerade där det annars skulle vara svårt att ta sig över de strida vattendragen.

Skärmdump från film från Stekenjokk. Se hela filmen här.

2. Klimpfjäll – Stekenjokk
Fjällöpning på slingrande stigar och gamla gruvvägar genom Durrenskalet och upp mot Stekenjokk-platån. Massvis med alternativ till både utmanande dagssturer och möjligheter till flerdagarsturer med övernattning i Länsstyrelsens stugor (exempelvis Tjåkkele, Åtnikstugan eller Durrenstugan) eller medhavt tält.

Av Alexandar Vujadinovic – Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34180532

3. Kebnekaise
Det är något speciellt med toppar och vem vill inte bestiga Sveriges högst berg. Kebnekaises topp. Östra leden till Kebnekaise sydtopp är en lång och fysiskt krävande dagstur, som innehåller branta uppförsbackar, glaciärvandring och enklare klättring, men också Sveriges högsta utsikt när du väl är uppe. Enligt mätningar som utfördes 2016, av Tarfala forskningsstation, är Sydtoppen 2097,5 meter över havet, vilket är 70 cm högre än nordtoppen.

Foto från BAMM, Björkliden Arctic Mountain Marathon.

4. Björkliden

I Björkliden hittar du fantastisk traillöpning. Det var den främsta anledningen till att Erik startade upp tävlingen Sweden Sky Race24 som hade premiär 2014. Trollsjön, Måndalen, Kärkevagge och Kårsavagge är några legendariska platser som bör besökas. Björkliden har även varit arena för den populära patrull-orienteringen BAMM under flera år. Här kan du även passa på att övernatta i Låktatjåkka, Sveriges högst belägna fjällstation, 1228 m.ö.h.

5. Hemavan – Tärnaby
Storslagen natur med enorma vidder, löpvänliga och/eller utmanande stigar, obegränsade möjligheter till nya och längre turer. Finns garanterat något för alla; från lätt tillgängliga Drottningleden strax ovan trädgränsen Laisaliden-Hemavan, långturen runt Norra storfjället och genom Syterskalet (kanske via Norra Sytertoppen 1768 möh) eller varför inte Sveriges troligen mest lättillgängliga motbackelöp, 4 km och knappa 1000 höjdmeter uppför Ryfjället.

 

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X