Öland


”Sveriges bästa traillöpning” tar sig till Öland och får hjälp av Malin Fredriksson med tips om öns bästa traillöpning. Malin är utbildad löpcoach och driver regelbundet egna löpargrupper med fokus på traillöpning i egna företaget Natural Training.

Malin Fredriksson har sprungit och tävlat sedan barnsben, både i löpning och orientering, har personbästa på milen på 41 minuter och gillar att utmanas av långa tuffa lopp. Här delar hon frikostigt med sig av hemmaöns bästa platser för dig som vill njuta av fantastisk traillöpning.

Namn: Malin Fredriksson
Ålder: 39 år
Tränar: Multisport, orientering och trail
Bor: Algutsrum Öland

Ölands topp 5

1. Rällaskogen
Rällaskogen på Öland bjuder på enormt vackra stigar och en hel del backar som det annars är lite ont om på ön. Tallskogar som sträcker sig längs havet på öns västra sida och som på våren fylls med vitsippor. Stigarna sträcker sig både norr och söder ut med stor variation och det går att få ihop långa rundor. I Rällaskogen finns fina utmärkta leder.

2. Jordtorpsåsen
Jordtorpsåsen och dess naturreservat bjuder på stigar som slingrar sig upp genom och under mittlandsskogens tak. Lederna går upp till fornborgen Gråborg där det finns ytterligare möjligheter att lägga till längre löpning på vackra stigar och betesmarker. På jordtorpsåsen växer det orkidéer som lockar många att vandra och springa här.

3. Stora Alvaret
Stora Alvaret är som det låter stort och allvarligt;)) En fantastiskt fin led är Stora Alvarsleden som går från Karlevi-Frösslunda för att sedan gå vidare via Örnkullen-Gösslunda-Tingsta flisor och till Penåsa. Sammanlagd längd är ca 35 km fantastisk löpning. Underlaget bjuder på stigar, gräsvägar och kalkflisor i den öppna terrängen. Penåsa bjuder på en vacker plats för rekreation.

4. Hornsjön/Ramsnäs
Hornsjön ligger på öns norra del och är Ölands enda insjö. Runt den går en led som är ca 11 km och har underlag som betesmark, gräsvägar, lövskog, barrskog och sanddynor . Närheten till havet och grusvägar längs den västra kusten gör att man kan ta en avstickare för att njuta av utsikten. Ute i sundet torna den mytomspunna Blå Ljungfrun upp sig som under en resa till norra Öland är värd att besöka. Då åker man båt från Byxelkrok som ligger ett stenkast från Hornsjön.

5. Böda
Bödaskogen som ligger på norra delen av ön har nog allt(utom backar). Där kan man få ihop milslånga löppass på bödabuktens sanddynor och i den fantastiska tallskogen ringlar sig stigarna fram. Bödas stränder sträcker sig längs den östra kusten där omgivningarna är karakteristiska och spännande att utforska.

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X