Närke

Sveriges bästa traillöpning flyttar till ett av landets minsta landskap, Närke. Trots en relativt liten yta bjuder Närke på flera spännande områden för traillöpning samt flera leder med många historiska kulturarv.

Här hjälper Daniel Sörling oss med sina fem favoritplatser. Daniel är även en av ägarna i företaget AH Event som älskar att smida planer för att visa upp Örebro i samband med olika event och tävlingar. Bland annat arrangerar han Bergslagsleden Ultra samt Kilsbergen Trailrun.

Namn: Daniel Sörling
Ålder: 40
Tränar: Av fåfänga och för att vara glad.
Bor: Örebro

Daniel Sörling, t.v. driver ihop med kollegan Anders Österberg t.h. flera arrangemang i för att locka befolkningen kring Örebro med omnejd ut i naturen.

Närkes topp 5

1. Bergslagsleden
Den höga kanten på Närkesläten har en led som måste upplevas. Leden bjuder på istidslämningar, hyttor, utkiksplatser, badsjöar, vindskydd i fantastisk natur. Lättast är kanske att utgå från aktivitetsområdet Ånnaboda ett par mil utanför Örebro och välja etappen till Suttarboda (etapp 10). Där kan man ta en rundslinga på totalt 14 kilometer och inkludera en löpning uppför slalombacken Storstenshöjden. Varför inte avsluta med ett dopp i Ånnabodasjön? Kan även rekommendera en maratondistans mellan Nora och Ånnaboda. Starta då vid det industrihistoriska Pershyttan och spring en fantastisk del av leden till Ånnaboda. Med den sträckningen avverkar du tre av totalt 17 etapper av Bergslagsleden.

2. Örebros Å-runda
Nu kommer den inbitne ”hardcore traillöparen” att skruva på sig, så därför väljer jag att presentera rundan som parkrun/citytrail/trailrun. Den enkla regeln för att alla ska hitta är: Håll dig så nära Svartån som möjligt! På 2,5 mil tar du dig från Naturreservatet/fågelreservatet Oset via centrala Örebro, till Karlslunds natur- och kulturreservat och tillbaka på andra sidan ån. Du korsar ån vid dammluckorna i Karlslunds Herrgårds fantastiska natur, längst i väster, och bron vid Naturenshus nära mynningen till Hjälmaren, längst i öster. På vägen får du uppleva två naturreservat, Wadköping, Stadsparken och Örebro slott. Vill du öka distansen så fortsätter du förbi Oset till Hjälmarsberg och tar allén söderut till naturreservatet Blänkarbacken och naturreservatet Mark. Vill du uppleva Örebro i löparskor så har denna runda allt du behöver.

3. Munkastigen
Som en pärla på närkeslätten utanför Östansjö ligger några tillsynes oförargliga sjöar. Traillöpare har hittat hit för att området bjuder på spektakulära vyer då branta bergväggar stupar ner i vattnet och känslan av vildmark kryper inpå stigarna. Distanserna runt sjöarna är tämligen korta men man kan alltid hitta egna stigar att utforska i detta område som är en sprickdal i urberget.

4. Kvarntorpshögen
En gång bara en grå, rykande hög som tillsynes från ingenstans sticker upp på Närkeslätten strax utanför Kumla. Nu är den historiska biprodukten från 40-50- och 60-talets oljeskifferindustri ett populärt ställe för traillöpare. Flera leder finns runt högen. Välj en led eller stig och bestäm själv hur många gånger du vill nå toppen på ca 100 höjdmeter. Passa på att ta del av den stationära och spektakulära konstutställning som finns på högen eller se hur många gånger du kan springa de 427 trappstegen upp mot toppen. Var dock lite försiktig för högen är fortfarande varm från skifferaska och vissa delar är avstängda.

5. Dovra sjöar
I södra Närke balanserandes till Västergötland har vi Munkastigen med Tivedens magiska och typiskt trollska natur. Munkastigen är en 96 km lång pilgrimsled mellan Riseberga klosterruin utanför Fjugesta och Birgittakyrkan i Olshammar vid Vätterns strand. Tydligen vandrade munkar från Ramunderboda kloster för att i Olshammar ta båt över till kloster i Östergötland. Några mil är gemensamma med Bergslagsleden. Pilgrimsvandringar ska ge ro i själen och man kan förstå munkarnas val av väg för en traillöpning längs denna led är absolut en upplevelse!

Liknande inlägg

1 Kommentar

  1. Jonas

    Bildtexterna till munkastigen och dovra sjöar har bytt plats…
    Jag vet för jag har sprungit runt dovra sjöar många gånger…
    😉

    Reply

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X