Närkes bästa traillöpning

Allt om traillöpning i

Närke

Läs mer

Sveriges bästa traillöpning flyttar till ett av landets minsta landskap, Närke. Trots en relativt liten yta bjuder Närke på flera spännande områden för traillöpning samt flera leder med många historiska kulturarv.

Här hjälper Daniel Sörling oss med sina fem favoritplatser. Daniel är även en av ägarna i företaget AH Event som älskar att smida planer för att visa upp Örebro i samband med olika event och tävlingar. Bland annat arrangerar han Bergslagsleden Ultra samt Kilsbergen Trailrun.

Namn: Daniel Sörling
Ålder: 40
Tränar: Av fåfänga och för att vara glad.
Bor: Örebro

Daniel Sörling, t.v. driver ihop med kollegan Anders Österberg t.h. flera arrangemang i för att locka befolkningen kring Örebro med omnejd ut i naturen.

Närkes topp 5

1. Bergslagsleden
Den höga kanten på Närkesläten har en led som måste upplevas. Leden bjuder på istidslämningar, hyttor, utkiksplatser, badsjöar, vindskydd i fantastisk natur. Lättast är kanske att utgå från aktivitetsområdet Ånnaboda ett par mil utanför Örebro och välja etappen till Suttarboda (etapp 10). Där kan man ta en rundslinga på totalt 14 kilometer och inkludera en löpning uppför slalombacken Storstenshöjden. Varför inte avsluta med ett dopp i Ånnabodasjön? Kan även rekommendera en maratondistans mellan Nora och Ånnaboda. Starta då vid det industrihistoriska Pershyttan och spring en fantastisk del av leden till Ånnaboda. Med den sträckningen avverkar du tre av totalt 17 etapper av Bergslagsleden.

2. Örebros Å-runda
Nu kommer den inbitne ”hardcore traillöparen” att skruva på sig, så därför väljer jag att presentera rundan som parkrun/citytrail/trailrun. Den enkla regeln för att alla ska hitta är: Håll dig så nära Svartån som möjligt! På 2,5 mil tar du dig från Naturreservatet/fågelreservatet Oset via centrala Örebro, till Karlslunds natur- och kulturreservat och tillbaka på andra sidan ån. Du korsar ån vid dammluckorna i Karlslunds Herrgårds fantastiska natur, längst i väster, och bron vid Naturenshus nära mynningen till Hjälmaren, längst i öster. På vägen får du uppleva två naturreservat, Wadköping, Stadsparken och Örebro slott. Vill du öka distansen så fortsätter du förbi Oset till Hjälmarsberg och tar allén söderut till naturreservatet Blänkarbacken och naturreservatet Mark. Vill du uppleva Örebro i löparskor så har denna runda allt du behöver.

3. Munkastigen
Som en pärla på närkeslätten utanför Östansjö ligger några tillsynes oförargliga sjöar. Traillöpare har hittat hit för att området bjuder på spektakulära vyer då branta bergväggar stupar ner i vattnet och känslan av vildmark kryper inpå stigarna. Distanserna runt sjöarna är tämligen korta men man kan alltid hitta egna stigar att utforska i detta område som är en sprickdal i urberget.

4. Kvarntorpshögen
En gång bara en grå, rykande hög som tillsynes från ingenstans sticker upp på Närkeslätten strax utanför Kumla. Nu är den historiska biprodukten från 40-50- och 60-talets oljeskifferindustri ett populärt ställe för traillöpare. Flera leder finns runt högen. Välj en led eller stig och bestäm själv hur många gånger du vill nå toppen på ca 100 höjdmeter. Passa på att ta del av den stationära och spektakulära konstutställning som finns på högen eller se hur många gånger du kan springa de 427 trappstegen upp mot toppen. Var dock lite försiktig för högen är fortfarande varm från skifferaska och vissa delar är avstängda.

5. Dovra sjöar
I södra Närke balanserandes till Västergötland har vi Munkastigen med Tivedens magiska och typiskt trollska natur. Munkastigen är en 96 km lång pilgrimsled mellan Riseberga klosterruin utanför Fjugesta och Birgittakyrkan i Olshammar vid Vätterns strand. Tydligen vandrade munkar från Ramunderboda kloster för att i Olshammar ta båt över till kloster i Östergötland. Några mil är gemensamma med Bergslagsleden. Pilgrimsvandringar ska ge ro i själen och man kan förstå munkarnas val av väg för en traillöpning längs denna led är absolut en upplevelse!

Allt om traillöpning i

Närke

Läs mer

Liknande inlägg

1 Kommentar

 1. Jonas

  Bildtexterna till munkastigen och dovra sjöar har bytt plats…
  Jag vet för jag har sprungit runt dovra sjöar många gånger…
  😉

  Reply

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spännande lopp

sön26maj08:00Blekinge River Trail9,5 km, 20 km, 50 km Region:Blekinge

lör01jun11:0016:00Skatås ryggar7 km, 14 km, 21 kmRegion:Göteborg

lör15junalldayalldayEcoTrail Stockholm8 km, 16 km, 32 km, 45 km, 80 kmRegion:StockholmAnmälanDeltagare

tis18jun18:15Amazing Trail6 km, 10 km, 20 kmRegion:StockholmAnmälanDeltagare

lör29junalldayalldayBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmRegion:Halland

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

Utvalda nyheter

Inspiratörer

 • Recept på mellis bröd/kakor Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Traillöpning på Billingen Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Ötillö Utö årets andra tävling Patrik Söderqvist
  Läs mer
 • Dot watching nostalgi - Dragons Back Race Bo Johansson
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Österrike - Fullbokad

Sälenfjällen

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp – människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

26 maj, 2019 Mörrum

Blekinge River Trail 50 km

1 juni, 2019 Göteborg

Skatås ryggar
21,1 km

15 juni, 2019 Stockholm

Ecotrail Stockholm 80 km

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

Bocksten Trailrun
23 km

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

Mora Trail 15 km

Mora Trail 15 km

Mora Trail
15 km

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

Senaste loppet

X
X