Skånes bästa traillöpning

Traillöpning i

Skåne

Loppen, nyheterna och inspiration från bloggar

Läs mer

"Sveriges bästa traillöpning" är Trailrunning Swedens vårprojekt 2017. Under kommande månader söker vi oss genom landet för att finna de allra finaste områdena för traillöpning. Med start i Skåne letar vi oss för varje vecka norröver och tar tips från lokala profiler som kan sina hemmaregioner allra bäst.

I första numret tar vi hjälp av Oskar Henriksson, ultralöparen som siktar på att nå en topp 30-placering i Skyrunning-serien under året. Oskar är även en duktig längdskidåkare och placerad sig som 577:a i årets Vasalopp. Som uppvuxen Skåning och boende i Lund bjuder han här på de 5 bästa trailparadisen i hemmadistriktet.

Namn: Oskar Henriksson
Ålder: 22
Tränar: Var som helst med en fin stig
Bor: Lund

Skånes topp 5

1. Verkeån
Verkeåns naturreservat täcker en stor yta omväxlande natur på Österlen. Reservatet följer Verkeåns dalgång med markerade leder på både norra och södra sidan genom bokskog, öppna heder och ända ut till havet.

2. Kullaberg
Kullaberg är det ända stället i Skåne där man kan springa i en bergsmiljö, här kan man ju till och med få klättra lite. Här finns det markerade leder men också möjlighet till större äventyr och besök vid Kullens fyr.

3. Söderåsen
Söderåsens nationalpark har många fina stigar med goda möjligheter till att samla mycket höjdmeter, dessutom finns här spår efter både vulkaner och glaciärer.

4. Fyledalen

Fyledalen är hemmaplan för min del. Här kan man springa på små skogsvägar genom bokskog eller ta ett varv i mytomspunna tegelbruksbacken där min grundträning inför lopp som UTMB gjorts.

5. Romeleåsen

Romeleåsen är ännu en möjlighet till att samla höjdmeter och är kanske det stället som är mest tillgängligt från Malmö/Lund. På Romeleåsens norra sida finns antagligen Sveriges sydligaste stigning där stigen går i serpentiner.

Samtliga foton: Oskar Henriksson (@storasmaoskar).

Läs mer om Oskar Henriksson på hans hemsida.

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X